• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 24.9°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 25.4°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  78%

Με τα νομοθετήματα των τελευταίων μηνών είχε ήδη επιτραπεί η πώληση και η ανάθεση διαχείρισης στις νέου τύπου εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης όλων των στεγαστικών δανείων άνω των 140.000 ευρώ

«Προκαταρκτικά» με... διαχείριση

 • A-
 • A+

Συνδιαχειριστές στα δάνεια πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου σε κρατικές εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς γίνονται πλέον τα distress funds.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποχρωματίσει ακόμη περισσότερο τις «κόκκινες γραμμές» της για τα δάνεια και με νεότερη τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή επέτρεψε πλέον στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ που είχαν εξαιρεθεί, ενώ απελευθέρωσε πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις τη δυνατότητα πώλησης σε funds όλων των δανείων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Στην πράξη το μόνο προστατευτικό μέτρο που παραμένει πλέον σε ισχύ ως προς τη δραστηριότητα των distress funds είναι η προσωρινή απαγόρευση της πώλησης όσων δανείων έχουν ενέχυρο ή προσημείωση πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ.

Ωστόσο και αυτό το «δίχτυ» θα αφαιρεθεί στις 31/12/2017 όταν, σύμφωνα με τον νόμο, θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς δανείων.

Μέχρι τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούν να μεταβιβάζουν σε τρίτους, αλλά θα μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση (είσπραξη, διακανονισμός κ.λπ.) στις αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης που έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται στην αγορά.

Με τα νομοθετήματα των τελευταίων μηνών είχε ήδη επιτραπεί η πώληση και η ανάθεση διαχείρισης στις νέου τύπου εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης όλων των στεγαστικών δανείων άνω των 140.000 ευρώ, όλων των επιχειρηματικών, καθώς και των καταναλωτικών δανείων.

Χθες και υπό την ισχυρή πολιορκία των δανειστών, έπεσε και το τείχος της εξαίρεσης που ίσχυε για τα εγγυημένα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, όλα τα δάνεια που έχουν παρασχεθεί ή θα παρασχεθούν στο μέλλον θα μπορούν να μεταβιβάζονται ή να πωλούνται από τις τράπεζες, καθώς καταργείται η διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση των πάσης φύσεως δανείων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από τις διατάξεις για την ανάθεση της διαχείρισης και την πώληση και μεταβίβαση.

Πρόκειται για εγγυημένα δάνεια συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου 13,7 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν δοθεί σε κρατικές επιχειρήσεις (ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), δημόσιους οργανισμούς (ΟΣΚ, Μέγαρο Μουσικής, ΕΤΑΔ, κ.α.), ΔΕΚΟ (Αττική Οδός, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, Διεθνής Αερολιμένας κ.α.), καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα που είχαν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές (πυρόπληκτοι, σεισμόπληκτοι κ.λπ.).

Παρά το γεγονός πάντως πως στην τροπολογία δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε χθες στη Βουλή ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες που έχουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ είπε ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές ώστε ο «δημοσιονομικός κόφτης» να μην ενεργοποιείται από την επίπτωση που θα έχουν στον προϋπολογισμό τυχόν καταπτώσεις αυτών των εγγυήσεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εως Οκτώβριο η πώληση του ΑΔΜΗΕ
Σήμερα, με την κατάθεση των τελευταίων τροπολογιών, κλείνουν οι εκκρεμότητες και ολοκληρώνεται η αξιολόγηση ώστε να δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ το δεύτερο...
Εως Οκτώβριο η πώληση του ΑΔΜΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια
Απόλυτοι ρυθμιστές της επόμενης μέρας για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων γίνονται και στην Ελλάδα τα «distress funds» και οι ξένες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Με το πολυνομοσχέδιο που...
Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φρένο» στους πλειστηριασμούς
Τείχος προστασίας απέναντι σε πλειστηριασμούς ακινήτων και πωλήσεις στεγαστικών δανείων υψώνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα απαγορεύει για ένα χρόνο, και υπό τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο τον...
«Φρένο» στους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας