Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με το βλέμμα στη Ρωσία

Οι ελληνικές αρχές έχουν ρίξει όλο το βάρος στην έκδοση βιομετρικής τουριστικής βίζας.

PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Με το βλέμμα στη Ρωσία

  • A-
  • A+

Στάση αναμονής τηρεί η βιομηχανία του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες και ενώ το κλίμα ανασφάλειας είναι διάχυτο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, θεωρεί ότι μετά τις επιθέσεις σε μεταφορικά μέσα και υποδομές υπάρχει πανευρωπαϊκό πάγωμα των κρατήσεων και είναι αναγκαία πλέον η εφαρμογή νέων μηχανισμών ελέγχου προ των εισόδων των αεροδρομίων και των σταθμών άλλων μεταφορικών μέσων. 

Από την άλλη πλευρά, είναι διάχυτη η εκτίμηση των τουριστικών παραγόντων ότι η τουριστική κίνηση το 2016 θα καθοριστεί εν πολλοίς από την τρομοκρατία στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μπορεί να παραμένει ασφαλής προορισμός, ωστόσο αυτό που επισημαίνουν οι επαΐοντες της τουριστικής αγοράς είναι ότι το κλίμα φόβου και ανασφάλειας λειτουργεί αποτρεπτικά στους σχεδιασμούς για ταξίδια, πρώτα απ’ όλα σε ψυχολογικό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι που θα έμπαιναν τώρα σε φάση προγραμματισμού των καλοκαιρινών τους διακοπών πιθανότατα θα το αναβάλουν για αργότερα. 

Παρ’ όλα αυτά, τα μηνύματα από τις παραδοσιακές αγορές, δηλαδή τη βρετανική και τη γερμανική, είναι θετικά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρξει μετατόπιση της τουριστικής κίνησης προς Ιόνιο και Κυκλάδες σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς και στην Κρήτη σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς. 

Στον αντίποδα, η ανταγωνίστρια Τουρκία, κυρίως λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων και των τεταμένων ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετράει ήδη απώλειες, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για «χασούρα» 8 δισ. δολαρίων.

Οι ενδείξεις για το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου, μήνες που αντιπροσωπεύουν το 70% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Τουρκίας, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. 

Το γερμανικό TUI αναφέρει πτώση της τάξης του 40% στις κρατήσεις, ενώ το βρετανικό Thomas Cook σημειώνει ότι οι περισσότεροι πελάτες της επιλέγουν για διακοπές την Ισπανία, την Κούβα και τις ΗΠΑ και πολλοί λιγότεροι την Τουρκία, που πέρσι μέτρησε μεγάλες απώλειες από την Ιταλία (-27%) και την Ιαπωνία (-40%). 

Η γειτονική χώρα έχασε και από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της. Πέρσι επέλεξαν την Τουρκία 500.000 λιγότεροι Ρώσους τουρίστες από τους περίπου 4 εκατ. που προέρχονται κυρίως από τα μεσαία οικονομικά στρώματα.

Ωστόσο, το στοίχημα και φέτος για την ελληνική βαριά βιομηχανία είναι η αγορά της Ρωσίας, καθώς θέλει να κερδίσει από τις απώλειες της Τουρκίας, αλλά και της Αιγύπτου - η οποία ωστόσο δείχνει να ανακάμπτει.

Απώλειες που διεκδικούν επίσης Ισπανία και Κύπρος. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι πληρωμένες προκρατήσεις των Ρώσων για τη χώρα μας είναι αυξημένες κατά περίπου 30%. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές έχουν ρίξει όλο το βάρος στην έκδοση βιομετρικής τουριστικής βίζας και μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός τους, καθώς θα λειτουργήσουν 28 Visa Application Centers (VAC) στη ρωσική επικράτεια, ενώ ενισχύονται με προσωπικό τα ελληνικά προξενεία, μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη και έγιναν οι απαραίτητες νομοτεχνικές παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα.

Πέρσι, οι ελληνικές αρχές στη Μόσχα εξέδωσαν 500.000 τουριστικές βίζες και φέτος εκτιμάται ότι τα αιτήματα θα είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 20%. 

Η χώρα μας από την άλλη πλευρά καλείται να αντιμετωπίσει και ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού.

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων και του προβληματισμού για τους τουριστικούς παράγοντες είναι η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά. 

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η μετεγκατάσταση των προσφύγων από τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου λιμανιού σε χώρους φιλοξενίας θα γίνει σταδιακά μέχρι το Πάσχα, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. 

Ο ΣΕΤΕ, πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, εκτιμούσε ότι υπό προϋποθέσεις ο ελληνικός τουρισμός θα καταγράψει κέρδη κοντά στα 15 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες τουριστικές εισπράξεις, αναμένοντας 25 εκατ. ξένων επισκεπτών. 


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
Με πλεόνασμα «έκλεισε» το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της...
44,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο 2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρυσοφόρο το 2018 για τον τουρισμό στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο τρίμηνο, οι προορισμοί της Δ. Ελλάδας κατέγραψαν αύξηση εισπράξεων 147,4%, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 91%, της δυτικής Μακεδονίας 71,6%, της Ηπείρου 58,6%, της...
Χρυσοφόρο το 2018 για τον τουρισμό στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λουκέτο» στην airtickets
Επισημοποιήθηκε η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό η εταιρεία Tripsta, που διαχειριζόταν τα online ταξιδιωτικά πρακτορεία airtickets και travelplanet24. Η Tripsta και η Airtickets...
«Λουκέτο» στην airtickets
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ένα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, καθώς η γερμανική αγορά -που αποτελεί βαρόμετρο- «τρέχει» ήδη με διψήφια αύξηση 25-40% των προκρατήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία από...
Οι Γερμανοί... ξανάρχονται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ετος Τουρισμού» Ελλάδας – Ρωσίας
Η πρώτη μεγάλη δράση του Ετους Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας πραγματοποιήθηκε 24-25 Ιανουαρίου στη Μόσχα, όπου οι εκπρόσωποι εννέα περιφερειών της Ελλάδας και 30 περιφερειών της Ρωσίας συναντήθηκαν με στόχο τη...
«Ετος Τουρισμού» Ελλάδας – Ρωσίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα εμπόδια στον τουρισμό
Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις επενδύσεις στον τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών...
Τα εμπόδια στον τουρισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας