• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 6.6°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.9°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.5°C
  2 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.2°C / 4.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 8.6°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 7.0°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.2°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 3.6°C
  5 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  2 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 6.1°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.6°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 6.1°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.9°C
  3 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 6.2°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  3 BF
  38%

Σταμάτησαν την απεργία οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ

 • A-
 • A+

Πλήγμα δέχτηκε χθες ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς ανέστειλαν την απεργία τους οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ.

Αντίθετα συνεχίζουν για 28η μέρα σήμερα (Τρίτη) οι υπάλληλοι των δύο λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και οι λιμενεργάτες του ΟΛΘ. 

Το ρήγμα ανάμεσα στους υπαλλήλους του Οργανισμού και στους λιμενεργάτες έγινε γνωστό από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) το βράδυ της Δευτέρας, όταν με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ως ΟΜΥΛΕ συνεχίζουν την απεργία» στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ την Τρίτη στις 11 το πρωί, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή συναδέλφων τους από Θεσσαλονίκη, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον αγώνα τους. 

Στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ όμως αναφερόταν ότι «οι συνάδελφοι λιμενεργάτες του ΟΛΠ που βαδίσαμε μαζί από κοινού αυτόν τον αγώνα, εκτίμησαν τα δεδομένα διαφορετικά, μετά τις επιστολές της κυβέρνησης. Η Ιστορία και οι συνάδελφοι θα μας κρίνουν όλους». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η Ένωση Λιμενεργατών και η Ένωση Εποπτών-Αρχιεργατών δεν εξέδωσαν ανάλογες ανακοινώσεις, οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να ακολουθήσουν άλλον δρόμο, καθώς εκτιμούν ότι έδωσαν έναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα, μέσα από τον οποίο διεκδίκησαν και κέρδισαν πράγματα, όπως την εξασφάλιση ότι δεν μπορεί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού (ΓΚΠ) στην ΟΛΠ Α.Ε. να καταργηθεί μονομερώς από τον νέο διαχειριστή (Cosco).

Παράλληλα, πιστεύουν ότι μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν το Σαββατοκύριακο, πρέπει να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να ανασυγκροτηθούν. 

Να σημειωθεί ότι σημείο αιχμής είναι η διάταξη-ρύθμιση που προστέθηκε από την κυβέρνηση στον κυρωτικό νόμο για τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου- ΟΛΠ που αφορά τον ΓΚΠ και η οποία κατά τον υπουργό Ναυτιλίας διασφαλίζει απόλυτα τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη διατηρεί μεν σε ισχύ τον ΓΚΠ, αλλά ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα στο Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. να τον καταργεί και να τον αντικαθιστά σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, χωρίς να αναφέρεται ρητά στη συλλογική διαπραγμάτευση ή στη διαδικασία της διοικητικής απόφασης που ήδη προβλέπονται. 

Και ενώ όλο το τριήμερο ήταν σε εξέλιξη επαφές και διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, το βράδυ της Δευτέρας η ΟΜΥΛΕ με την τελευταία της ανακοίνωση στην οποία γνωστοποίησε και την αποχώρηση των λιμενεργατών από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τόνιζε ότι «ως έσχατη λύση που μπορεί να συζητηθεί είναι η απαλοιφή από τη διάταξη της επικίνδυνης φράσης "κατάργηση" από το Δ.Σ./ΟΛΠ, γιατί αν η λέξη "κατάργηση" παραμείνει, σημαίνει ότι η Cosco ως ΟΛΠ Α.Ε. θα αποκτήσει πλήρες "διευθυντικό δικαίωμα" και θα καταργήσει κάθε πρόβλεψη του ΓΚΠ». 

Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Αύριο (Τετάρτη) στις 11 το πρωί συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία θα εξεταστεί αν η συγκέντρωση που αφορά την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου του ΟΛΠ από την Cosco δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Τις επόμενες μέρες η σύμβαση παραχώρησης θα οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση και όπως έλεγαν πηγές στην «Εφ.Συν.», μέχρι τις 30 Ιουνίου η κύρωση της σύμβασης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Αμέσως μετά, οι Κινέζοι θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημα για την απόκτηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ που θα αποκτήσουν αρχικά, οπότε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που φαίνεται ότι θα τηρηθούν πλέον αυστηρά, η Cosco το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα αναλάβει τη διαχείριση του πρώτου λιμανιού της χώρας. 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εικοστή ημέρα κινητοποιήσεων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ
Το κλειδί της λύσης είναι αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Υποστηρίζουν ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τριών μηνών,...
Εικοστή ημέρα κινητοποιήσεων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουρτουνιάζουν τα εμπορικά λιμάνια
Παραμένει το αδιέξοδο που έχει προκύψει ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΟΛΠ και ΟΛΘ και στην κυβέρνηση, καθώς η κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν χθες οι υπουργοί Εργασίας και Ναυτιλίας περί «εξασφάλισης...
Φουρτουνιάζουν τα εμπορικά λιμάνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινητοποιήσεις στα λιμάνια
Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, αντιδρώντας στην πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και άλλων λιμανιών της χώρας, οι οποίες θα προσδιοριστούν τις επόμενες ημέρες. Συνάντηση είχαν...
Κινητοποιήσεις στα λιμάνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατάργηση προνομίων της COSCO ζητά η Ε.Ε.
Μέχρι τις 12 Αυγούστου η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που έλαβε η COSCO μέσω του άρθρου 2 του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε το 2008 η αρχική Σύμβαση Παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ...
Κατάργηση προνομίων της COSCO ζητά η Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένει έγκριση το ΤΑΙΠΕΔ για το 51% του ΟΛΠ
Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε χθες για την τύχη του λιμανιού του Πειραιά, σειρά έχει τώρα η κυβέρνηση, αφού αυτή θα ανάψει το πράσινο φως για το εάν και με ποιο τρόπο θα ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΠ. Η χθεσινή εισήγηση πάντως...
Αναμένει έγκριση το ΤΑΙΠΕΔ για το 51% του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων
Εάν η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αυτό δήλωσαν χθες στη πρώτη μεγάλη κινητοποίηση που...
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας