• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.0°C / 26.6°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.2°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.6°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 25.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 24.4°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.1°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  93%

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο δεν πρόκειται να επιτραπεί «κούρεμα» κεφαλαίου.

dreamstime

Ψήνεται «κούρεμα» οφειλών προς Δημόσιο

 • A-
 • A+

Τον δρόμο για διαγραφές χρεών από τόκους και προσαυξήσεις μεγάλων επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες ανοίγει όπως όλα δείχνουν η αναθεώρηση του «νόμου Δένδια».

Για πρώτη φορά χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βρίσκεται η δημιουργία μηχανισμού ενιαίας διευθέτησης των οφειλών και για τις μεγάλες επιχειρήσεις τόσο προς τις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια) όσο και προς το Δημόσιο, στα πρότυπα της ενιαίας διαχείρισης χρεών που ισχύει σήμερα για τις μικρές εταιρείες μέσω του νόμου 4307/2014.

Η διαφορά με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ να ρυθμίζουν με ενιαίο τρόπο τις οφειλές τους επιτυγχάνοντας διαγραφή μέρους αυτών, είναι ότι το νέο μοντέλο θα προβλέπει εθελοντική συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας στις αιτήσεις «κουρέματος» των μεγάλων εταιρειών και λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των διαφορετικών αναγκών κάθε επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο δεν πρόκειται να επιτραπεί «κούρεμα» κεφαλαίου (σ.σ. πιέζουν οι τράπεζες να υπάρξει σχετική πρόβλεψη) αλλά μόνο διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

Στην ευρύτερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια, ο λόγος που η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τις δικές της θέσεις, όπως επιχειρεί να κάνει στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν είναι τόσο οι διαφορές που παραμένουν μεγάλες με τους δανειστές, όσο η υψηλή οικονομική ευαισθησία του προβλήματος των δανείων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του μήνα που ελπίζεται ότι θα έχει βρεθεί άκρη για μια συνολική συμφωνία στην αξιολόγηση, οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα των δανείων αναμένεται ότι θα καταλήξουν τελικά στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μόνη εξαίρεση τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε χθες ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να πωλούνται σε funds και τα ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μαζί με τα «κόκκινα», χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Μεταβατικό στάδιο

Για τις εξαιρέσεις από την πώληση στα «κοράκια» που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση (πρώτη κατοικία, μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτικά), ο Γ. Σταθάκης περιορίστηκε να πει ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα μεταβατικό στάδιο για τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία ώστε να καθυστερήσει η απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει στους δανειστές να απαγορευτεί μέχρι το τέλος του 2018 η πώληση στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία αξίας έως 160.000 ευρώ με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις βάσει της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη κατά τα πρότυπα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Οι δανειστές φέρονται να αντιπροτείνουν μεταβατικό στάδιο μόνο ενός έτους και για σπίτια αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απελπισμένοι δανειολήπτες
Ενώ χρωστάμε αναλογικά πολύ λιγότερα στις τράπεζες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η εξυπηρέτηση των δανείων είναι πραγματικός Γολγοθάς και η αποταμίευση άπιαστο όνειρο λόγω της κατάρρευσης των...
Απελπισμένοι δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρό καλάθι για «κόκκινες» ΜμΕ
Λίγο πριν ανοίξει ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-θεσμών για τον τρόπο διαχείρισης και τα κριτήρια πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε funds ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε να κρατά μικρό καλάθι ως...
Μικρό καλάθι για «κόκκινες» ΜμΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση για τα «κόκκινα» δάνεια
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι διαπιστώνεται αδυναμία γεφύρωσης των διαφορών στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τεχνικών κλιμακίων ειδικά ως προς τη διαχείριση των...
Σύγκρουση για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών
Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας –τόσο το υφιστάμενο (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη) όσο και το νέο που βρίσκεται στα σκαριά– υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία πτωχευτικού δικαίου...
Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιθετικά, φιλόδοξα, αλλά σε καμία περίπτωση μη ρεαλιστικά, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των...
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων...
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας