Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσεκούρι στα μερίσματα του ΜΤΠΥ

Ορίζεται ότι τα χορηγούμενα μερίσματα στους μερισματούχους θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τις καταθέσεις του μετόχου.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τσεκούρι στα μερίσματα του ΜΤΠΥ

  • A-
  • A+

Με μειώσεις που φτάνουν έως και 32% και αναδρομική περικοπή ξεκινά η εφαρμογή του νέου νόμου για τα μερίσματα του Δημοσίου με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπoυλο να υπογράφει τη σχετική εγκύκλιο.

Ετσι θα επέλθει πλέον η μείωση των μερισμάτων για περίπου 280.000 συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Στην ίδια κατηγορία των περικοπών δικαιωμάτων, που φτάνουν μέχρι την κατάργησή τους, εντάσσονται και συγγενείς οι οποίοι δικαιούνται να λαμβάνουν το μέρισμα αντ’ αυτού.

Οπως ορίζεται σχετικά, από 1ης Ιουνίου το μέρισμα κόβεται σε όσους δεν πληρούν τα νέα κριτήρια.

Ωστόσο και για ένα μεγάλο διάστημα οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το μέρισμα «κουρεμένο» ώστε να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν εντός του 2016.

Αναλυτικότερα και επειδή ο νέος νόμος προβλέπει οι περικοπές να αρχίσουν από τον Ιανουάριο του έτους 2016, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα αναδρομικά θα επιστραφούν σε ισόποσες δόσεις από τα μερίσματα που θα καταβληθούν στους δικαιούχους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο έτους 2016 (τουτέστιν σε δύο δόσεις, αφού πλέον το μέρισμα δεν καταβάλλεται ανά μήνα αλλά ανά τρίμηνο).

Από την 1η Ιουνίου, ωστόσο, υφίσταται η κατάργηση του μερίσματος όσων συγγενών ελάμβαναν το μέρισμα αντί του μερισματούχου αλλά πλέον δεν πληρούν τα νέα κριτήρια που εισάγει ο νόμος 4387/2016.

Πάντως μέσω της εγκυκλίου διευκρινίζεται στις αρμόδιες υπηρεσίες το πώς δεν θα έχει πλέον ελλείμματα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για το οποίο καταργείται η κρατική χρηματοδότηση (όπως συμβαίνει στην επικουρική ασφάλιση αλλά και στα εφάπαξ), με συνέπεια να αποκτήσει το συγκεκριμένο Ταμείο κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα.

Ετσι ορίζεται ότι τα χορηγούμενα μερίσματα στους μερισματούχους θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τις καταθέσεις του μετόχου, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων.

Επίσης, αναφέρεται ρητά πως η χορήγηση παροχών από το ΜΤΠΥ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων καθώς και από τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου, αποκλείοντας την οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με εξαίρεση τους πόρους έκτακτης χρηματοδότησης των μερισμάτων των εν δυνάμει μερισματούχων των οποίων οι αιτήσεις τους εκκρεμούσαν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή την 12η/5/2016.

Το μεγάλο θέμα βέβαια των ρυθμίσεων σχετικά με το μέρισμα αφορά κυρίως τον νέο τρόπο υπολογισμού του, που φέρνει μειώσεις ακόμη και στα καταβαλλόμενα μερίσματα της τάξης του 32%.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού επιδιώκεται μέσω των περικοπών να εξασφαλιστεί ότι το χορηγούμενο μέρισμα θα αντιστοιχεί σε ό,τι έχει καταβληθεί.

Ουσιαστικά, τίθεται μία ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αλλιώς κόφτης ώστε να μην εγγράφονται ελλείμματα στον ετήσιο προϋπολογισμό του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης για το έτος 2016 ορίστηκε σε ποσοστό 0,215%.

Ομως προβλέπεται η αναπροσαρμογή του εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε έτους και μέχρι 15/1, με απόφαση του προέδρου του Δ.Σ. του Ταμείου, με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας ετήσιων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση.

Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι ο όρος «αναπροσαρμογή» σημαίνει νέες μειώσεις κατ’ έτος.

Για να μειωθούν βέβαια τα μερίσματα, διευκρινίζεται περαιτέρω ότι, για την εφαρμογή του νέου τύπου υπολογισμού, ως βασικός μισθός και λοιπές αποδοχές λαμβάνονται υπόψη ο βασικός μισθός και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας καθώς και οι επιπλέον του βασικού μισθού λοιπές αποδοχές, βάσει των οποίων κανονίστηκε η σύνταξη κύριας ασφάλισης του μετόχου.

Αντίστοιχα καθορίζεται ο βασικός μισθός που θα λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά για την ορθή εφαρμογή του εν λόγω τύπου, ανάλογα με την ημερομηνία εξόδου του μερισματούχου από την υπηρεσία.

Ιση μεταχείριση

Τέλος, για τον σκοπό της ίσης μεταχείρισης των παλαιών και νέων μερισματούχων ξεκαθαρίζεται ότι θα αναπροσαρμοστούν (δηλαδή θα μειωθούν) τα μερίσματα όλων των ήδη μερισματούχων.

Πάντως ήδη τρέχει ο αποκλεισμός τού να καθορίζεται κατώτατο όριο μερίσματος, ενώ προβλέπεται η αναπροσαρμογή και των δικαιούμενων μερισμάτων όσων έχουν εξέλθει από την Υπηρεσία τα οποία έχουν υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις περί κατωτάτου ορίου μερίσματος.

Τα υπερβάλλοντα ποσά μερισμάτων που έχουν ήδη καταβληθεί έως την έναρξη ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων, λόγω της εφαρμογής της αναπροσαρμογής από την 1.1.2016 και εφεξής, παρακρατούνται σε ισόποσες δόσεις από τα μερίσματα που θα καταβληθούν στους δικαιούχους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο έτους 2016.

Πάντως όσοι κατέβαλαν χρήματα για να λάβουν μέρισμα έχουν εγκλωβιστεί στις διατάξεις του νόμου, αφού τίθενται φίλτρα για να έχεις το δικαίωμα να λάβεις επιστροφή των καταβληθέντων.

Ετσι, παρέχεται η δυνατότητα σε μετόχους που δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ΜΤΠΥ να δικαιωθούν επιστροφής των ατομικών τους καταθέσεων, εφόσον έχουν ελάχιστο όριο συμμετοχής 3 έτη στο Ταμείο και εφόσον έχουν δικαιωθεί κύριας σύνταξης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροπολογία για τα εφάπαξ
Ορίζεται ότι για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αποχώρησαν από την 1η-1-2014 και έως την έναρξη της ισχύος του νόμου 4387 (12-5-2016) ως αποδοχές για τον υπολογισμό του εφάπαξ...
Τροπολογία για τα εφάπαξ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς για αλλαγές στις συντάξεις
Επιστροφή στα δύσκολα των Μνημονίων για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι μέσα στην εβδομάδα θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα της περιστολής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πώς οι μητέρες ανηλίκων «φορτώνονται» μέσα...
Ολοταχώς για αλλαγές στις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς περικοπές αλλά και χωρίς εκκαθαριστικά οι συντάξεις Ιανουαρίου
Στο σκοτάδι κινούνται οι συνταξιούχοι, που χθες ναι μεν έλαβαν τις συντάξεις τους για τον Ιανουάριο του 2019 χωρίς όμως να έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα! Ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο...
Χωρίς περικοπές αλλά και χωρίς εκκαθαριστικά οι συντάξεις Ιανουαρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
Φρένο στη φημολογία που θέλει να μην έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας και...
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης
Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει να μη μειωθούν οι συντάξεις έως 18% της προσωπικής διαφοράς από το 2019, υπάρχουν ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων....
Ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας