Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενδεχόμενη παράταση στο ασφαλιστικό μέχρι τον Μάιο
Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ενδεχόμενη παράταση στο ασφαλιστικό μέχρι τον Μάιο

  • A-
  • A+

Με την ελπίδα ότι η αποστολή στοιχείων από την ελληνική πλευρά έχει κάμψει την ακαμψία των δανειστών στο θέμα του ασφαλιστικού περιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την έναρξη του τρίτου γύρου της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό.

Το Σαββατοκύριακο καταφτάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών με την ελληνική πλευρά να ετοιμάζεται να ξεκινήσει συναντήσεις από τη Δευτέρα (δεδομένου ότι οι ώρες θα φιξαριστούν μετά την έλευση και εγκατάσταση του κουαρτέτου).

Ετσι και αλλιώς ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις ΗΠΑ (Ουάσινγκτον) και η άφιξή του στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια ζητούσαν και λάμβαναν στοιχεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Ωστόσο ουδεμία απάντηση ή έστω ένδειξη των προθέσεων των δανειστών δεν έχει υπάρξει, με αποτέλεσμα να υφίστανται μόνο εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για το πού θα κατευθυνθεί η διαπραγμάτευση.

Οπως και να ‘χει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένει οι όποιες διαφορές να γεφυρωθούν με τις εδώ συναντήσεις και συζητήσεις

Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σε πολλά κομμάτια της «αρχιτεκτονικής» του νέου ασφαλιστικού συστήματος έχει υπάρξει σύγκλιση, στο θέμα όμως του ύψους της εθνικής σύνταξης αλλά και των ποσοστών αναπλήρωσης, όπως και στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων υφίσταται χάσμα απροσμέτρητο.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν δυσοίωνες απόψεις σχετικά με το πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έκαναν λόγο για κλείσιμο του ασφαλιστικού τον Μάιο και πάντως όχι μέχρι το Πάσχα που είναι η προσδοκία του μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης («κόκκινα» δάνεια, ασφαλιστικό, φορολογικό) θα εισαχθούν όταν συμφωνηθούν με ένα νομοσχέδιο.

Το μεγάλο θέμα που διακυβεύεται και χωρίζει τις δύο πλευρές από την επίτευξη συμφωνίας έγκειται στο αν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα κρατήσει ως ισχυρό παράγοντα τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά όπως επιδιώκει η κυβέρνηση (θέλοντας να προστατεύσει τα πολύ χαμηλά εισοδήματα) ή θα μετατραπεί σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων οι μεγάλες διαφορές μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

✔ Εθνική σύνταξη: Η κυβέρνηση έχει προτείνει να ανέρχεται στα 384 ευρώ κάτι που έχουν αποδεχθεί οι δανειστές σύμφωνα με όσα έχει πει ο κ. Κατρούγκαλος. Ωστόσο για να υπάρξει αυτή η αποδοχή χρειάστηκε η κυβέρνηση να ανεβάσει στα 20 (από 15 που είχε προτείνει) τα ασφαλιστικά έτη που χρειάζεται κάποιος για να τη λάβει.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θέλει να χορηγείται η εθνική σύνταξη από τα 15 έτη ασφάλισης, κάτι που δεν έχουν πρόβλημα να αποδεχτούν οι δανειστές μας αλλά θέλουν να δίνεται με βάση τα 15/20 που σημαίνει ότι για όποιον βγει με 15ετία θα λαμβάνει 288 ευρώ. Η κυβέρνηση δεν το αποδέχεται, επιδιώκει να καταβάλει ένα ποσό πάνω από 300 ευρώ (έχει προτείνει 345), που όμως δεν αποδέχονται οι δανειστές.

✔ Ποσοστά αναπλήρωσης: Η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει από την αρχική της πρόταση που μιλούσε για ποσοστά αναπλήρωσης 0,8% κατ’ έτος για την πρώτη 15ετία και που εκτεινόταν έως 2% για μετά την 40ετία (με βάση αυτή την πρόταση έχουμε μείωση των συντάξεων περίπου κατά 15%).

Υπό το κράτος των διαπραγματεύσεων έχει προτείνει τα ποσοστά αναπλήρωσης να ξεκινούν από 0,7% και να μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης σε όσους φεύγουν στο διάστημα μεταξύ 25-35 ετών του ασφαλιστικού τους βίου. Εδώ υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα, αφού οι δανειστές θέλουν να ξεκινούν τα ποσοστά αναπλήρωσης από το 0,5%.

✔ Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: Πρόκειται για μείζον θέμα αφού το ύψος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών θα καταδείξει και το μέγεθος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ και των μερισμάτων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει αύξηση 1% υποχωρώντας από την αρχική πρόταση της αύξησης στο 1,5%. Ωστόσο δεν το αποδέχονται οι δανειστές θεωρώντας το αντιαναπτυξιακό μέτρο και επιδιώκοντας το έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης να πληρωθεί μέσω της μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εθνική σύνταξη από 320 έως 340 ευρώ
Παρά την αισιοδοξία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στις διαπραγματεύσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν τις αναλογιστικές...
Εθνική σύνταξη από 320 έως 340 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγμάτευση για τις 120 δόσεις
Είμαστε τόσο κοντά όσο και μακριά από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που τρενάρει την εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι κατά κύριο λόγο η διαφωνία των δανειστών που δεν...
Διαπραγμάτευση για τις 120 δόσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύς ο πέλεκυς της τρίτης αξιολόγησης
Τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει θα στοχοποιήσουν οι δανειστές στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη γ' αξιολόγηση. Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων θα κληθεί...
Βαρύς ο πέλεκυς της τρίτης αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
Τη σύνταξη του βουλευτή ο κ. Κατρούγκαλος φρόντισε να μην την ακουμπήσει. Με το πρόσχημα ότι είναι συντάξεις κατ’ απονομή και συνεπώς δεν καταβάλλονται εισφορές και άρα δεν είναι ανταποδοτικές ο υπουργός...
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις Βρυξέλλες το κουαρτέτο για διαβουλεύσεις
Διακόπτονται για μία μέρα οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και κυβέρνησης καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων μεταβαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα για κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις με τους προϊσταμένους τους....
Στις Βρυξέλλες το κουαρτέτο για διαβουλεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόοδο βλέπει και το ΔΝΤ στη σκιά της κόντρας με την Αθήνα
Μπορεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμειναν ανοιχτά βασικά θέματα ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαπίστωσε σημαντική...
Πρόοδο βλέπει και το ΔΝΤ στη σκιά της κόντρας με την Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας