Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε γαλλικές εταιρείες το νερό

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, οι διαδικασίες θα τρέξουν πλέον άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι.

EUROKINISSI

Σε γαλλικές εταιρείες το νερό

  • A-
  • A+

Σοκ στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τη διαχείριση της ΕΥΑΘ σε γαλλικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού, μέρος της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει τη διαχείριση των εταιρειών ύδρευσης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τις οποίες εξετάζεται νέο σχήμα, ενώ ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ιδιωτικοποίηση!

Το επίμαχο μέρος της συμφωνίας έφερε στο φως η τοπική εφημερίδα thessnews, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης στην ΕΥΑΘ με πρόεδρο τον καθηγητή Ωκεανολογίας του ΑΠΘ και μέλος του κινήματος «ΣΟΣτε το νερό», Γιάννη Κρεστενίτη.

Το θέμα προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και ανησυχία στους Θεσσαλονικείς καθώς δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παραμονή των υποδομών και ειδικά του νερού στα χέρια του Δημοσίου, ενώ στο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που έγινε τον Μάιο του 2014, περισσότεροι από 218 χιλιάδες πολίτες ψήφισαν σε ποσοστό 98% ενάντια στην παραχώρηση της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΥΑΘ είχε βγει από το κάδρο των ιδιωτικοποιήσεων μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρωνόταν η μεταβίβαση μέρους των μετοχών της στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο, οι διαδικασίες θα τρέξουν πλέον άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, ώστε τον Σεπτέμβριο να έχουν επιλεγεί οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης και να έχει αποσαφηνιστεί και η διαδικασία εκχώρησης του 23% των μετοχών.

Πριν από μερικές ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ανακοίνωσε την πρόσληψη 150 νέων εργαζομένων στην επιχείρηση, ενώ τόνισε ότι τόσο το μάνατζμεντ όσο και η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

«Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΥΑΘ, οι πολιτικές ενίσχυσης της εταιρείας και αυτή ακριβώς η ανάπτυξή της είναι που μπορεί να της προσδώσει προστιθέμενη αξία», είπε.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, μίλησε για «την ανάγκη ενσωμάτωσης της δημόσιας διαχείρισης του νερού στο πλαίσιο του νέου ταμείου δημόσιας περιουσίας», καθώς, όπως είπε, «αυτό ακριβώς συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αποτελεί δεδηλωμένη επιλογή των φορέων και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, καθώς και πεδίο διαμόρφωσης νέων πολιτικών πρωτοβουλιών».

Παράλληλα, αναφέρθηκε «στην ανάγκη διασφάλισης και ενίσχυσης του αναπτυξιακού, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης, όπως και στις νέες δυνατότητες που δίνει σε αυτόν τον χαρακτήρα η πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας και η έναρξη ενός «ενάρετου» κύκλου στην οικονομία».

Η γαλλική εταιρεία υδάτων Suez Environment, που εκδιώχθηκε κακήν-κακώς από άλλες χώρες στις οποίες είχε αναλάβει τη διαχείριση του νερού, είναι αυτή που θέλει διακαώς να βάλει στο χέρι την ΕΥΑΘ.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει στελέχη της τον Ιανουάριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, προσπάθησαν να... πλασαριστούν στον κόσμο μέσω του Τύπου, υποσχόμενοι 2 έως 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια, επενδύσεις 25 έως 50 εκατομμυρίων ευρώ και άλλους «λαγούς με πετραχήλια...».

Και στο βάθος... Σουέζ

Το προμόσιον για την «καλή» εταιρεία που θέλει να «ευεργετήσει» την τοπική κοινωνία και την πόλη, με το αζημίωτο φυσικά, διαχειρίστηκε τότε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Suez για το νερό στην Ευρώπη, Νταϊάν ντ’ Αράς (Dianne D’ Arras).

Μεταξύ άλλων είχε τονίσει:

● «Η εταιρεία θα λάβει σοβαρά υπόψη της το τοπικό όραμα για την πόλη».

● Δεν έχει αντίρρηση στη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ως ανεξάρτητων μελών, στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει.

● Βασική προτεραιότητα για τη Suez στη Θεσσαλονίκη είναι η προστασία του περιβάλλοντος και -μεταξύ άλλων- «η επαναφορά της ποιότητας στον Θερμαϊκό Κόλπο».

● Για τη διαμόρφωση των τιμών του νερού, το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι δεν μπορεί να τις αποφασίζει ούτε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ούτε ο δήμος, αλλά μόνον η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, γι’ αυτό και η Suez εξ αρχής επέμεινε στη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Και η ΕΥΑΘ Α.Ε. στα... κεραμίδια
Το ποτήρι ξεχείλισε... με την ένταξη του νερού στο υπερταμείο. Σε 24ωρη απεργία σήμερα, που κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ Α.Ε. και καλούν τους...
Και η ΕΥΑΘ Α.Ε. στα... κεραμίδια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς για ιδιωτικοποιήσεις στη βόρεια Ελλάδα
Πρώτο πιάτο ΟΛΘ, δεύτερο αεροδρόμιο «Μακεδονία» & ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για επιδόρπιο... ΕΥΑΘ. Τις άμεσες προτεραιότητες των ιδιωτικοποιήσεων στη βόρεια Ελλάδα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε...
Ολοταχώς για ιδιωτικοποιήσεις στη βόρεια Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξεναγήσεις» μνηστήρων στον ΟΛΘ
Εν μέσω διαμαρτυριών των εργαζομένων ξεκίνησαν οι «ξεναγήσεις» υποψήφιων μνηστήρων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι του φιλιππινέζικου κολοσσού International Container Terminal Services Inc ήταν οι...
«Ξεναγήσεις» μνηστήρων στον ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πωλητήριο στο... Ε9 του Βορρά
Πίτσι πίτσι ο Πιτσιόρλας στη Θεσσαλονίκη με βιομηχάνους, εμπόρους και δημάρχους για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, της αγοράς Μοδιάνο, της μαρίνας της Αρετσούς, κάποιων στρατοπέδων και συνολικά 12 «φιλέτων»...
Πωλητήριο στο... Ε9 του Βορρά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο ιδιωτικοποίησης ανοίγει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ
«Ανοιχτό» το θέμα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά από την κυβέρνηση... «το θέμα της παραχώρησης του 51% έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί το 51%...
Παράθυρο ιδιωτικοποίησης ανοίγει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινητοποιήσεις για τον OΛΘ
Τρικυμία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με αποχή των εργαζομένων από τις υπερωρίες, την εργασία τα Σαββατοκύριακα και με στάσεις εργασίας. Χθες το πρωί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στον ΟΛΘ και το μεσημέρι...
Κινητοποιήσεις για τον OΛΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας