• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 24.2°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 21.3°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.3°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 13.1°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.6°C
  0 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.5°C / 19.9°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 23.2°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.7°C / 19.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις μελών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου

EUROKINISSI

Μετ' εμποδίων η αξιολόγηση των διοικήσεων

 • A-
 • A+

Μετ’ εμποδίων η τελική ευθεία της αξιολόγησης των διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες.

Το βασικό εμπόδιο που έχει ανακύψει αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων στα Δ.Σ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς εκπροσωπούν θεσμούς και, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν μπορεί να εμπίπτουν στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τα υπόλοιπα στελέχη των διοικήσεων.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε στην πραγματικότητα «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγκριτοι νομικοί υπογραμμίζουν σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους του Δημοσίου ότι δεν μπορεί να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου (4346/2015) για τα κριτήρια συμμετοχής στα Δ.Σ. των τραπεζών, καθώς ο νόμος 3723/2008 προβλέπει ρητά ότι ο εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου ορίζεται και παύεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών χωρίς δυνατότητα εκλογής του ή εγκρίσεως του διορισμού του από τη γενική συνέλευση της τράπεζας, στην οποία «απλώς ανακοινώνεται ο διορισμός».

Νομικοί κύκλοι εξάλλου σημειώνουν ότι αν ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν εκπληρώνει τα τυπικά κριτήρια του νόμου, θα ετίθετο θέμα αντικατάστασης προς την αναρμόδια γενική συνέλευση των μετόχων.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν, οι διατάξεις του νόμου 4346/2015 δεν συνάδουν και δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο η αρμοδιότητα ορισμού και αντικατάστασης των εκπροσώπων του Δημοσίου ανήκει στον υπουργό Οικονομικών.

Δεν ευχαριστούν κάποιους

Η ουσία ωστόσο δεν βρίσκεται, σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, στο γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου έχουν καθημερινή και ουσιαστική παρουσία στις τράπεζες και αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος να έχουν πρόσβαση στα βιβλία και τα λοιπά στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μια σειρά άλλων αρμοδιοτήτων που έχουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου επίσης δεν ευχαριστούν ορισμένους.

Για παράδειγμα, η από τον νόμο δυνατότητα του εκπροσώπου ως μέλους του Δ.Σ. να αντιτάσσεται στα θέματα διανομής κερδών και παροχών προς τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ.λπ. εφόσον θίγονται τα συμφέροντα των καταθετών και της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και μέλος στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Σταύρος Κούκος υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Εθνικής είναι θεσμοθετημένη από το 1985 και ουδείς την αμφισβήτησε.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει ότι για τη σφαιρική αντιμετώπιση των θεμάτων στο διοικητικό συμβούλιο είναι καθοριστική η συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρηματιών που εκπροσωπούν φορείς στους οποίους απευθύνεται η τράπεζα.

Περιπτώσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

Την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΤΧΣ η εξειδικευμένη εταιρεία Spencer Stuart.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις των μελών που απαρτίζουν τα Δ.Σ. και τα βιογραφικά των επικεφαλής έχουν περάσει ήδη από το μικροσκόπιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις μελών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, ο οποίος αφήνει εκτός τραπεζών επιχειρηματίες και νομικούς.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλει μέχρι τα μέσα Ιουνίου να έχουν επιλεγεί τα νέα μέλη των Δ.Σ. –που θα αντικαταστήσουν εκείνα που δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του νόμου– ώστε στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών στα τέλη Ιουνίου οι μέτοχοι να εγκρίνουν τα νέα Δ.Σ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
Το πρωί του Σαββάτου θα λάβουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών τους αναγκών οι ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και το βασικό και το ακραίο...
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν μεταξύ 2,5%-4%, καθώς οι καλές επιδόσεις του 2021 έδωσαν ισχυρή δυναμική που θα διατηρηθεί.
Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΚΟΜΒΙΚΟ για τις τράπεζες το 2020, καθώς πρέπει να μειώσουν δραστικά το τεράστιο στοκ των «κόκκινων» δανείων, με τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις να είναι το βασικό εργαλείο, αλλά τα «γκάζια» είναι ήδη… πατημένα.
Ξεφορτώνονται μαζικά «κόκκινα» δάνεια οι τραπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
​Δίχτυα για την αναζήτηση επενδυτών που θα αγοράσουν τους δύο μεγαλύτερους ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα ρίχνουν οι συστημικές τράπεζες ξεκινώντας επίσημα πλέον τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να...
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μετά τη Eurobank και την Αlpha Bank, που κάλυψαν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές τους...
«Τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας