• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.3°C
  4 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.0°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.3°C / 7.0°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  5 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.0°C
  4 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.7°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.4°C
  3 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  8 BF
  99%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 2.9°C
  5 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.3°C
  4 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  80%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  3 BF
  60%

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την έγκριση και υλοποίηση του σχεδίου επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ. φαίνεται πως είναι, όμως, κατά βάση νομικό.

EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Στον αέρα το σχέδιο εξυγίανσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

 • A-
 • A+

Η στιγμή των δύσκολων αποφάσεων για το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης και επαναλειτουργίας των τριών εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας βρίσκεται πλέον λίγα 24ωρα μπροστά, χωρίς κανείς πλέον να αισιοδοξεί ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί με τον τρόπο που σχεδίασαν οι εργαζόμενοι και τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Σε περίπου δεκαπέντε ημέρες από σήμερα, από την 1η Ιουλίου 2016, ξεπαγώνουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων της κλειστής βιομηχανίας που είχαν διακοπεί στο τέλος του 2015 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και τίποτα δεν δείχνει πως η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει μέσα στο 6μηνο που πέρασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι διαθέτει σχέδιο ικανό να προσπεράσει τα νομικά προβλήματα και να δώσει πνοή στα φιλόδοξα σχέδια των εργαζομένων για την αναδιοργάνωση και την αναβίωση τριών από τα συνολικά 17 εργοστάσια της κλειστής κλωστοϋφαντουργίας.

Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί με διπλή παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

➥ τόσο για την ελπιδοφόρα -τότε- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία πάγωσαν από τις 31/12/2015 οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων της ΕΝ.ΚΛΩ. κατά παράβαση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, όπως υποστηρίζει η DG Comp,

➥ όσο και για την υποχρέωση ανάκτησης των 42 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένων των τόκων) που έχουν κριθεί ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την ΕΝ.ΚΛΩ. με βάση την απόφαση του 2011.

Ολα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υπό την πίεση των εργαζομένων και των βουλευτών της περιοχής έχει δώσει εντολές στα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργαστούν «εφικτές λύσεις», κρίνοντας υλοποιήσιμη την πρόταση των εργαζομένων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την έγκριση και υλοποίηση του σχεδίου επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ. που έχουν υποβάλει από το 2015 οι εργαζόμενοι φαίνεται πως είναι, όμως, κατά βάση νομικό.

Ουσιαστικά ζητείται η «αντιστροφή» της πτώχευσης για ένα μέρος της πτωχευτικής περιουσίας με τρόπο που επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε ο χρόνος της πτωχευτικής διαδικασίας και διάλυσης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) να συντμηθεί στα 7 χρόνια από τα 15 που διαρκεί σήμερα.

Στην περίπτωση της ΕΝ.ΚΛΩ. σύνδικος πτώχευσης έχει τοποθετηθεί ήδη από το 2012 και παρότι η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει ακόμη στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή των υπουργείων Εργασίας, Οικονομίας και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να δεχτεί καμία εξαίρεση για τη διάσωση της ΕΝ.ΚΛΩ.

Το σχέδιο των εργαζομένων

EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. καλούν την κυβέρνηση να κάνει πράξη την εξαγγελία της περί «δίκαιης ανάπτυξης», εφαρμόζοντας το σχέδιο που έχουν καταθέσει για τη διάσωση της ΕΝ.ΚΛΩ., ενώ αναρωτιούνται αν «στο όνομα της τήρησης των κανόνων της Ε.Ε. πρέπει οι εργαζόμενοι και το Ελληνικό Δημόσιο να τα χάσουν όλα».

Στην παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι επιτίθενται σε όσους «εγχώριους ανταγωνιστές και φερέφωνά τους, φύλακες της νομιμότητας και των κανόνων της Ε.Ε., διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα» με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης για τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού τόσο για την ΕΝ.ΚΛΩ. όσο και για τα ναυπηγεία και τη ΛΑΡΚΟ.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

◼ Από το 2012 έως και σήμερα κανείς από τους πιστωτές της ΕΝ.ΚΛΩ. (και οι εργαζόμενοι) δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την πτωχευτική διαδικασία, υπονοώντας πως η πτωχευτική διαδικασία δεν αποδίδει.

◼ Τον Μάιο του 2016 η διυπουργική ομάδα εργασίας που στελεχώθηκε από την κυβέρνηση αξιολόγησε ως «επιχειρησιακά σωστό και βιώσιμο» το σχέδιο που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι.

◼ Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν ότι όλα τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου επαναλειτουργίας (νομικά, Ε.Ε.) βρίσκονται σε εξέλιξη.

Και αναρωτιούνται, γιατί αφού έως τώρα δεν έχουν ενδιαφερθεί «επενδυτές» να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία σε ευτελή τιμήματα, πρέπει τελικά η εταιρεία να εκποιηθεί ως ανταλλακτικό από τη στιγμή που υπάρχει βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας;

Οπως σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές που χειρίζονται το θέμα, στην πραγματικότητα «η υπόθεση βρίσκεται στην ίδια αφετηρία που ήταν και πριν από το πάγωμα των πλειστηριασμών. Οι ρευστοποιήσεις ενεργητικού θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι από τον σύνδικο στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης των εργαζομένων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να προχωρήσει, και ίσως η μόνη εναλλακτική που υπάρχει, μήπως καταφέρουμε να διασώσουμε το υγιές τμήμα της βιομηχανίας, είναι να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο εκποίησης των μονάδων που έχουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, μήπως βρεθεί τελικά ενδιαφερόμενος στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να μη διαλυθεί πλήρως η επιχείρηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργοποιείται το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Αίτηση στο Πρωτοδικείο για τον διορισμό ειδικού διαχειριστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προτίθεται να καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιήσει το σχέδιο «διάσωσης» που έχει...
Ενεργοποιείται το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 4 αγκάθια του φθινοπώρου
​Οσο περνούν οι ημέρες τόσο περισσότερο συνειδητοποιούν στο οικονομικό επιτελείο ότι ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος δεν θα έχει τον βαθμό ευκολίας που αρχικώς ανέμεναν. Αν και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο...
Τα 4 αγκάθια του φθινοπώρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
Ενα από τα κυριότερα προσκόμματα που υπάρχουν για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι περιορισμοί που θέτει το πτωχευτικό δίκαιο, τόσο ως προς την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών πτώχευσης...
Αναβίωση προβληματικών επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα στήριξης από τον ΣΕΒ
Από τη φάση του «κανακέματος» και της ευρείας αποδοχής (ως αντιπολίτευση) σε εκείνη της «εποικοδομητικής κριτικής» αλλά και των συγκεκριμένων προτάσεων για συνεργασία περνούν πλέον οι σχέσεις των βιομηχάνων με...
Μήνυμα στήριξης από τον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενώ η κυβέρνηση «κωφεύει»
Μπροστά στην αδιαφορία των κυβερνώντων για τα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιλέγουν το δρόμο του ασυμβίβαστου αγώνα μέχρι να δικαιωθούν.
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενώ η κυβέρνηση «κωφεύει»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο 24ωρες απεργίες στις προβλήτες των ΕΛ.ΠΕ.
Πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ελευσίνας, της Πάχης και του Ασπρόπυργου, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται με καύσιμα τα...
Δύο 24ωρες απεργίες στις προβλήτες των ΕΛ.ΠΕ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας