Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Ελλάδα έχει ακόμη δουλειά να κάνει»
(AP Photo/Frank Augstein)

«Η Ελλάδα έχει ακόμη δουλειά να κάνει»

  • A-
  • A+

Φειδωλή εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά στις δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ. Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και με δεδομένες τις ενστάσεις του Ταμείου για χρέος και πλεόνασμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε από τη σύνοδο των G7 ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου των G7 ότι «Η Ελλάδα έχει ακόμη δουλειά να κάνει» και πρόσθεσε πως «θέλει η Ελλάδα να πάρει χρηματοδότηση».

Αναφερομένη στην Ελλάδα ανέφερε ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει βήματα μπροστά ωστόσο απαιτείται ακόμη πρόσθετη δουλειά στον τομέα αυτό.

Για το θέμα του Δημοσίου Χρέους επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει με τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αργότερα, διαβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους για την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

«Θέλουμε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και χρειαζόμαστε το χρέος της Ελλάδος να είναι βιώσιμο'», υπογράμμισε η Λαγκάρντ. Επεσήμανε, δε, ότι πλέον το ζήτημα της βιωσιμότητας βρίσκεται στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως, όπως αποσαφήνισε, ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ποιόν τρόπο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση, καθώς και η βιωσιμότητα του Χρέους.

Στάση αναμονής και διαφωνίες

Μετά τον πυρετό διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών και τα αποτελέσματα του Eurogroup της Τρίτης καθίσταται εμφανές ότι το Ταμείο κρατάει στάση αναμονής για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ οι διαφωνίες του παραμένουν δεδομένες και εκπεφρασμένες.
Όπως σημείωνε ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες οι ενστάσεις επικεντρώνονται σε δύο βασικά ζητήματα, το χρέος και το πλεόνασμα, και για αυτά το Ταμείο έχει θέσει ξεκάθαρα συγκεκριμένους όρους.

Από την Ουάσινγκτον επιμένουν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον το Eurogroup επιμείνει στους στόχους για πλεόνασμα 3,5%, καθώς είναι πάγια θέση του πως με αυτά τα νούμερα το πρόγραμμα θα αποτύχει.

Αναφορικά με το χρέος το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι γενικόλογα και απαιτεί περαιτέρω διευκρινίσεις και, κυρίως, εγγυήσεις. Το Ταμείο θέλει περισσότερες διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση που θα δοθεί στην Ελλάδα εφόσον η χώρα παραμείνει σε τροχιά προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η επιθυμία του ΔΝΤ είναι οι διαβεβαιώσεις αυτές θα έλθουν υπό τη μορφή ανακοινώσεων του Eurogroup.

Εκείνο στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν στην παρούσα φάση Ουάσινγκτον και Βερολίνο είναι μόνο στη βούληση να ασκηθεί ασφυκτική πίεση προς την Αθήνα.

Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε σημερινό της ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ταμείου και την ενημέρωση από τον Πολ Τόμσεν εκείνο που κυριάρχησε ήταν το γεγονός πως το Ταμείο δεν πήρε σαφείς και εγγυήσεις και νούμερα για τα δύο μείζονα ζητήματα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εκτιμήθηκε, πάντως, ότι αυτό συνέβη γιατί αυτό που είχε σημασία στη δεδομένη συγκυρία ήταν η συμφωνία για εκταμίευση της δόσης ώστε να σταλεί το μήνυμα στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Ταμείο φαίνεται πως δεν θα λάβει αποφάσεις πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως μπορεί αυτές να καθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του έτους.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην υπόθεση της Ελλάδας κινήθηκε στο σκοτάδι και τώρα μιλάει για διαφάνεια το ΔΝΤ
Δεν θέλησε να μιλήσει εκτενέστερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την ιστορία της ελληνικής κρίσης. Και τι να πει άλλωστε για την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που το Ταμείο επέβαλε στη χώρα μας
Στην υπόθεση της Ελλάδας κινήθηκε στο σκοτάδι και τώρα μιλάει για διαφάνεια το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ και στο «μενού»... θα βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους σε μια ύστατη...
Με ελληνικό ενδιαφέρον η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Saarbrücker Zeitung: «Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ δήλωσε πως η Χριστιανική Ένωση δεν θα επιμείνει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ εάν το τίμημα είναι πολύ υψηλό,«Βάση για...
Saarbrücker Zeitung: «Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
Το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας και το πρόγραμμα εποπτείας που θα το συνοδεύει θα τεθούν επί τάπητος στα κρίσιμα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Με την ελάφρυνση του...
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θα βγούμε στις αγορές με ή χωρίς το ΔΝΤ»
Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έστειλε από τις ΗΠΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τις επαφές του στην έδρα του Οργανισμού. Ικανοποίηση από τις επαφές του...
«Θα βγούμε στις αγορές με ή χωρίς το ΔΝΤ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ