• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 26.4°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.4°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 22.7°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  69%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Γέφυρα» Κατρούγκαλου για γρήγορη συμφωνία στο ασφαλιστικό

 • A-
 • A+

Την ώρα που στην κορυφή του παγόβουνου των διαπραγματεύσεων επικρατεί ηρεμία περιμένοντας όλοι το ραντεβού των δύο πλευρών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, παρασκηνιακά η κυβέρνηση φέρεται να έχει βρει τις γέφυρες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας.

Οπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, η κυβερνητική στόχευση είναι να αιφνιδιάσει και σε μόνο μία συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο των δανειστών να υπάρξει συμφωνία για το ασφαλιστικό.

Παρότι λοιπόν οι συζητήσεις εμφανίζονται «παγωμένες» λόγω των αποκαλύψεων των WikiLeaks, η πραγματικότητα διαφέρει, με τις δύο πλευρές να διεξάγουν παρασκηνιακές συζητήσεις έχοντας φέρει τα πράγματα σε μια κατάσταση που λίγα μένουν ώστε να υπάρξει η ανακοίνωση συμφωνίας για το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο κάποιες φωνές κάνουν λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακού παιχνιδιού της κυβέρνησης που προσπαθεί να αποκομίσει εντυπώσεις από ενδεχόμενη διάσταση με τους δανειστές και αδυναμία εξεύρεσης συμφωνίας.

Αυτές οι φωνές θεωρούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με διαρροές να δώσει την αίσθηση ότι έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά και αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία να αποδοθεί στα παιχνίδια με την Ελλάδα που αποδεδειγμένα πλέον παίζουν οι δανειστές μας.

Αυτή η άποψη ωστόσο μάλλον είναι αδύναμη, αφού η αντίθετη άποψη στηρίζεται σε γεγονότα όπως η χθεσινή συνάντηση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκου.

Καθίσταται προφανές ότι δεν μπορεί να συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια με τον κ. Φράγκο (έχουν τον ρόλο της ανταλλαγής αριθμητικών και αναλογιστικών δεδομένων επί των όσων συζητήθηκαν σε επίπεδο κουαρτέτου και Κατρούγκαλου) και να μην υπάρχει διαπραγμάτευση.

Αλλωστε στο υπουργείο Εργασίας γράφουν το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας περιλαμβάνοντας και όλα όσα συμφωνήθηκαν παρασκηνιακά.

Εκείνο πάντως που συγκεντρώνει εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες είναι η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλου με τους δανειστές να λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα (μάλλον τη Δευτέρα), αφού χρειάζεται χρόνος για να γεφυρωθούν και οι τελευταίες διαφορές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα κληθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα υπάρχει και η άποψη να μην υπάρξει συνάντηση, αλλά να ανακοινωθεί η συμφωνία στο επόμενο EuroWorking Group.

Το μεγάλο αγκάθι για να κλείσει η συμφωνία εντοπίζεται στις επικουρικές συντάξεις και το πόσο θα μειωθούν αυτές.

Αυτή η μείωση έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με το πόση θα είναι η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών την οποία οι δανειστές ακόμη απορρίπτουν (θέλοντας η εξοικονόμηση να προέλθει αποκλειστικά από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων του Δημοσίου).

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δανειστές πλέον δεν εγείρουν κάθετες αντιρρήσεις έχοντας, έστω και λίγο, υποχωρήσει από την αρχική θέση.

Η μεγάλη εξέλιξη βέβαια βρίσκεται στο μέτωπο των ποσοστών αναπλήρωσης, αφού οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις ακραίες τιμές ενώ διαφωνούν στις ενδιάμεσες.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη 15ετία θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 0,77% κατ’ έτος και η ασφάλιση για πάνω από 39 έτη θα προσφέρει ένα ετήσιο 2%. Εκεί που υφίσταται η διαφωνία είναι στα ποσοστά μεταξύ των 16-35 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι πλέον οι συντάξεις στο ανταποδοτικό τους κομμάτι θα προκύπτουν από το σύνολο του εργασιακού βίου και το τι εισφορές έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.

Εκείνο που έχει κλειδώσει είναι η εθνική σύνταξη που το ύψος της θα είναι 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και από εκεί και πέρα θα μειώνεται 2% για κάθε έτος κάτω από την 20ετία και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο η κυβέρνηση συμφώνησε να μη λαμβάνουν συντάξεις χηρείας οι ασφαλισμένοι κάτω από 57 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όποιος δικαιούται σύνταξη χηρείας και είναι κάτω από 57 θα λαμβάνει για τρία έτη από τον θάνατο του/της συζύγου τη σύνταξη και μετά αυτή θα διακόπτεται.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση
«Ανοίγει» σήμερα η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να έχουν λάβει τη θέση τους. Παρότι σήμερα κυριαρχούν τα δημοσιονομικά, θεωρείται βέβαιο ότι πάλι στο επίκεντρο...
Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
50 δισ. έχασαν οι συνταξιούχοι μέσα σε 7 χρόνια
Τον χάρτη των 23 περικοπών στην εποχή των μνημονίων, από το 2010, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις κατέγραψε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Εύλογα προκύπτει το έγκλημα που συντελέστηκε στην ελληνική...
50 δισ. έχασαν οι συνταξιούχοι μέσα σε 7 χρόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγέλλουν «αλχημεία» στις συντάξεις
Με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει πως, με βάση την εγκύκλιο, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων αλλά στο...
Καταγγέλλουν «αλχημεία» στις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρίζει» η προσωπική διαφορά
Αυτό που αρνούνταν πεισματικά οι κυβερνητικοί παράγοντες για την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις έρχεται να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης πριν κλείσουν 12 μήνες από την ψήφιση του νόμου 4387. Ηδη ο...
«Τρίζει» η προσωπική διαφορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τρικ Κατρούγκαλου για να κρυφτούν τα πραγματικά δεδομένα
Tις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, που φέρνουν όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, επιδιώκει να κρύψει ο υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με τις νέες συντάξεις...
Το τρικ Κατρούγκαλου για να κρυφτούν τα πραγματικά δεδομένα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίμα συνταξιούχου θέλει το ΔΝΤ
Στις επικουρικές συντάξεις, που αν τελικά επιβεβαιωθεί η ρήση Κατρούγκαλου «θέλει αίμα το ΔΝΤ» θα πάψουν να υφίστανται, έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού στα υπόλοιπα...
Αίμα συνταξιούχου θέλει το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας