Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θα βρέξει... ευρώ στις 20 Ιουνίου

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρο­γνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, περιπτώσεις στις οποίες είχε κολλήσει η δόση, μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Θα βρέξει... ευρώ στις 20 Ιουνίου

  • A-
  • A+

Το «πράσινο φως» για τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης που πιθανότατα θα λάβει η χώρα μας τρεις ημέρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «άναψαν» χθες από το Ελσίνκι οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group, EWG), βάζοντας τίτλους τέλους στο καλοκαιρινό μαρτύριο της σταγόνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία είχε κολλήσει η δόση, μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη όμως «αναβαθμίζονται» σε ορόσημα (milestones) για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία πιθανότατα θα τεμαχιστεί σε μικρότερα κομμάτια.

Μετά το «σήμα» του EuroWorking Group, τον λόγο έχουν τώρα τα πέντε εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών, με πρώτο και καλύτερο το γερμανικό που θα συνέλθει ξανά σήμερα.

Το τελευταίο μπορεί να συνεδρίασε προχθές, Τετάρτη 8 Ιουνίου, πλην όμως επιφυλάχθηκε να δώσει τη σχετική έγκριση, περιμένοντας την επίσημη «θέση» του EWG για την υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Αθήνας.

Το κείμενο συμμόρφωσης της Ελλάδας προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και η επικαιροποίηση του Μνημονίου θα περάσουν επίσης από τα εθνικά Κοινοβούλια της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμά τους.

Τη «σκυτάλη» θα πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο για την τελική απόφαση της εκταμίευσης.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, παράλληλα με αυτήν του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα, και θα δοθεί εντολή στον ΕSΜ να πατήσει το «κουμπί» για την απελευθέρωση αυτών των χρημάτων.

Η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στο ελληνικό ταμείο περίπου στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, και πάντως πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου.

Οπως είναι ήδη γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και ένα μικρό μέρος αυτού του ποσού, που δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, θα ριχθεί στην αγορά (ληξιπρόθεσμες οφειλές κράτους).

Υποχρεώσεις

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό. Το ύψος αυτού του «λογαριασμού» φθάνει τα 3,66 δισ. ευρώ, καθώς εκτός των τόκων των 900 εκατ. ευρώ και της δόσης που εκκρεμεί προς το ΔΝΤ η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει και το «ακούρευτο» ομόλογο των 2,3 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ και ωριμάζει τον επόμενο μήνα.

Τον Αύγουστο ο προϋπολογισμός «πολιορκείται» περισσότερο από τις πληρωμές για χρεολύσια, που φθάνουν τα 186 εκατ. ευρώ, και λιγότερο από τη δόση των 112 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Τον Σεπτέμβριο συμβαίνει το αντίθετο (453 εκατ. ευρώ η νέα δόση προς το ΔΝΤ και 160 εκατ. ευρώ οι οφειλές για χρεολύσια).

Τον Οκτώβριο, η χώρα παίρνει την πρώτη «ανάσα» από τις πληρωμές προς το ΔΝΤ, αλλά όχι και από τους τόκους, που φθάνουν τα 360 εκατ. ευρώ.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα υποχρεώσεων της χώρας, η κυβέρνηση περιμένει και τα συμπληρωματικά «εργαλεία» για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Αυτά είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ ώς τον Σεπτέμβριο, που θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε ενάρετο κύκλο.

Θα έχει προηγηθεί απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αναβλήθηκε λόγω της εκκρεμότητας με τα προαπαιτούμενα.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κληρώνει στις 15 Ιουνίου
Παίρνουμε την ίδια παρέα και ξαναρχίζουμε με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατά την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 και τα μεσοπρόθεσμα...
Κληρώνει στις 15 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
Μεγάλες προκλήσεις, από φέτος τον Αύγουστο, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση πορευόμενη προς την έξοδο από τα μνημόνια. Οι αναγκαιότητες της νέας αξιολόγησης τη βάζουν πολύ νωρίς στην... πρίζα. Το πρώτο...
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τροπολογίες ανοίγουν τον δρόμο για mega-δόση και QE
​Με το σενάριο μιας συμφωνίας όπου το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα να κερδίζει έδαφος, μπαίνει η κυβέρνηση στην ευθεία για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή...
Οι τροπολογίες ανοίγουν τον δρόμο για mega-δόση και QE
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρά σημάδια σύγκλισης σε μεγάλα «αγκάθια»
Στην ομάδα των δανειστών χθες, ενσωματώθηκαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)...
Μικρά σημάδια σύγκλισης σε μεγάλα «αγκάθια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν στα πόδια φτερά
«Ασθενές» μήνυμα -που θα ενταθεί με την κάθοδο των δανειστών στη χώρα μας- έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλώντας την Αθήνα να επιταχύνει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη...
Βγάζουν στα πόδια φτερά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα
​Γεμάτη με ημερομηνίες-σταθμούς είναι η ατζέντα της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2016, ενώ μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους...
«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας