• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.2°C
  2 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 16.6°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 16.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI

Έρχονται νομοσχέδια για συντάξεις και φόρο εισοδήματος

 • A-
 • A+

Σε έκτακτο Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου, αναμένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως οι δύο πλευρές (Αθήνα και δανειστές) ήταν πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία (Staff Level Agreement) στα τέσσερα βασικά θέματα, ωστόσο έπρεπε να κλείσουν προηγουμένως κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες απαιτούσαν περαιτέρω χρόνο. 

Όπως υποστήριξε, «δεν θα μπορούσαμε σε 10-15 ώρες να φτάσουμε σε συμφωνία στα δύο κείμενα για να πάμε μετά στην Ουάσινγκτον... Είπαμε αφού υπάρχει ο περιορισμός της εαρινής συνόδου, να διακόψουμε και να έρθουν τη Δευτέρα οι Θεσμοί, προκειμένου να έχουμε μία συμφωνία ως τις 22 Απριλίου». 

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι επειδή το προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι «περίεργο» (γίνεται και στο Άμστερνταμ κι όχι στις Βρυξέλλες, όπως είπε), αναμένει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου, όπου ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. 

Ο υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μία «κυρίαρχη κυβέρνηση» οπότε οι τελικές αποφάσεις είναι της κυβέρνησης, αφού θα έχει συμβουλευτεί τους Θεσμούς. 

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που τρέχει θα ετοιμαστούν δύο νομοσχέδια: το πρώτο θα αφορά τον φόρο εισοδήματος, ενώ το δεύτερο τις συντάξεις. Αναφορικά με το πρώτο, ο υπουργός είπε ότι θα κατατεθεί μετά την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός μίλησε για πολύπλοκη και σύνθετη διαπραγμάτευση, με πολλούς «παίκτες». Αναφερόμενος ειδικά στο ΔΝΤ, ανέφερε πως το Ταμείο έχει μία «διαφορετική κατανόηση» για τα μέτρα και πως πιέζει για περισσότερη αναπροσαρμογή.

Επίσης, σημείωσε ότι είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, ωστόσο υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές».

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος

Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ -από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ που ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί.

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έχουν ως εξής:

Από 0-20.000 ευρώ: 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ: 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ: 37%
Άνω των 40.000 ευρώ: 45%

«Κλείδωσαν» κύριες συντάξεις και εθνική σύνταξη

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Σχεδόν σε όλα τα θέματα της πρότασής μας υπήρξε συμφωνία ή μεγάλη προσέγγιση» τόνισε εισαγωγικά, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

«Αν υπήρχε χρόνος θα είχαμε καταλήξει σε τελική συμφωνία όμως έπρεπε να διακόψουμε για την εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα με την κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε βελτιωτικές προτάσεις.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε δύο βασικές αρχές που θα χαρακτηρίζουν το ασφαλιστικό και αυτές είναι: Η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο υπουργός επανέλαβε πως διασφαλίστηκε:

 • H απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων
 • Εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και πως
 • Καμιά επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν πρόκειται να μειωθεί.

Για τις επικουρικές συντάξεις διευκρίνισε πως θα υπάρξουν «περιορισμένες αναπροσαρμογές που αφορούν το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων, χρήση των αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών», καθορίζοντας το μείγμα των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως είναι ανακριβής η πληροφορία για άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Οι μεταβατικές διατάξεις που πετύχαμε και είμαστε κοντά να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς

Αναφέρθηκε στους αυτοαπασχολούμενος λέγοντας: «Υπολογίζουμε ότι το 80% του πληθυσμού θα έχει χαμηλότερες εισφορές» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι κοντά ώστε οι προτάσεις της να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε: «Έχουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα που την μοιράζουμε με δικαιότερο τρόπο».

«Έχουμε προσεγγίσει έναν κοινό τόπο»

Σύντομη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος, αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, σημείωσε ότι «Έχουμε προσεγγίσει πολύ έναν κοινό τόπο. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά στη λύση των εκκρεμοτήτων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «καυτή» ατζέντα των διαπραγματεύσεων
Ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά, τη στιγμή που οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Υπό εξέταση η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την...
Η «καυτή» ατζέντα των διαπραγματεύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Eurogroup η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
Τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που εκκρεμούν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Αθήνα αναμένει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη...
Στο Eurogroup η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα χρηματοπιστωτικά στο τραπέζι με τους θεσμούς
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συναντιέται με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο τα χρηματοπιστωτικά θέματα, που περιλαμβάνονται στα θέματα-κλειδιά για την επιτυχία της δεύτερης αξιολόγησης....
Τα χρηματοπιστωτικά στο τραπέζι με τους θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν στα πόδια φτερά
«Ασθενές» μήνυμα -που θα ενταθεί με την κάθοδο των δανειστών στη χώρα μας- έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλώντας την Αθήνα να επιταχύνει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη...
Βγάζουν στα πόδια φτερά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όλα ανοιχτά στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης
Σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης ως την Παρασκευή -που αποχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Αθήνα- έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση. Αν και κυβερνητικές πηγές...
Όλα ανοιχτά στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο φάκελος των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει υπάρξει νέα νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αρχίζει άμεσα η διαβούλευση με τους «θεσμούς».
Ανοίγει ο φάκελος των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας