• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 0.8°C / 2.4°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 1.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.4°C
  4 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  1 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 5.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 1.5°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.0°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / -0.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  61%

Αύριο θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό να μιλά για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων 80-100 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία για να αναπληρωθεί το επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η περίοδος της ύφεσης

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη

 • A-
 • A+

Λίγα λεφτά και εργαλεία αλλά πολλή φαντασία και επικοινωνία περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην οικονομία, αναζητώντας αντίμετρα για να αντιμετωπίσει την επελαύνουσα ύφεση (-1,4%) πριν αρχίσουν καλά καλά να εφαρμόζονται τα βαριά φορολογικά μέτρα του τρίτου Μνημονίου.

Από το «success story» Σαμαρά το 2014, που πήγε άκλαυτο, ώς τη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης Τσίπρα, που σηματοδοτείται επικοινωνιακά αύριο με τη φιέστα στο Μουσείο της Ακρόπολης και την ταυτόχρονη απόφαση αποδέσμευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup, οι διαφορές στο πολιτικό στίγμα για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη συμπιέστηκαν τόσο που πλέον ελάχιστα διακρίνονται.

Το αφήγημα της ανάκαμψης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης παραμένει κοινό και τα μέσα παρόμοια, με δύο ίσως πιο τρανταχτές διαφορές:

● Πρώτον, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, σε αντίθεση με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θεωρεί την υψηλή φορολογία πρόβλημα αλλά αντίθετα την αντιμετωπίζει ως μέσο για να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να μοιράσει «δίκαια» τη μελλοντική ανάπτυξη χρησιμοποιώντας μέρος από τα πλεονάσματα ως ισοδύναμα των μνημονιακών δεσμεύσεων για περικοπές επιδομάτων και αυξήσεις φόρων (π.χ. ΕΚΑΣ, ΦΠΑ νησιών κ.λπ.).

● Και δεύτερον, ότι με τα ελάχιστα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της επιλέγει να βάλει στο επίκεντρο της χρηματοδότησης τις μικρές επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε δεύτερο πλάνο τις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις.

Με τον τρόπο αυτό προβάλλει ως πλεονέκτημα το μειονέκτημα των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τη στρατηγική επιλογή «καλύτερα λίγα σε πολλούς παρά πολλά σε λίγους».

Η λογική αυτή ήδη διαπνέει τον νέο αναπτυξιακό νόμο των 3,6 δισ. ευρώ διαθέσιμων πόρων, ο οποίος βάζει πλαφόν χρηματοδότησης τα 20 εκατ. ευρώ και δίνει φοροαπαλλαγές αντί χρημάτων και σταθερό φορολογικό καθεστώς 12ετίας στα μεγαλύτερα projects, ενώ είναι ορατή και στο νέο ΕΣΠΑ, όπου τα πρώτα χρήματα κατευθύνονται σε νέους επιστήμονες και μικρές επιχειρήσεις.

Θέσεις εργασίας

Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ κοινός τόπος. Αύριο θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό να μιλά για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων 80-100 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία για να αναπληρωθεί το επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η περίοδος της ύφεσης, θα πληροφορηθούμε για φιλόδοξους στόχους δημιουργίας τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας, για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσουν και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του υπερταμείου, το οποίο θα αναλάβει τα υπόλοιπα, για τα σχέδια ενίσχυσης της καινοτομίας και των εξαγωγών, για το ξεπάγωμα των συγχρηματοδοτούμενων έργων, τις ευκαιρίες του πακέτου Γιούνκερ και γενικώς όλα όσα ακούμε τα τελευταία χρόνια περιμένοντας την κυβέρνηση που θα τα υλοποιήσει.

Η προσπάθεια της συγκεκριμένης κυβέρνησης να προσανατολίσει τη συζήτηση στην επόμενη μέρα της ανάπτυξης έχει τρεις συμμάχους και ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ξεκινά ακριβώς την περίοδο που οι δανειστές αποδεσμεύουν έπειτα από μήνες ξηρασίας 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων του κράτους στους ιδιώτες προμηθευτές, η ΕΚΤ κάνει ξανά αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα φτηνού δανεισμού για τις τράπεζες και έχει ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Από την άλλη, όμως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν όλα τα παραπάνω «αντίμετρα», σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση της οικονομίας από το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, θα είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις πολλαπλασιαστικές υφεσιακές επιπτώσεις που θα έχουν στην πραγματική οικονομία τα μέτρα που ελήφθησαν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, καθώς, ενώ οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Ε.Ε.) προβλέπουν οριακή ύφεση το 2016 στην οικονομία, άλλες τράπεζες και αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 2,5%.

Η αλήθεια είναι πως οι πηγές χρηματοδότησης που καλούνται να προικίσουν με χρήματα το αναπτυξιακό σχέδιο είναι περιορισμένες. Ο νέος αναπτυξιακός έχει διασφαλίσει για την ώρα μόλις 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδυτικά σχέδια του 2004 και του 2011.

Στο ΕΣΠΑ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει ενεργοποιήσει το 50% των προγραμμάτων μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κινητοποιώντας 8 δισ. ευρώ, όμως θα περάσουν μήνες μέχρι τα κεφάλαια αυτά να εκταμιευτούν και να αρχίσουν να πέφτουν στην οικονομία.

Κλάδοι με συγκριτικό πλεονέκτημα

Σημαντικό σκέλος του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης βασίζεται στη μελέτη που -βάσει μνημονιακής υποχρέωσης- η κυβέρνηση ανέθεσε να εκπονήσει το ΚΕΠΕ για τις προτεινόμενες πολιτικές που θα ήταν σκόπιμο να εφαρμοστούν και τον εντοπισμό των κλάδων με συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πρόκειται ουσιαστικά για επικαιροποίηση παλαιότερης μελέτης που είχε γίνει από το ίδιο κέντρο με τον τίτλο «Το αναπτυξιακό όραμα της Ελλάδας του 2020».

Η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η κυβέρνηση θα τη χρησιμοποιήσει ως βάση διαλόγου με τραπεζίτες, βιομηχάνους, εξαγωγείς, αγρότες και επιχειρηματίες, για να καταλήξουν από κοινού σε συγκεκριμένες επιλογές.

Κατά τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας βασίζεται σε τρεις άξονες:

■ Δεν θα είναι μια στρατηγική που θα βασίζεται στους χαμηλούς μισθούς και τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά στην αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (ένας στους δύο είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου) και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

■ Η χρηματοδότηση και η ενίσχυση θα στοχεύσει σε κλάδους με έντονα συγκριτικά πλεονεκτήματα και εξαγωγικό χαρακτήρα, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η καινοτομία και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές και τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία (γενόσημα), η ενέργεια και η ανασύσταση παραδοσιακών βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. η κλωστοϋφαντουργία, κ.λπ.

■ Το κράτος δεν θα απέχει από την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά «θα συντηρεί, θα βοηθάει και θα είναι αρωγός στην αναπτυξιακή προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα». Η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει τα εργαλεία των συμπράξεων με τους ιδιώτες και υπόσχεται να διαμορφώσει ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε π.χ. η αδειοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις περισσότερες περιπτώσεις να γίνεται μέσα σε μία ημέρα και η έναρξη λειτουργίας σε τρεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηνύματα σε Βερολίνο και ΔΝΤ
Μήνυμα προς την πλευρά του Βερολίνου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην υπονομεύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,...
Μηνύματα σε Βερολίνο και ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
Μεγάλες προκλήσεις, από φέτος τον Αύγουστο, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση πορευόμενη προς την έξοδο από τα μνημόνια. Οι αναγκαιότητες της νέας αξιολόγησης τη βάζουν πολύ νωρίς στην... πρίζα. Το πρώτο...
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
Από την απαξιωτική αντιμετώπιση και την προεκλογική κινδυνολογία, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει τώρα να θριαμβολογούν για το «φαινόμενο Τσίπρα» στην Ελλάδα και να καλλιεργούν...
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμμεση απειλή για απολύσεις
Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιχειρηματικών φορέων δηλώνουν μεν ανακουφισμένοι από την προοπτική συμφωνίας που θα ξανανοίξει τους κρουνούς της χρηματοδότησης, προειδοποιούν ανοιχτά όμως πως δεν θα στηρίξουν...
Εμμεση απειλή για απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις δύο ταχυτήτων
Σε διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία με τους θεσμούς. Ενώ στο ευρωπαϊκό σκέλος παραμένουν στάσιμες και οδηγούνται σε έκτακτο Euroworking Group (22...
Διαπραγματεύσεις δύο ταχυτήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15 χιλιάδες θέσεις εργασίας φέρνει ο νέος αναπτυξιακός
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, που παρουσίασε χθες πτυχές του νομοσχεδίου ο νέος αναπτυξιακός αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο σε τρεις μήνες από σήμερα, αφού πρώτα υπογραφεί ένα...
15 χιλιάδες θέσεις εργασίας φέρνει ο νέος αναπτυξιακός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας