• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.9°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 33.2°C
  1 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 28.0°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 30.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.5°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.3°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 31.1°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  47%

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Καλύτερα κι από υπουργός, ο διοικητής της ΑΑΔΕ

 • A-
 • A+

Σε «υπερ-διοικητή», που με πλήρη αυτοτέλεια -οικονομική και διοικητική- θα «λύνει και θα δένει» καλύτερα ακόμη και από υπουργός Οικονομικών, προάγεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ο σημερινός γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν», δημιουργείται νέα αυτόνομη Διοικητική Αρχή που δεν θα υπόκειται σε κανέναν ιεραρχικό έλεγχο, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο θα μετέχει και ένας εμπειρογνώμων που θα διορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι το πρόσωπο που θα εποπτεύει, θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει τους θεσμούς για τη λειτουργία και το έργο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής η σύσταση της οποίας ήταν προαπαιτούμενο για τη δόση.

Η Αρχή και ο «υπερ-έφορος» που θα βρίσκεται 5 χρόνια στο «τιμόνι» της δεν θα υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες αρχές, ακόμη και αν πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών.

Μόνο προτάσεις

Το έλασσον που θα μπορεί να κάνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι να υποβάλλει προτάσεις στον διοικητή της Αρχής, ο οποίος να σημειωθεί ότι θα μπορεί να προάγει, να μετακινεί ή να κρίνει την επάρκεια ή την ανεπάρκεια των υπαλλήλων της υπηρεσίας του.

Για τους υπαλλήλους της Αρχής προβλέπεται ειδικό μισθολογικό και σύστημα επιπλέον ανταμοιβής «bonus», το οποίο θα καθορίζεται από τον διοικητή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και συστήνεται Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, η οποία όχι μόνο δεν θα υπάγεται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και ο εμπειρογνώμων, τον οποίο θα διορίσουν οι δανειστές, δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ιεραρχικό έλεγχο.

Ούτε σε διοικητική εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλες Αρχές ή από άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.

Θα απολαμβάνουν δηλαδή προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησίας και θα δεσμεύονται μόνο από τον νόμο.

Η Αρχή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ αλλά και μια σειρά ακόμη που της ανατίθενται με το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα ο διοικητής της Αρχής να αποκτά «χαρτοφυλάκιο» το οποίο είναι ισότιμο με αυτό του υπουργού Οικονομικών.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι δύο «ισχυροί» άνδρες της Οικονομίας διαφωνούν σε θέματα που άπτονται της φορολογικής πολιτικής, τότε αυτά θα λύνονται με τη διαιτησία του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής.

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι να υποβάλλει προτάσεις και να παρέχει στρατηγικές οδηγίες στην Αρχή σχετικά με τον σχεδιασμό για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο υπουργός δεν δύναται για συγκεκριμένες υποθέσεις ή περιπτώσεις να υποβάλλει προς την Αρχή αίτημα παροχής πληροφοριών ή να παρέχει δεσμευτικές οδηγίες.

Το συμβούλιο της διοίκησης θα είναι πενταμελές, αποτελούμενο από τον πρόεδρο και τέσσερα τακτικά μέλη.

Στο συμβούλιο διοίκησης προβλέπεται η συμμετοχή εμπειρογνώμονος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία και τα αρχεία της επιτροπής, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο ξένος εμπειρογνώμονας ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών βάσει καταλόγου τριών υποψηφίων τον οποίο καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η θητεία του προέδρου-διοικητή θα είναι πενταετής (του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων έχει μειωθεί στα 2 χρόνια) και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να διοριστεί πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. ή εμπειρογνώμων πρόσωπο που έχει διατελέσει μέλος του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή των εκτελεστικών οργάνων πολιτικού κόμματος ή έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος πρόεδρος. Κατά την επιλογή του συμβουλίου διοίκησης θα μετέχουν και δύο στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Το συμβούλιο της διοίκησης δεν μπορεί να ζητά και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις ή περιπτώσεις φορολογουμένων.

Η Αρχή δύναται να αναπτύσσει δικό της σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, αλλά και σύστημα προαγωγών και βαθμολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξής του, κατά παρέκκλιση των κριτηρίων και των διαδικασιών που προβλέπονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα καθώς και κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης.

Η οργάνωση και διάρθρωση των υπηρεσιών της Αρχής, ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους και των οργανικών θέσεων του προσωπικού αυτής, τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων, οι κλάδοι από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, καθώς και η κατανομή των οργανικών θέσεων, ρυθμίζονται από την Αρχή.

Ο διοικητής επιλέγει, παύει και μετακινεί προϊσταμένους κάθε επιπέδου της Αρχής, ενώ αποφασίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις πρόσληψης του προσωπικού της Αρχής.

Ο διοικητής μπορεί να διαμορφώνει και να επικαιροποιεί τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Αρχής. Αλλες αρμοδιότητές του είναι να εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών νομοθετικές ρυθμίσεις σε ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του αλλά και για Προεδρικά Διατάγματα.

Επίσης, θα αποφασίζει για θέματα στέγασης και μεταστέγασης των υπηρεσιών της Αρχής. Κρατικά ακίνητα μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση στην Αρχή από την εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για την αντιμετώπιση των στεγαστικών της αναγκών.

Για τους υπαλλήλους της Αρχής προβλέπεται ειδικό μισθολογικό και ειδικότερα σύστημα επιπλέον ανταμοιβής «bonus», το οποίο θα καθορίζεται από τον διοικητή. Θα δίνεται μετά την επίτευξη των ποσοτικών στόχων της Αρχής.

Οι ετήσιοι εισπρακτικοί στόχοι θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να συνάδουν με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, ο διοικητής απομακρύνεται εντός δύο ετών από την υπηρεσία. Οταν ο ίδιος θέλει να παραιτηθεί από το αξίωμά του, θα πρέπει τρεις μήνες πριν να ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους
Θέμα συντάξεων ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Βουλή, ελπίζοντας ότι από τη συζήτηση με τα ευρωπαϊκά όργανα θα...
Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνικά... μη βιώσιμο το χρέος
Το «χαλί» της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τα 27,5 δισ. που θα περισσέψουν από το τρίτο μνημόνιο και θα συνοδευτούν από ένα νέο πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων «στρώνει» η Ε.Ε. για την Ελλάδα, αφήνοντας...
Ξαφνικά... μη βιώσιμο το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη στα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα
Σοβαρές διαστάσεις έχει προσλάβει το αλαλούμ με τα 1,151 εκατ. πιθανόν ανασφάλιστα οχήματα που εντόπισε μετά από διασταυρώσεις η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), πολλά από τα οποία -όπως αποδείχθηκε...
Λάθη στα ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα οχήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας