• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.5°C
  4 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 11.1°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.8°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.8°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 13.2°C
  3 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.7°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  82%

Η Αθήνα περιμένει την επίσημη απάντηση του ΔΝΤ, καθώς η όποια διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή, αφού το υπόλοιπο των δόσεων από το δεύτερο πρόγραμμα, που ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται ποτέ να εκταμιευτεί

JEAN-CHRISTOPHE BOTT/ KEYSTONE VIA AP

Προς τρίτο «στεφάνι» με το ΔΝΤ

 • A-
 • A+

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του Μνημονίου έχει βρεθεί η κυβέρνηση, η οποία, από τη μια μεριά, θα πρέπει να βρει λύση για το ασφαλιστικό ψαλιδίζοντας για ακόμη μια φορά τις συντάξεις και, από την άλλη, να υπογράψει νέο συμβόλαιο χρηματοδότησης με το ΔΝΤ, το οποίο τοποθετεί πάνω από τα 90 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ώς τα τέλη του 2018.

Μπορεί σ' αυτήν τη φάση της αξιολόγησης το ΔΝΤ να μετέχει με την ιδιότητα του «τεχνικού συμβούλου», εξαπολύοντας διά στόματος Ντέλια Βελκουλέσκου βέλη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, πλην όμως η συμμετοχή του, με βάση το δεύτερο πρόγραμμα, εκπνέει σε δύο εβδομάδες.

Ετσι τον Μάρτιο, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής, θα κινηθούν εκ νέου οι διαδικασίες, που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο με την επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για το τρίτο «στεφάνι» της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ως εκ τούτου η Αθήνα περιμένει την επίσημη απάντηση του ΔΝΤ, καθώς η όποια διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή αφού το υπόλοιπο των δόσεων από το δεύτερο πρόγραμμα, που ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται ποτέ να εκταμιευτεί.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη δύσκολη «στροφή» για την κυβέρνηση. Υπάρχει άλλη μία, η οποία έχει να κάνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο διεθνής οργανισμός για να μπει στο τρίτο πακέτο βοήθειας, και οι οποίοι είναι:

1. Η Αθήνα να βρει λύση «εδώ και τώρα» με το ασφαλιστικό, που για το ΔΝΤ συνιστά δημοσιονομική βόμβα.

2. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τους εταίρους να προκρίνουν το σχέδιο για χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής των δανείων.

Ετσι, με δεδομένη τη νέα στάση του Βερολίνου ότι «χωρίς την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει βοήθεια» η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα και να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό την πρώτη αξιολόγηση πριν οι χρηματοδοτικές ανάγκες πνίξουν τη χώρα.

Το μόνο θετικό είναι ότι ο φετινός λογαριασμός των δανειακών υποχρεώσεων που έχει η χώρα είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με τον περσινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός φτάνει σε 6,091 δισ. ευρώ συνολικά για το 2016 πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα.

Αν στις πληρωμές αυτές προστεθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια, τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισμού αυξάνουν στα 13,7 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους από 29,3 δισ. ευρώ το 2015.

Πέραν των τακτικών μικρών δόσεων που έχει σε μηνιαία βάση η χώρα προς το ΔΝΤ (αθροιζόμενες φτάνουν συνολικά τα 3,78 δισ. ευρώ), η πρώτη μεγάλη ανελαστική υποχρέωση για τον προϋπολογισμό έρχεται τον Ιούλιο με τα «ακούρευτα» ομόλογα των 2,3 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν.

Μέχρι τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τον κάβο της διαπραγμάτευσης και τα φαρμακερά αιτήματα των δανειστών για νέες περικοπές έως και 20% με 25% στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους με βάση τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης.

Το ασφαλιστικό θα βρεθεί σήμερα στην «ατζέντα» του Eurogroup, όπου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μπορεί το ελληνικό ζήτημα να μην είναι πρώτο στη θεματολογία αλλά τέταρτο, ωστόσο οι εταίροι-θεσμοί θα φροντίσουν να γίνει…

Από τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο Ελληνας υπουργός με τις προτεινόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα κριθεί το πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψει το «κουαρτέτο» των δανειστών στην Αθήνα, αφού στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μετάσχουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Εκτιμάται ότι οι τελευταίοι θα ακούσουν με ιδιαίτερη προσοχή την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου προκειμένου στη συνέχεια να καθορίσουν τη στάση τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα
​Γεμάτη με ημερομηνίες-σταθμούς είναι η ατζέντα της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2016, ενώ μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους...
«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την ενδιάμεση αξιολόγηση
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για τη «μίνι» αξιολόγηση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Οπως επιβεβαιώθηκε χθες από την Ουάσινγκτον, η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ με τους συνεργάτες της...
Αντίστροφη μέτρηση για την ενδιάμεση αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ
Ακριβά θα στοιχίσει στην κυβέρνηση το «εισιτήριο» επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης που μάλλον ξεκινά μετά τις 20 Φεβρουαρίου. Μετά τα όσα διημείφθησαν στον πρώτο κύκλο...
«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας