Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιμήκυνση χωρίς «χειρουργείο»

Τις ελπίδες «κουρεύουν» οι Ευρωπαίοι, όχι το χρέος

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Επιμήκυνση χωρίς «χειρουργείο»

  • A-
  • A+

Μικρό καλάθι για το χρέος πρέπει να κρατά η κυβέρνηση, παρά τα οδυνηρά μέτρα που θα κληθεί να λάβει με την επικαιροποίηση του Μνημονίου, αφού το σχέδιο βιωσιμότητας που επεξεργάζονται οι δανειστές σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον δεν περιλαμβάνει μείωση των υφιστάμενων επιτοκίων παρά μόνο το σενάριο της επιμήκυνσης. Δηλαδή, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Η πρόταση που έχει καταθέσει από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική πλευρά στους δανειστές είναι τελείως διαφορετική, καθώς προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως π.χ. διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, διαγραφή του 50% των ομολόγων του EFSF, αλλά και πρόωρη αποπληρωμή (των περίπου 25 δισ. ευρώ) του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με αυτήν, αν το προτεινόμενο σχέδιο υιοθετούνταν, ακόμα και υπό συνθήκες όπου το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπερνούσε το 2,5%, η Ελλάδα θα περιόριζε το χρέος της στο 93% του ΑΕΠ το 2020 και στο 60% έως το 2030. Αν όχι, το χρέος θα παραμένει άνω του 120% του ΑΕΠ ώς το 2023.

Χρονοδιαγράμματα

Οι συζητήσεις γι’ αυτό το ζήτημα θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα με το «πράσινο φως» της συμφωνίας για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ -που ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη, κατά το «τυράκι» των ξένων. Επίσης, εισάγεται όρος σύμφωνα με τον οποίο η Αθήνα αποδεσμεύεται από την υποχρέωση να υλοποιήσει και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Στόχος είναι η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης να κλείσει μέσα στον Μάρτιο και να μη… συρθεί περαιτέρω, κάτι που αν συμβεί θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι θεσμοί έχουν πετάξει την μπάλα στο ελληνικό τερέν περιμένοντας από την κυβέρνηση πρόσθετα στοιχεία για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό.

Επί της ουσίας πρόκειται για τα τρία μεγαλύτερα αγκάθια στα οποία έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων για μεγαλύτερη προσαρμογή που ασκεί το κουαρτέτο, παραβιάζοντας τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η ελληνική πλευρά από την αρχή αυτών των διαβουλεύσεων. Συγκεκριμένα:

1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Μπορεί από τις τηλεδιασκέψεις που γίνονται οι δανειστές να αφήνουν παράθυρο επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, πλην όμως και τα τέσσερα μέρη (Ε.Ε. ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΜΣ) συμφωνούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές, 25% με 30%, στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Κι αυτό, για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) φέτος. Το στίγμα για το τι ακριβώς θέλουν οι δανειστές, και κυρίως το ΔΝΤ που κρατά το «μαχαίρι και το πεπόνι» αυτής της διαπραγμάτευσης, δίνει στο άρθρο του-βόμβα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Στο κείμενό του προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 7 - 9 δισ. ευρώ έως το 2019 (4%-5% του ΑΕΠ), ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Σύμφωνα με το «δεξί χέρι» της Κριστίν Λαγκάρντ, τα μέτρα αυτά θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών (συντάξεις) και όχι από το κομμάτι των φόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνον έτσι θα μπει τέλος στην ετήσια μετάγγιση πόρων, 10% του ΑΕΠ, από τον προϋπολογισμό για το «κενό» στο ασφαλιστικό σύστημα. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 2,5%. Από δεύτερο «μάτι» θα περάσει και το θέμα της προσωπικής διαφοράς, ενώ από την κρησάρα των δανειστών θα περάσουν και οι συντάξεις του Δημοσίου.

2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Ερχεται νέος τυφώνας μέτρων, που θα πλήξει, εκτός από τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, ειδικά φορολογικά καθεστώτα αλλά και τις τελευταίες φοροαπαλλαγές που «επέζησαν» από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μόνο μία φορολογική κλίμακα αλλά περισσότερες, ώστε η φορολόγηση να είναι ξεχωριστή για κάθε μία πηγή εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι οι πιστωτές έχουν ήδη δείξει κίτρινη κάρτα στις κυβερνητικές προτάσεις για ανώτατο συντελεστή 50% για ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Και αυτό, γιατί έτσι δεν αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα αλλά η φοροδιαφυγή.

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ: Μπορεί το ασφαλιστικό να αποτελεί το βαρόμετρο για την ελάφρυνση του χρέους, το δημοσιονομικό ωστόσο είναι το κλειδί για τη συμφωνία. Οι θεσμοί περιμένουν τα νεότερα στοιχεία για τον προϋπολογισμό από τα οποία θα βγάλουν συμπεράσματα για το 2015, που σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έκλεισε με πτώση 0,7% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για μηδενική ύφεση.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ υπολογίζει σε 1,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό «κενό» για τη διετία 2015-2016, ενώ οι εταίροι στο μισό, ήτοι 900 με 950 εκατ. ευρώ. Ο Πολ Τόμσεν θεωρεί ότι η «τρύπα» στο δημοσιονομικό είναι μεγαλύτερη.

Στα «πλην» των πιστωτών είναι ακόμη ότι το 2015 έκλεισε με υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που εξοφλήθηκαν ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ περίπου έναντι στόχου για 3,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, από τα εκκρεμή μνημονιακά μέτρα οι δανειστές ξεχωρίζουν τις δεσμεύσεις για περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος και των πρόσθετων εσόδων ύψους 120 εκατ. ευρώ από τα «φρουτάκια» (VLTs).

Από την άλλη, υπάρχουν και τα μέτρα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, όπως είναι ο φόρος στο κρασί, το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Εφόσον μέχρι τέλος Μαρτίου κλείσουν όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, τον λόγο έχει αμέσως μετά η Βουλή που θα πρέπει να ψηφίσει το νέο πολυνομοσχέδιο-γίγαντα που θα ενσωματώνει όλες αυτές τις αλλαγές. Τη σκυτάλη θα πάρει το Eurogroup, το οποίο θα αποφανθεί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα ανάψει το «πράσινο φως» για το χρέος.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «κατάψυξη» και το 2022 οι συντάξεις
Την ώρα που οι συνταξιούχοι βουλιάζουν στην ένδεια που τους επιβάλλουν οι μνημονιακές πολιτικές και οι μισθωτοί έχουν χάσει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση επιλέγει να υποχωρήσει και άλλο μπροστά...
Στην «κατάψυξη» και το 2022 οι συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η βιωσιμότητα του χρέους και το παράλληλο μνημόνιο με το ΔΝΤ
Η άφιξη στην Αθήνα της Ρουμάνας οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, σηματοδοτεί και την απόφαση του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι συζητήσεις με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ θα γίνουν...
Η βιωσιμότητα του χρέους και το παράλληλο μνημόνιο με το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρίζει» η προσωπική διαφορά
Αυτό που αρνούνταν πεισματικά οι κυβερνητικοί παράγοντες για την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις έρχεται να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης πριν κλείσουν 12 μήνες από την ψήφιση του νόμου 4387. Ηδη ο...
«Τρίζει» η προσωπική διαφορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλο «αίμα» θέλει το ΔΝΤ
Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, εξαπέλυσε κεραυνό με τη δήλωσή της για νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση...
Κι άλλο «αίμα» θέλει το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ίδιο πακέτο με το χρέος το νέο Μεσοπρόθεσμο
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα κατατεθεί το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση των...
Στο ίδιο πακέτο με το χρέος το νέο Μεσοπρόθεσμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι κρύβουν οι δηλώσεις Τόμσεν
Ο Τόμσεν δηλώνει ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες του στόχου του 3% πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί για την Αθήνα, τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά ανέρχονται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ,...
Τι κρύβουν οι δηλώσεις Τόμσεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας