• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  96%

Το πλαίσιο για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση ή αγορά των «κόκκινων» δανείων έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Αυστηροί κανόνες για τις εταιρείες που αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια

 • A-
 • A+

Το «πράσινο φως» για τη δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης ή αγοράς «κόκκινων» δανείων δίνει η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 651/10.3.2016 τεύχος Β’).

Το πλαίσιο είναι αυστηρό, καθώς οι εταιρείες που θα μπουν στον χορό της διαχείρισης και πώλησης των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη μετοχική τους σύνθεση, το οργανόγραμμα και τους στόχους τους. Η εποπτική αρχή εξάλλου θα εξετάζει τις πηγές χρηματοδότησης, την προέλευση των κεφαλαίων για τη συμμετοχή κ.λπ.

Από μικροσκόπιο, όπως προκύπτει από το υπόδειγμα της αίτησης, θα περνούν οι μέτοχοι των εταιρειών. Ειδικότερα, πέραν των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, θα ελέγχονται τυχόν επαγγελματικές ή συγγενικές σχέσεις με πρόσωπα που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, συνεργασίες που τυχόν υπήρξαν με πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία δεκαετία, περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, οφειλές από δάνεια, εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις, ακάλυπτες επιταγές κ.λπ.

Μπορεί η κυβέρνηση να βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την πώληση των προβληματικών δανείων ώστε να εξαιρεθούν από την «πώληση» σε funds τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία, δηλαδή στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.λπ. –προς το παρόν εξαιρούνται μέχρι τις 15 Απριλίου–, ωστόσο το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση/αγορά «κόκκινων» δανείων αποτελεί συνέχεια του νόμου 4354/2015 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης των απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών, ακόμη και των στεγαστικών, σε εταιρείες-μη τραπεζικά ιδρύματα.

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τραπεζικής αγοράς, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δοθούν οι πρώτες άδειες, ενώ η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να χορηγεί την άδεια εντός 20 ημερών από την επομένη της υποβολής του σχετικού αιτήματος. Η Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ ορίζει ως ελάχιστο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο για τις εταιρείες διαχείρισης που θα αιτηθούν άδεια προκειμένου να μπορούν να εξαγοράζουν επισφάλειες από τις τράπεζες τις 100.000 ευρώ σε μετρητά. Η εταιρεία που επιθυμεί πέραν της διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια να προβαίνει και σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων θα πρέπει να έχει ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ, με βάση τον Ν. 1905/1990 (ΦΕΚ Α’ 147).

Ειδικότερα, το πλαίσιο της ΤτΕ προβλέπει:

❶ Ολες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα περιγράφεται πλήρως και λεπτομερώς το σύνολο των εργασιών που συνδέονται με τις δραστηριότητες του άρθρου 1 του νόμου 4354/2015, καθώς και οι τυχόν άλλες παράλληλες δραστηριότητες της εταιρείας.

Στο πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας θα παρουσιάζεται η στρατηγική ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τομέα της οικονομίας και η γεωγραφική περιοχή. Η εταιρεία θα πρέπει να αναφέρει και τη στοχοθεσία της για τουλάχιστον δύο χρόνια όσον αφορά την εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών της, είτε σύμβαση διαχείρισης με συγκεκριμένη τράπεζα για την ίδια διάρκεια τουλάχιστον.

❷ Η εταιρεία θα πρέπει να περιγράφει την οργανωτική δομή και τη διοικητική της διάρθρωση (οργανογράμματα, σύνθεση και θέση στο οργανόγραμμα των επιτροπών που πρόκειται να συσταθούν), τον αριθμό και τα προσόντα του προσωπικού της.

❸ Οι τράπεζες που συνεργάζονται με εταιρείες (διαχείρισης ή μεταβίβασης εταιρειών) οφείλουν να έχουν καθορίσει με αναλυτική περιγραφή -μετά από έγκριση του Δ.Σ. τους- τα κριτήρια της επιλογής της εταιρείας διαχείρισης, τριμηνιαία παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης, επιλέξιμα διορθωτικά μέτρα και πώς αυτά θα ενεργοποιούνται, αλλά και τους όρους λύσης της σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά τα μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια, πρέπει να περιγράφονται η στρατηγική της τράπεζας για τη μεταβίβαση απαιτήσεων, οι μέθοδοι αποτίμησης των προς μεταβίβαση απαιτήσεων, η διαδικασία έγκρισης και τα αρμόδια διοικητικά όργανα. Επιπλέον, η πολιτική αποφυγής συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ μετόχων και διοικητικών στελεχών του πιστωτικού ιδρύματος, της εταιρείας και των δανειοληπτών, των οποίων οι απαιτήσεις εκχωρούνται προς διαχείριση ή κατά κυριότητα στην εταιρεία, περιλαμβανόμενων κανόνων αποφυγής προνομιακής χρηματοδότησης.

❹ Από την υποχρέωση αδειοδότησης εξαιρούνται οι εγχώριες τράπεζες, καθώς βάσει του καταστατικού τους έχουν ήδη τη δυνατότητα να διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες και μη απαιτήσεις. Οι εταιρείες leasing και factoring θα πρέπει να ζητήσουν επέκταση άδειας ώστε να δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα αλλά έχουν λάβει άδεια διαχείρισης/αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων σε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. και εποπτεύονται με βάση την εθνική νομοθεσία του κράτους καταγωγής, τα απαιτούμενα στοιχεία υποβάλλονται συνοδευόμενα από τη ρητή συγκατάθεση της αρμόδιας εποπτικής αρχής για την αιτούμενη επέκταση δραστηριοτήτων.

❺ Τα κριτήρια εποπτικής αξιολόγησης φυσικών, αλλά και νομικών προσώπων που συμμετέχουν στις εταιρείες, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τις τράπεζες (φήμη, γνώσεις, δεξιότητες κ.λπ.).

❻ Οι σχέσεις των εταιρειών με τους οφειλέτες διέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ, καθώς και αυτές για την ενημέρωση συναλλασσόμενων που εφαρμόζουν οι τράπεζες (μέθοδοι επικοινωνίας, συχνότητα κ.λπ.).

❼ Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι στοιχεία ή πληροφορίες που υποβλήθηκαν είναι αναληθή ή παραπλανητικά, καθώς και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις σχετικές διατάξεις, η ΤτΕ έχει τη δυνατότητα, ανεξαρτήτως της τυχόν ποινικής ευθύνης, να επιβάλλει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανάκλησης της άδειας λειτουργίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακαρπες οι ρυθμίσεις πολλών «κόκκινων»
Την αναποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προβεί οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης καταδεικνύει η...
Ακαρπες οι ρυθμίσεις πολλών «κόκκινων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς έλεγχο οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ υφιστάμενων και νέων καθηκόντων της ΤτΕ, ως αδειοδοτούσας και εποπτεύουσας αρχής των ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησεων, είχε επισημάνει από πέρσι τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ σε...
Χωρίς έλεγχο οι εταιρείες μικροπιστώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτάσεις τραπεζών για τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει
Λύση στη δύσκολη εξίσωση των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Δημόσιο σε δάνεια και έχουν καταπέσει καλούνται να βρουν κυβέρνηση και θεσμοί, με τις τράπεζες να έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους.
Προτάσεις τραπεζών για τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το... «κόκκινο όχημα» της ΤτΕ
Την πρόταση δημιουργίας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα συμβάλει στη ραγδαία μείωση του αποθέματος των προβληματικών δανείων κατά 47% με στόχο να περιοριστεί ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων...
Το... «κόκκινο όχημα» της ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Πέμπτη η έγκριση του SPV
Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGcomp) για το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος που προβλέπει δημιουργία «οχήματος» ειδικού σκοπού (SPV) αναμένει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οπως είναι...
Την Πέμπτη η έγκριση του SPV

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας