• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 30.1°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 30.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 27.7°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 25.1°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  46%

Από τα σενάρια που εξέτασε η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει στο άρθρο του ο Γ. Στουρνάρας, προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι επιτεύξιμη και με 2% του ΑΕΠ τελικό πρωτογενές πλεόνασμα

«New Deal για την Ελλάδα»

 • A-
 • A+

O Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε, αυτή τη φορά με άρθρο του στους Financial Times, ότι είναι «μη ρεαλιστικό και ανέφικτο να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα».

Παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να εκπληρώσουν τη δική τους δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους και «πίστωσε» τη χρεοκοπία της χώρας στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας, στο πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η χώρα χρειάζεται μια νέα συμφωνία (new deal) με τους εταίρους δανειστές της για να πάει μπροστά και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας, όπως υπογραμμίζει, ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολόγησης, ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από τα σενάρια που εξέτασε η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει στο άρθρο του ο Γ. Στουρνάρας, προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι επιτεύξιμη και με 2% του ΑΕΠ τελικό πρωτογενές πλεόνασμα και μια μάλλον ήπια ανακούφιση χρέους που δεν επιβάλλει ζημιές στους δανειστές. Αυτή θα αφορά την επέκταση των λήξεων κατά 20 χρόνια και την κεφαλαιοποίηση αναβαλλόμενων τόκων σε ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε την τέλεια καταιγίδα, εγκλωβισμένη μεταξύ μιας οικονομικής κρίσης και μιας κρίσης χρέους και μιας αυξημένης ροής προσφύγων, η οποία κατέβαλε ένα ήδη υπερφορτωμένο κράτος. Σκληρές αποφάσεις, ελήφθησαν», γράφει χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τη μη εκπλήρωση των δικών τους δεσμεύσεων για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ:

Μας ξέχασαν...

«Είχαν συμφωνήσει σε αυτό τον Νοέμβριο του 2012 και θα έπρεπε να είχε συμβεί το 2014 μετά την επίτευξη, με πολύ κόπο, πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Δεν συνέβη ποτέ.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και φέτος, στις 24 Μαΐου, όταν το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για το 2018, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να μπει σε πτωτική τροχιά».

Ο Γ. Στουρνάρας, επισημαίνει ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για ελάφρυνση χρέους παρά το ότι: πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της και, δεύτερον, τα υφιστάμενα επιτόκια στις αγορές είναι πολύ ευνοϊκά για αποφάσεις ελάφρυνσης χρέους, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους οφειλέτες.

Επιπρόσθετα, «χρεώνει» σε ορισμένους πολιτικούς της ευρωζώνης τη συνεχή απειλή του Grexit και την αρνητική επίδραση της ρητορικής αυτής στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμήκυνση πληρωμών και μικρότερα πλεονάσματα ζητά ο διοικητής της ΤτΕ
Ελάφρυνση χρέους με επιμήκυνση των πληρωμών, που θα οδηγήσει σε μικρότερες δαπάνες για τόκους, προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ως ένα από τα εργαλεία για την ανακούφιση της...
Επιμήκυνση πληρωμών και μικρότερα πλεονάσματα ζητά ο διοικητής της ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα για ελάφρυνση του χρέους ζητά η ΤτΕ
Οι φόροι αποτελούν νούμερο ένα κίνδυνο για την οικονομία, υπογραμμίζεται στην έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική που παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο επικεφαλής της κεντρικής...
Μέτρα για ελάφρυνση του χρέους ζητά η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα Τσίπρα σε Στουρνάρα
Ο πρωθυπουργός καλεί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να συμβάλει «τα μέγιστα» για την πλήρη αποκατάσταση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή τη σύνοδο της ΕΚΤ στην Κύπρο. Σύσκεψη του...
Μήνυμα Τσίπρα σε Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και μετά τον «Ηρακλή» ...Στουρνάρας!
Ο «Ηρακλής» έχει προτεραιότητα και η απόφαση της κυβέρνησης, και της προηγούμενης και της σημερινής, είναι ότι προχωράμε με βάση το δοκιμασμένο σχέδιο, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Και μετά τον «Ηρακλή» ...Στουρνάρας!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομιλία Στουρνάρα στους βιομηχάνους της Β. Ελλάδας
Την πεποίθηση ότι η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις δρα επιβαρυντικά στη διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους και αποτελεί τον...
Ομιλία Στουρνάρα στους βιομηχάνους της Β. Ελλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Στουρνάρας μίλησε
Επειτα από μια καταστροφική εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αποφάσισε να δηλώσει ότι οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών...
Ο Στουρνάρας μίλησε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας