• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.7°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 3.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 9.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.9°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 10.2°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  6 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 4.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 7.0°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.4°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 5.8°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  45%

Με τη δημοσιοποίηση νέας πρότασης για τις εισφορές, ο υπουργός Εργασίας καλεί σε νέο κύκλο διαλόγου τους επιστημονικούς φορείς, προσφέροντας εκπτώσεις που φτάνουν έως 50% για μεταβατική περίοδο 3 ετών

EUROKINISSI

Διάλογος για ΕΤΑΑ με νέα πρόταση

 • A-
 • A+

Ρελάνς, στην άρνηση των επιστημονικών φορέων να προσέλθουν στον διάλογο για τις εισφορές, επιχείρησε χθες το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας μέσω συνέντευξης Τύπου την πρόταση που έχει κάνει για άμβλυνση των οξειών αντιδράσεων που επέφερε η αλλαγή του τρόπου καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (υπολογισμός επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος σε ποσοστό 20% για την κύρια ασφάλιση, 6,95% για την επικουρική και επίσης 6,95% για την περίθαλψη).

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, προτείνεται να θεσμοθετηθεί μεν η ανωτέρω αλλαγή, αλλά να υπάρξει μια τριετής περίοδος προσαρμογής κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Βαθιά ελλειμματικό

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας έδωσε και στοιχεία που δείχνουν ότι το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίοι ασφαλίζονται υγειονομικοί, νομικοί και μηχανικοί, είναι βαθιά ελλειμματικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου:

● Η βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ είναι οριακή και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με βάση την υφιστάμενη καταβολή των εισφορών.

● Οι δύο από τους τρεις κλάδους του Ταμείου είναι βαρύτατα ελλειμματικοί. Ετσι, ο κλάδος σύνταξης του Ταμείου Νομικών το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με τη χορήγηση από τον ΕΚΑΓΕ κατά 40 εκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο από τα αποθεματικά του.

Αντίστοιχα ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) είχε 53 εκατομμύρια έλλειμμα που καλύφθηκε από τα αποθεματικά του.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, αυτό οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία καταβολής των εισφορών από πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, ακριβώς γιατί αντιστοιχούσε σ’ ένα εικονικό εισόδημα που δεν είναι το πραγματικό τους.

● Ο μέσος όρος των εισφορών αυτή τη στιγμή είναι χαμηλός σε σχέση με τη σύνταξη που δίνεται. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος των εισφορών για την κύρια σύνταξη αντιστοιχεί σε εισοδήματα εικονικών κλάσεων κατά μέσο όρο 840 ευρώ.

Οι συντάξεις που δίνονται είναι πολύ μεγαλύτερες από το ποσό αυτό και ήταν δυνατόν να χρηματοδοτηθούν στο παρελθόν ακριβώς γιατί υπήρχαν κοινωνικοί πόροι.

● Τα 2/3 των εισφορών πληρώνονται από τους μισθωτούς, όσους δηλαδή από αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν και μια έμμισθη σχέση, μολονότι οι έμμισθοι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το σύνολο.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έδωσε και παραδείγματα για να δείξει τις επιβαρύνσεις που υφίστανται με το παλιό και το νέο σύστημα (πρόταση του υπουργείου με τις εκπτώσεις που θα ισχύσουν μόνο για μία τριετία).

Ωστόσο στις συγκρίσεις αυτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «ξέχασε» να συμπεριλάβει και τις επιβαρύνσεις που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τα 120 ευρώ ανά έτος που καλούνται άπαντες οι αυτοαπασχολούμενοι να πληρώσουν στον ΟΑΕΔ.

Ως εκ τούτου σας παραθέτουμε ενδεικτικούς πίνακες με όλες τις επιβαρύνσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνθήκες ασφυξίας λόγω εισφορών
​Μπροστά σε δραματικές αλλαγές τίθενται οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, καθότι οι εισφορές που προβλέπονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δημιουργούν αν μη τι άλλο...
Συνθήκες ασφυξίας λόγω εισφορών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα όρια ηλικίας για σύνταξη από το ΕΤΑΑ
Τις πληγές τους μετρούν στο ΕΕΤΑΑ στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί και πολιτικοί μηχανικοί, καθότι κάποιες κατηγορίες χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι...
Νέα όρια ηλικίας για σύνταξη από το ΕΤΑΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019
Σε θέση άμυνας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο θέμα των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι καλούνται από το 2019 να πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερα...
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσες εισφορές θα πληρώσετε για παράλληλη απασχόληση
Με την κατάργηση του ευεργετήματος όσων ανέλαβαν πρώτη φορά εργασία μετά την 1.1.1993, να μπορούν να επιλέγουν ένα μόνο ασφαλιστικό φορέα, οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη απασχόληση...
Πόσες εισφορές θα πληρώσετε για παράλληλη απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ΑΠΔ οι αμοιβές με τίτλους κτήσης
Δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης, σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο, που σημείωσε ότι το αργότερο μέχρι την...
Εκτός ΑΠΔ οι αμοιβές με τίτλους κτήσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται προσωρινός πόρος για τον ΕΔΟΕΑΠ
Με τις ενώσεις των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου να προσέρχονται σε αρραγές μέτωπο και το υπουργείο Εργασίας να προσπαθεί να εξεύρει λύση προκειμένου να παραμείνει εν ζωή ο ΕΔΟΕΑΠ έκλεισε και η δεύτερη...
Αναζητείται προσωρινός πόρος για τον ΕΔΟΕΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας