• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.1°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.3°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.3°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 10.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.9°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.4°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.4°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.4°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  82%

Η Αθήνα θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι ως προς τη γενναιοδωρία των θεσμών.

Eurokinissi / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Μνημόνιο χρέους για να κλείσει η αξιολόγηση

 • A-
 • A+

Αυξάνονται σε τρία τα Μνημόνια που θα πρέπει να υπηρετήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Εκτός από αυτό που έχει υπογραφεί από πέρυσι το καλοκαίρι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το νέο που θα ακολουθήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα έρθει άλλο ένα, ακόμη πιο «φαρμακερό»: θα ονομάζεται ειδικό Μνημόνιο για το Χρέος, θα περιλαμβάνει μέτρα και μεταρρυθμίσεις τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και θα φέρει τις υπογραφές των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και της Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, πολλά από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο κείμενο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα παρακολουθούνται κάθε μήνα από τους θεσμούς και όχι μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όπως συμβαίνει τώρα με τη διαδικασία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι ως προς τη γενναιοδωρία των θεσμών απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

Ακόμη κι αν τα μέτρα του Μνημονίου για το χρέος είναι πέρα για πέρα σκληρά, αυτό με τίποτα δεν σημαίνει ότι μπορεί να ευδοκιμήσουν αποφάσεις για ένα νέο «κούρεμα».

Το σχέδιο βιωσιμότητας που επεξεργάζονται οι δανειστές σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον δεν περιλαμβάνει μείωση των υφιστάμενων επιτοκίων παρά μόνο το σενάριο της επιμήκυνσης.

Δηλαδή, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Και ίσως «πάγωμα» κάποιων τοκοχρεολυτικών δόσεων στις περιπτώσεις που η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, κατά συνέπεια και του ίδιου του προϋπολογισμού, δεν επιτρέπει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας που μετά το 2022 αυξάνουν κατακόρυφα.

Η πρόταση Βαρουφάκη, που έχει καταθέσει από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, είναι τελείως διαφορετική, καθώς προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως π.χ. διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, διαγραφή του 50% των ομολόγων του EFSF, αλλά και πρόωρη αποπληρωμή (των περίπου 25 δισ. ευρώ) του ΔΝΤ.

Οι συζητήσεις γι’ αυτό το ζήτημα έχουν ξεκινήσει και διεξάγονται παράλληλα με αυτές για την πρώτη αξιολόγηση.

Τη δεδομένη στιγμή οι θεσμοί έχουν πετάξει την μπάλα στο ελληνικό τερέν περιμένοντας από την κυβέρνηση να ομολογήσει ποια μέτρα μπορεί να νομοθετήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι το Πάσχα και ποια θα μείνουν «κάβα» για το Μνημόνιο του χρέους.

Γνωρίζοντας ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας έχουν αρχίσει να εξασθενούν το κουαρτέτο έχει φτάσει να... χορεύει το οικονομικό επιτελείο στο ταψί ζητώντας διαρκώς καινούργιες παρεμβάσεις που θα «κλειδώνουν» με το παραπάνω το κενό του 1,8 δισ. ευρώ από τα παραμετρικά μέτρα.

Αυτά δηλαδή που θα προέλθουν κυρίως από το σκέλος των έμμεσων φόρων και λιγότερο από την πλευρά των δαπανών.

Εμμεσοι φόροι

Για την Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και την παρέα της, μια νέα αύξηση στους έμμεσους φόρους είναι ό,τι καλύτερο από μια υπόσχεση για πρόσθετα έσοδα 550 εκατ. ευρώ από την επιβολή ενός νέου τέλους στον ηλεκτρονικό τζόγο.

Θεωρείται η τέλεια μνημονιακή συνταγή, η οποία εάν, δε, πλαισιωθεί από ένα νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο ποσό μισθών - συντάξεων στην περιοχή των 7.000-8.000 ευρώ και από μία αναθεώρηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ στα 3-3,1 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ, θα εξουδετέρωνε τους φόβους για τυχόν αστοχίες στα έσοδα.

Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων, στο τραπέζι έχουν κατατεθεί προτάσεις για τη φορολόγηση των τραπεζικών επιταγών, την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο, τσιγάρα και ποτά, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Αυξήσεις μελετώνται και στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Στο πακέτο για το «κενό» του 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται ακόμα εισηγήσεις για παράταση του καθεστώτος πρόσληψης ενός υπαλλήλου στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις αλλά και μείωση των αμυντικών δαπανών.

Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν στη νέα συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κουαρτέτο με στόχο την οριστικοποίησή τους το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ ώστε να αρχίσει η εγγραφή του κειμένου της συμφωνίας το οποίο θα αξιολογηθεί στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενός κορσές μέχρι το τέλος του 2019
Πιστή στην αυστηρότατη στοχοθεσία που ορίζουν οι δανειστές θα πρέπει να μείνει η ελληνική κυβέρνηση στο μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, οφείλοντας μεταξύ άλλων να περιορίσει τα «κόκκινα δάνεια» κατά 30 δισ....
Στενός κορσές μέχρι το τέλος του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
Δύο είναι οι συνεδριάσεις σήμερα στο Παρίσι για το ελληνικό θέμα. Η μία του EuroWorking Group στην οποία τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και μια δεύτερη...
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
Δεύτερος «αγώνας δρόμου» ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση που μετά την τεχνική συμφωνία του Σαββάτου, έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα καταθέτοντας ώς τις 15 Ιουνίου...
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
Προς μία καθαρή είσοδο σε αυστηρή εποπτεία οδεύει η Ελλάδα μετά την έξοδο στις 20 Αυγούστου από το μνημονιακό πρόγραμμα των εταίρων-δανειστών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup,...
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας