Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αξιοποίηση και όχι πούλημα»

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε, διά περιφοράς στους συναρμόδιους υπουργούς, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

EUROKINISSI

«Αξιοποίηση και όχι πούλημα»

  • A-
  • A+

Δεν ιδιωτικοποιούνται οι έξι ΔΕΚΟ που έχουν ήδη ενταχθεί στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), διαβεβαιώνουν Πάνος Σκουρλέτης και Χρήστος Σπίρτζης, μία ημέρα μετά την εξαγγελία κινητοποιήσεων από τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Μεταφορών έκανε λόγο για συνδικαλιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες.

Χθες πάντως έγινε γνωστό ότι το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε, διά περιφοράς στους συναρμόδιους υπουργούς, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ με χρονικό ορίζοντα το 2018 και αναμενόμενα έσοδα 6,2 δισ. ευρώ.

Ο κατάλογος, με απαίτηση των θεσμών, θα δημοσιευθεί και στο ΦΕΚ, αλλά ώς χθες οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούσαν να τηρούν σιγή.

Ορισμένοι μιλούσαν για 9+2 ιδιωτικοποιήσεις και άλλοι για 19.

Η ΕΔΗΣ είναι ένας από τους συνολικά τέσσερις πυλώνες του νέου υπερταμείου, για το οποίο η έκθεση της νομικής επιτροπής της Βουλής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, διευκρινίζει (σελίδα 27) ότι καλύπτει «ειδικό δημόσιο σκοπό», συνιστά «δημόσιο νομικό πρόσωπο» και οφείλει να λογοδοτεί στη Βουλή.

Δεν προβλέπονται επίσης απολύσεις και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, αφού με βάση το άρθρο 197 παράγραφος 9 του νόμου ορίζεται ότι η μεταβίβαση των μετοχών στην ΕΔΗΣ «δεν επηρεάζει αφ’ εαυτή τους όρους εργασίας των υπαλλήλων των εν λόγω δημοσίων επιχειρήσεων».

«Δεν πρόκειται για κατάλογο επιχειρήσεων προς ιδιωτικοποίηση. Μπαίνουν στον πυλώνα της αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για «στοίχημα» που θα κριθεί ύστερα από μια διετία, πρόσθεσε ότι «μετά θα δούμε αν θα είμαστε ή όχι σε πρόγραμμα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «είναι πιθανό στη συνέχεια η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της».

Σχετικά με το υπερταμείο είπε ότι ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και καθοριστικό ρόλο θα έχει ο υπουργός Οικονομίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στο μέλλον η σύνθεση του εποπτικού και διοικητικού συμβουλίου, όπου οι θεσμοί διορίζουν μέλη τους και έχουν δικαίωμα βέτο, αλλά πρόσθεσε με αρκετή δόση αισιοδοξίας ότι «δεν θα είμαστε εσαεί σε πρόγραμμα».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει την εξαίρεση του ΑΔΜΗΕ, παρ’ όλο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ψηφίσει νόμο για ιδιωτικοποίηση του 66%.

«Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι συγκοινωνιακοί οργανισμοί της Αθήνας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Μιλώντας χθες στον «Real FM», υποστήριξε ότι ορισμένοι συνδικαλιστές «προσπαθούν να κάνουν κινητοποιήσεις για να εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες».

Φωτογράφησε μάλιστα πρόεδρο σωματείου για τον οποίο είπε ότι ήταν υποψήφιος βουλευτής σε τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πρόσθεσε πάντως ότι «ανεξάρτητα από αυτά, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να απεργήσουν για οποιονδήποτε λόγο επιθυμούν».

Ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε επίσης για το χάλι των φορέων των συγκοινωνιών και αναρωτήθηκε: «Τι να πουλήσουμε; Τα χρέη που βρήκαμε ή τα χαλασμένα λεωφορεία;».

Αποκάλυψε επίσης ότι, πέρα από ανεξόφλητες υποχρεώσεις που μόνο στα λεωφορεία φτάνουν τα 90 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο οφείλει από χρόνια στους συγκοινωνιακούς φορείς 140 εκατ. ευρώ, για τη δωρεάν μεταφορά των ένστολων και τα μειωμένα εισιτήρια για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού (μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνοι κ.λπ.).

Μετρό-ΗΣΑΠ: στάση λόγω συνελεύσεων

Χωρίς Μετρό και Ηλεκτρικό θα μείνει αύριο η πρωτεύουσα από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ., λόγω των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων στις οποίες θα αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών.

Για τον ίδιο λόγο θα μείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Προαστιακός και τραμ θα κινηθούν κανονικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σαφάρι» από κλιμάκια της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις
Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο θα πραγματοποιηθούν 50.500 φορολογικοί έλεγχοι μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, καθώς αναμένεται να κορυφωθεί η τουριστική κίνηση το επόμενο διάστημα.
«Σαφάρι» από κλιμάκια της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο τραπέζι του Δήμου Αθηναίων
Η βραχυχρόνια μίσθωση και οι συνέπειές της σε μια πόλη από την οποία λείπει η κρατική πολιτική και μέριμνα για την κοινωνική και προσβάσιμη κατοικία, απασχόλησαν χθες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.
Οι συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο τραπέζι του Δήμου Αθηναίων
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas. Μεγάλοι και μικροί “Καθαρίζουμε την Ευρώπη”
Στη δράση, που αφορούσε στον καθαρισμό της παραλίας Βοτσαλάκια, στην Καστέλα, βρέθηκε με πολλή χαρά η ομάδα εθελοντών εργαζομένων της...
ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas. Μεγάλοι και μικροί “Καθαρίζουμε την Ευρώπη”
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το ΠΛΑΙΣΙΟ «Πρωταγωνιστής της Ελληνικής Οικονομίας»
Στην εντυπωσιακή εκδήλωση των βραβείων για τους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας» που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 10...
Το ΠΛΑΙΣΙΟ «Πρωταγωνιστής της Ελληνικής Οικονομίας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ο δικός μας δρόμος δεν αναζητά τις δήθεν εύκολες λύσεις»
Το δρόμο για «τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, τη δικαιοσύνη» έδειξε στην πρώτη γενική συνέλευση του ΣΕΒ μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
«Ο δικός μας δρόμος δεν αναζητά τις δήθεν εύκολες λύσεις»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έντεκα θετικά παραδείγματα στη συνέλευση του ΣΕΒ
Έντεκα θετικά παραδείγματα από ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς, κοινωνικές πρωτοβουλίες και πολίτες που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους και στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας,...
Έντεκα θετικά παραδείγματα στη συνέλευση του ΣΕΒ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας