• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.0°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.6°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.7°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.5°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.9°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  0 BF
  97%

Ελληνικές εταιρείες με υποκαταστήματα στη Βουλγαρία είναι μόλις 33.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τα «φαντάσματα» της Βουλγαρίας

 • A-
 • A+

Φούσκα αποδεικνύεται το φαινόμενο της «μετανάστευσης» χιλιάδων ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες προς αναζήτηση φιλικότερου επενδυτικού και φορολογικού περιβάλλοντος.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία, κυρίως τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, είναι εταιρείες «σφραγίδες» και σκέτοι ΑΦΜ που δεν έχουν καμία ουσιαστική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Βουλγαρία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και διαβιβάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή στη Βουλή, από τις συνολικά 13.000 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της γειτονικής χώρας, οι 11.000 (84%) δεν απασχολούν ούτε έναν εργαζόμενο και οι 8.000 (45%) δεν έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από τα ίδια στοιχεία πάντως προκύπτει έκρηξη στη «δημιουργία» εταιρειών στη Βουλγαρία μέσα στο 2015, με 2.000 νέες εγγραφές πέρυσι, από τις οποίες, όμως, καμία δεν εμφανίζει απασχολούμενο προσωπικό ή δεν μετέφερε παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα από την Ελλάδα.

Από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στην Ελλάδα προκύπτει επίσης ότι ελληνικές εταιρείες με υποκαταστήματα στη Βουλγαρία είναι μόλις 33, ενώ άλλες 16 εταιρείες βουλγαρικών συμφερόντων έχουν ιδρύσει αντίστοιχα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Είναι κοινό μυστικό στην επιχειρηματική κοινότητα ότι ο μύθος για τη μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να αγοραστούν πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα, για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ εμπορικών εταιρειών, αλλά και για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών, μεγαλοαγροτών, κτηνοτρόφων και φυσικών προσώπων κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της γειτονικής χώρας.

Σε αρκετές περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα, η μετεγκατάσταση αφορά εταιρείες εισαγωγών και μεταφορικών εταιρειών που δηλώνουν ως περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας την νταλίκα, ενώ το σπορ των τριγωνικών συναλλαγών ανθεί με επιχειρήσεις που ιδρύονται για να τιμολογούν τα προϊόντα τους στη Βουλγαρία και να τα εξάγουν στη συνέχεια στην Ελλάδα, πληρώνοντας για τα κέρδη τους φορολογικό συντελεστή 10% αντί 29%.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την τελευταία πενταετία των μνημονίων και ειδικά πέρυσι μετά τα capital controls γνωρίζει εκρηκτική άνθηση μια ολόκληρη παρα-βιομηχανία δημιουργίας εικονικών εταιρειών με τη συμμετοχή δικηγορικών γραφείων, λογιστών και συμβουλευτικών εταιρειών που πλασάρουν τη γειτονική χώρα ως ασφαλή επενδυτικό και φορολογικό προορισμό για τα κεφάλαια των Ελλήνων.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με ιστοσελίδες που διαφημίζουν τη δημιουργία εικονικών εταιρειών με κόστος 150-200 ευρώ και αυθημερόν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμήσεις ανεβάζουν σε πάνω από 60.000 τους τραπεζικούς λογαριασμούς που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα στη Βουλγαρία.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες της πραγματικής οικονομίας εγκαταλείπουν τη χώρα για να μεταφέρουν παραγωγικές εγκαταστάσεις ή άλλες δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.

Την εντύπωση αυτή, ότι δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας αποεπένδυση προς τη Βουλγαρία, καλλιεργούν συστηματικά τους τελευταίους μήνες όχι μόνο τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης και οι επιχειρηματικοί φορείς της γείτονος, αλλά και τα ελληνικά εμπορικά επιμελητήρια, όπως η ΕΣΕΕ, το ΕΒΕΑ, η ΓΣΕΒΕΕ κ.ά., στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν ότι η υπερφορολόγηση διώχνει εταιρείες από τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικών εταιρειών σε άλλες χώρες της περιοχής, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή δείχνουν ότι στην Κύπρο δραστηριοποιούνται 101 ελληνικές εταιρείες μέσω υποκαταστημάτων και στη Ρουμανία άλλες 50.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιε μου, πού πας; Μάνα, θα πάω στη Βουλγαρία
Την απειλή της μετανάστευσης των επιχειρήσεων από την Ελλάδα κραδαίνουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπορικών εταιρειών και των βιοτεχνιών για να διεκδικήσουν καλύτερη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση στα...
Γιε μου, πού πας; Μάνα, θα πάω στη Βουλγαρία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκαταλείπει τη Softex η Bolton
Λουκέτο στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία-Softex, τη μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες βιομηχανίες χάρτου στην Ελλάδα, βάζει η ιδιοκτήτρια εταιρεία Bolton Group, γνωστή από την εμπλοκή της σε σκάνδαλα φοροαποφυγής που...
Εγκαταλείπει τη Softex η Bolton
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαλκανικό παιχνίδι με τα capital controls
Δίχτυα σε φοβισμένους Ελληνες μικροεπιχειρηματίες και αγρότες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους, απλώνουν τα γνωστά «γραφεία προσέλκυσης επενδύσεων» της Βουλγαρίας αλλά και...
Βαλκανικό παιχνίδι με τα capital controls
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ: πούλησε την Telekom Albania έναντι 50 εκατ. ευρώ
Με τίμημα 50 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ προχωρά στην πώληση του συνόλου των μετοχών που διαθέτει στη θυγατρική του Telekom Albania, στη βουλγαρικών συμφερόντων εταιρεία Albania Telecom Invest AD, η οποία ελέγχεται από...
ΟΤΕ: πούλησε την Telekom Albania έναντι 50 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριστικό το πρόστιμο στο καρτέλ
Με πρόστιμα συνολικού ύψους 80,7 εκατ. ευρώ σε δεκαπέντε από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα κλείνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο βαρύς φάκελος του «καρτέλ των εργολάβων», ενώ σε...
Οριστικό το πρόστιμο στο καρτέλ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
​Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που ψηφίστηκε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης για τη διαχείριση των χρεών και θα έχει προκαθορισμένη ισχύ ώς το τέλος του 2018. Αυτό που επί της ουσίας ξεκινά...
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας