• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 12.7°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  93%

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για την τρομακτική αύξηση που σημειώνουν οι οφειλές από τα φορολογικά βάρη του Μνημονίου, τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι ασήκωτα

ΕΦΣΥΝ/ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μισό ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι

 • A-
 • A+

Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τους απλήρωτους φόρους των Ελλήνων, που αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ της Ελλάδος.

Λίγο πριν από την καταιγίδα των νέων πληρωμών που θα ξεκινήσει με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο και τον ΕΝΦΙΑ που ακολουθεί τον Αύγουστο, το «φέσι» των νοικοκυριών προς την Εφορία αυξήθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο του 2016 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, ανήλθαν στα 4,33 δισ. ευρώ από 3,63 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο (αύξηση 700 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο οι οφειλές αυτές είχαν διαμορφωθεί στο 1,45 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο στα 2,75 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο μήνα του έτους.

Από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε μέσω ρυθμίσεων αλλά και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να εισπράξει στο τετράμηνο το ποσό των 568 εκατ. ευρώ. Από τη «δεξαμενή» των παλιών ληξιπρόθεσμων χρεών (αυτών δηλαδή που συσσωρεύτηκαν έως το τέλος του 2015) οι εισπράξεις υπέρ των κρατικών ταμείων ανήλθαν σε 1,06 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 1,9% αυτών των οφειλών, οι οποίες στο τέλος του 2015 είχαν φτάσει στα επίπεδα των 83,5 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι, τέσσερις μήνες, μετά το σύνολο των χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο ανήλθε στο τέλος Απριλίου στα 87,9 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη σημάνει «κόκκινος συναγερμός» για την τρομακτική αύξηση που σημειώνουν οι οφειλές από τα φορολογικά βάρη του Μνημονίου, τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι ασήκωτα.

Με τον «φορο-λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης να κρύβει πολλά δάκρυα και λίγα χαμόγελα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους -διαφορετικά ήταν ανέφικτη η είσπραξη των 3,6 δισ. ευρώ που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο από την άμεση και την έμμεση φορολογία- η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει μπαράζ μέτρων αναγκαστικής είσπραξης προκειμένου να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Ειδοποίηση

Πρόκειται για το νέο «σαφάρι» που ξεκινά, στο οποίο για πρώτη φορά στο στόχαστρο θα βρεθούν και χρέη τα οποία ξεκινούν από τα 30 ευρώ και φτάνουν έως τα 500 ευρώ.

Περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι θα λάβουν ειδοποίηση με την οποία θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν άμεσα τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους είτε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων από τη στιγμή που αυτή βρίσκεται σε καθυστέρηση για περισσότερο από τρεις μήνες.

Αν και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στο email δεν υπάρχει απειλή κατασχέσεων, η νομοθεσία επιτρέπει την κατάσχεση εις χείρας τρίτων και συγκεκριμένα την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο όριο.

Οι τράπεζες αφού λάβουν εντολή μπορούν να κατασχέσουν και να «σηκώσουν» καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι στους λογαριασμούς υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες δεν προστατεύονται από το ακατάσχετο όριο.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΒΕΑ

Δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

Ανησυχητικά μηνύματα με τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά το τελευταίο κύμα αυξήσεων σε φόρους και εισφορές, εκπέμπει το «οικονομικό βαρόμετρο» της Alco για λογαριασμό του ΕΒΕΑ (http://www.acci.gr/acci/Portals/0/Departments/keme/varometro/JUNE2016.ppt), καθώς επτά στους δέκα επιχειρηματίες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 2016.

Το ποσοστό είναι 10% μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο του 2014 όταν το σχετικό ερώτημα είχε τεθεί ξανά, ενώ μόνο δύο στους δέκα (21%) από όσους ρωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα βάρη της φορολογίας και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

Στην ίδια έρευνα είναι κραταιά η εκτίμηση των πολιτών ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει», καθώς το 78% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, ενώ μόλις το 7% πιστεύει ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική είναι σε θέσει να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων αυτών.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι τα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση, καθώς φτάνει στο 89%, ενώ μόλις το 6% θεωρεί ότι το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό θα βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει.

Στο κόκκινο βρίσκεται και ο δείκτης απαισιοδοξίας για την οικονομία συνολικά, με το 78% των ερωτηθέντων να τηρεί απαισιόδοξη στάση, έναντι 14% που βλέπουν τα πράγματα να εξελίσσονται καλύτερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά τις 30 Ιουνίου αρχίζουν τα πρόστιμα
«Τελεσίγραφο» σε 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση στέλνει το υπουργείο Οικονομικών: την Πέμπτη 30 Ιουνίου εκπνέει η νόμιμη διορία και μετά αρχίζουν τα...
Μετά τις 30 Ιουνίου αρχίζουν τα πρόστιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψήλωσαν τα ληξιπρόθεσμα
Την ανιούσα συνεχίζουν να παίρνουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παρά τις...
Ψήλωσαν τα ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
Παράταση έως τις 14 Ιουλίου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει η νόμιμη διορία, οι...
Παράταση στην υποβολή όχι στην πληρωμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
«Φωτιά» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, καθώς οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένοι έως και 40%. Το στοιχείο αυτό...
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μεσαία τάξη σηκώνει το βαρύ φορτίο των φόρων
​Τα μνημόνια συνεχίζουν να τσακίζουν τη μεσαία τάξη, η οποία, εκτός του ότι βιώνει τη μεγαλύτερη εισοδηματική μείωση, σηκώνει και το μεγαλύτερο φορτίο των φόρων. Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της...
Η μεσαία τάξη σηκώνει το βαρύ φορτίο των φόρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας