• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  90%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 16.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  85%

Η πρόταση του ΔΝΤ στο «μικροσκόπιο» των Ευρωπαίων

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Κλείνει η αξιολόγηση, ανοίγει η συζήτηση για το χρέος

 • A-
 • A+

Από την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (14:00, ώρα Ελλάδας) θα κριθεί η πολύμηνη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Όλα δείχνουν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει και η Ελλάδα θα μπορεί να εκταμιεύσει «υπερδόση» 11 δισ. ευρώ, η οποία θα καλύψει τόσο τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Ωστόσο, η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να ανοίξει και να παραμείνει... ανοιχτή καθώς στο ζήτημα αυτό αποκλίνουν οι θέσεις της Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ακόμη μία εκκρεμότητα αποτελεί εάν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Άνοιξε τα χαρτιά του το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ παρουσίασε χθες το προκαταρκτικό σχέδιο της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο προτείνει:

1. Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF (130,9 δισ. ευρώ) κατά 14 χρόνια, του ΕSM (186 δισ. ευρώ) κατά 10 χρόνια και των διμερών δανείων από Ε.Ε.-GLF- (52,9 δισ. ευρώ) κατά 30 χρόνια.

2. Επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων του ESM κατά 6 χρόνια, του EFSF και των διμερών κατά 17-20 χρόνια αντίστοιχα.

3. Πλαφόν 1,5% για τα επιτόκια των δύο δανείων του ESM και του EFSF ώς το 2040. Μείωση του περιθωρίου (0,5%) με το οποίο προσαυξάνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο των διακρατικών δανείων.

Η προσθήκη αυτού του μέτρου στα δύο προηγούμενα θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 53% του ΑΕΠ μέχρι το 2040 και 151% το 2060, ενώ θα μειώσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 22% έως το 2040 και 39% έως το 2060 κι έτσι πληρούνται οι στόχοι βιωσιμότητας του χρέους.

Σε όρους παρούσας αξίας του ΑΕΠ, το όφελος από την αναδιάρθρωση αποτιμάται στο 50% του ΑΕΠ έως την περίοδο του 2060.

Το Ταμείο τονίζει ακόμη ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα προκειμένου να αποκτήσει το ταχύτερο δυνατόν η χώρα επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ προτείνει και αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους μετά το πρόγραμμα που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα.

Προτείνει συγκεκριμένα:

α. βραχυπρόθεσμα, η νέα δόση από τον ESM να δοθεί με τους νέους όρους, για να περάσει μήνυμα στις αγορές για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων,

β. μεσοπρόθεσμα, την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων (επέκταση ωρίμανσης, περιόδου χάριτος) στη διάρκεια του προγράμματος, αναλόγως της προόδου στην εφαρμογή του, και μιλά για αναδιάρθρωση λήξεων και επιτοκίων στο 1/3 των δανείων μετά από κάθε επιτυχημένη χρονιά,

γ. μακροπρόθεσμα, θέσπιση αυτόματου μηχανισμού που θα ενσωματώνει συμμετρικές προσαρμογές στην εξυπηρέτηση του χρέους στην περίπτωση απότομων μεταβολών του ΑΕΠ.

Με ερωτήματα η στάση Σόιμπλε

Στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φρεντερίκε φον Τισενχάουζεν, να απαντήσει εάν θα εκταμιευτεί σήμερα η δόση προς την Ελλάδα, αλλά και τι θα γίνει με το θέμα του ελληνικού χρέους και την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οπως είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ -μεταξύ άλλων- «τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του υπουργού, ότι είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει πρόοδος. Οι δηλώσεις το Σαββατοκύριακο μιλούν από μόνες τους».

Σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η ίδια τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησής μας ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση του χρέους. Δεν υπάρχει εδώ αυτή τη στιγμή κάποια αλλαγή».

Σε ό,τι αφορά το ύψος της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και το εάν αυτή θα φτάνει, όπως φημολογείται, τα 11 δισ., η κ. Τισενχάουζεν είπε: «Ολοι ξέρουμε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς».

Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε αρνήθηκε να αξιολογήσει τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην Αθήνα και το εάν αυτά επαρκούν. Είπε πως δεν είναι δουλειά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να κάνει κάτι τέτοιο και πως αυτό είναι καθήκον των θεσμών.

Στο Βερολίνο, πάντως, πιστεύουν ότι η συζήτηση για το τι θα γίνει με το θέμα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συνεχιστεί και να μπει ως θέμα στο επόμενο Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SZ: Δεν δέχεται «πάγωμα» επιτοκίων ο Σόιμπλε
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, οι προτάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος («πάγωμα» των ελληνικών δανείων έως το 2040 και σταδιακή αποπληρωμή τους από το 2040 έως το 2060 με σταθερό επιτόκιο...
SZ: Δεν δέχεται «πάγωμα» επιτοκίων ο Σόιμπλε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούμενο η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές
Επιμένει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην ανάγκη να εγκρίνει το ΔΝΤ τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη ● Σε εκκρεμότητα παραμένει ο χρόνος...
Ζητούμενο η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ευρωπαϊκά χέρια το θέμα του χρέους;
Το διαζύγιο της Ε.Ε. με το ΔΝΤ μοιάζει οριστικό και πλέον στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να παρθεί απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα προσφέρει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές...
Σε ευρωπαϊκά χέρια το θέμα του χρέους;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SZ: Ο Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την Ελλάδα
Ο τρόπος με τον οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «διαβάζει» τις συμφωνίες μεταξύ του Εurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρεμποδίζει μέχρι στιγμής τη...
SZ: Ο Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαραθώνιος» διαβουλεύσεων μέχρι το Eurogroup
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Με Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ επικοινώνησε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνάντηση Σόιμπλε - Γούνκερ...
«Μαραθώνιος» διαβουλεύσεων μέχρι το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν ο Σόιμπλε... απολογείται
Την ανάγκη να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε αναφορικά με τη στάση που τηρεί στο θέμα του ελληνικού χρέους ένοιωσε ο Β. Σόιμπλε. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπλοκάρει τις αποφάσεις για την Ελλάδα» δήλωσε...
Οταν ο Σόιμπλε... απολογείται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας