• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.3°C
  0 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  76%

Μετά τις 20 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αξιολόγησης ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις ώστε να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας

EUROKINISSI

«Φωτιά» στην αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ

 • A-
 • A+

Ακριβά θα στοιχίσει στην κυβέρνηση το «εισιτήριο» επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτή θα ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

Μετά τα όσα διημείφθησαν στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων θεωρείται δύσκολο -αν όχι αδύνατον- να μπορέσει η κυβέρνηση να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τα οποία πιέζουν οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τους πιστωτές, αυτά φθάνουν τα 1,8-2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016-2017 και δυστυχώς για τους φορολογούμενους και τα νοικοκυριά δεν περιλαμβάνονται στο «συμβόλαιο» του περασμένου καλοκαιριού που ψήφισε η ελληνική Βουλή, αλλά είναι συμπληρωματικά.

Αν αθροιστούν και οι εκκρεμείς αυτές μνημονιακές δεσμεύσεις (1,305 δισ. ευρώ για το 2017 και 435 εκατ. ευρώ για το 2018), τότε ο «λογαριασμός» με τα νέα βάρη πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των 5,7 δισ. ευρώ που κομίζει ο φετινός προϋπολογισμός.

Επίσης, οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει επίσης να συμφωνηθούν από τώρα, ώστε να ενσωματωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) που θα καταρτίσει η ελληνική πλευρά και θα έχει ορίζοντα ώς το 2020.

Το ΔΝΤ που κρατάει το «μαχαίρι και το πεπόνι» αυτής της διαπραγμάτευσης θεωρεί αναγκαία αυτά τα μέτρα, αφενός γιατί με αυτά καλύπτεται το δημοσιονομικό «κενό» και διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, αφετέρου δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στη διαπραγμάτευση - τελικός σταθμός της οποίας είναι οι αποφάσεις για το χρέος.

«Πρώτα το ασφαλιστικό»

Για να φθάσουμε ώς εκεί θα πρέπει σύμφωνα με τη δήλωση-βόμβα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να «κλείσει πρώτα το ασφαλιστικό» ειδάλλως όπως διαμήνυσε, «δεν συζητάμε καν τη μείωση του ελληνικού χρέους».

Ετσι, αν η Αθήνα δεν υποκύψει στις πιέσεις των πιστωτών, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες το ΔΝΤ εκβιάζει ακόμη και να μην ξανάρθει, βάζοντας έτσι «φωτιά» στην αξιολόγηση, που σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί στο Eurogroup της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς από τους οποίους θα παραχθεί η πρόσθετη «σοδειά» που απαίτησε το κουαρτέτο είναι από τους φόρους και τις αλλαγές που θα γίνουν σε εισόδημα και ακίνητα, και φυσικά από το ασφαλιστικό.

Μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τους εταίρους για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, «επί θύραις» είναι οι περικοπές συντάξεων –κύριων και επικουρικών– για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) φέτος, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Επίσης, οι θεσμοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα της επιβολής εισφοράς 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους.

Φορολογικό

Σοβαρές διαφωνίες έχουν οι δανειστές και με τη νέα φορολογική κλίμακα και τον ανώτατο συντελεστή του 50% που θα ισχύσει για ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ μέτρα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας θεωρούνται από τους πιστωτές ο ΕΦΚ στο κρασί, το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στα «πλην» των πιστωτών είναι ακόμη ότι το 2015 έκλεισε με υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που εξοφλήθηκαν ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ περίπου έναντι στόχου για 3,1 δισ. ευρώ, ενώ κινούνται ανοδικά.

Στα εκκρεμή μνημονιακά μέτρα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις για περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος και των πρόσθετων εσόδων ύψους 120 εκατ. ευρώ από τα «φρουτάκια» (VLTs).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
Με τρία προαπαιτούμενα λιγότερα σε σχέση με τα δεκαπέντε που προβλέπει το «πακέτο» της συμφωνίας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και με μια νέα υπόσχεση ότι «δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν», προσέρχεται στο...
Απτά αποτελέσματα για το χρέος αναζητά η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ορίζοντα το... 2021 το νέο Μεσοπρόθεσμο
Από το 2015 έχει να «φτιάξει» η Αθήνα ένα κείμενο-πλαίσιο στο οποίο θα περιγράφονται οι βασικοί στόχοι και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πάντως οι δανειστές εξακολουθούν...
Με ορίζοντα το... 2021 το νέο Μεσοπρόθεσμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τραπέζι το «κούρεμα» των πλεονασμάτων
Ενα πρώτο «νεύμα» από τους δανειστές ότι θα μειωθούν κάτω από το 3,5% οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 θέλει να αποσπάσει στη σημερινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά που θα έχει η κυβέρνηση με...
Στο τραπέζι το «κούρεμα» των πλεονασμάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς τρίτο «στεφάνι» με το ΔΝΤ
Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του Μνημονίου έχει βρεθεί η κυβέρνηση, η οποία, από τη μια μεριά, θα πρέπει να βρει λύση για το ασφαλιστικό ψαλιδίζοντας για ακόμη μια φορά τις συντάξεις και, από την άλλη, να...
Προς τρίτο «στεφάνι» με το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας