• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.4°C
  1 BF
  23%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 21.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.2°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
«Πράσινο φως» για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

«Πράσινο φως» για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παράθυρο για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε δασικές περιοχές άνοιξε προχθές ο Γιάννης Τσιρώνης, συνδέοντας τη διατήρησή τους με τους δασικούς χάρτες για τους οποίους προανήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες, και υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επικαλέστηκε τις περιπτώσεις του Περάματος, της Γλυφάδας και του Γαλατσίου, όπου εντάχθηκαν στο σχέδιο διαμορφωμένοι οικισμοί που βρίσκονταν σε περιοχές οι οποίες ήταν χαρακτηρισμένες δασικές, αλλά είχαν χάσει τον αρχικό χαρακτήρα τους.

Ανέφερε επίσης τη Σαλαμίνα, όπου με στοιχεία του δασαρχείου υπάρχουν 280.000 αυθαίρετα σε δάση.

«Δεν είναι εφικτό να τα κατεδαφίσουμε» τόνισε και αποκάλυψε τη... «δαντέλα» που υπάρχει: ακίνητο έχει αποχαρακτηριστεί με διάφορα «παραθυράκια», αλλά το διπλανό του παραμένει δασικό και έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης του αυθαιρέτου!

Ο Γ. Τσιρώνης είπε ότι από τους δασικούς χάρτες θα αναδειχθούν οι περιπτώσεις που θα αποχαρακτηριστούν και θα ενταχθούν στο σχέδιο, αλλά με πρόβλεψη για περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

 

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε πραγματικά προβλήματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα αυθαίρετα σε δάση θα κατεδαφιστούν και θα προβλεφθούν αποζημιώσεις για όσους έχτισαν με οικοδομική άδεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος παρέπεμψε στην αποκεντρωμένη διοίκηση την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δάση για τα οποία ήδη υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων και εμμέσως τάχθηκε υπέρ των αναστολών, σημειώνοντας ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε παρανομίες που έχουν γίνει σε ρέματα και αιγιαλούς.

Αίσθηση προκάλεσε και η γενική τοποθέτησή του για τα αυθαίρετα. «Δεν λειτούργησε ο νόμος» είπε αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης των πολεοδομικών παρανομιών, με το οποίο έχουν υποβληθεί πάνω από 980 χιλιάδες αιτήσεις.

Υποστήριξε ότι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του συνόλου και υιοθέτησε τους υπολογισμούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τους οποίους το 80% των περίπου 6 εκατ. ιδιοκτησιών στη χώρα μας έχουν κάποια παρανομία, μικρή ή μεγάλη.

Επικαλέστηκε την περίπτωση του Ηρακλείου Κρήτης όπου ολόκληρες συνοικίες είναι εκτός σχεδίου και δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις τακτοποίησης, ενώ αποκάλυψε ότι είναι αυθαίρετο το σύνολο των πολυκατοικιών που βρίσκονται πίσω από το Νομισματοκοπείο, κοντά στη Δ. Πλακεντίας στο Χαλάνδρι.

Βασικό θέμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, που θα παραμείνει σε διαβούλευση ώς τις 10 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τους φθίνοντες οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε δασικές ζώνες και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για προσέλκυση νέων κατοίκων μέσα από ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Τσιρώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κράτη με μισή δασοκάλυψη από την Ελλάδα εξασφαλίζουν το 2% του ΑΕΠ τους με την ανάπτυξη αυτού του τομέα, όταν η χώρα μας έχει κάτω από 0,5%.

Μίλησε επίσης για «γκρίζα» οικονομία που επικρατεί σήμερα, για συνεταιρισμούς-σφραγίδες και για άτομα που εμπορεύονται τον δασικό πλούτο απασχολώντας ανασφάλιστους εργαζόμενους λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε δασοφύλακες.

Νέες δομές

Υποστήριξε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συγκρότηση νέων δομών, που θα απαρτίζονται από πιστοποιημένους δασεργάτες και με τη λειτουργία συνεταιρισμών που θα έχουν δυνατότητες να επεξεργάζονται τα δασικά προϊόντα.

Ανέφερε ενδεικτικά τα πέλετ και τις μοριοσανίδες και σημείωσε ότι σήμερα, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, πολύτιμη ξυλεία γίνεται καυσόξυλα ενώ μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατασκευή επίπλων.

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός διευθυντής Δασών, Κώστας Δημόπουλος, το 2009 υπήρχαν 810 δασικοί συνεταιρισμοί με 9.300 ενεργά μέλη και τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου έφταναν τα 22-23 εκατ. ευρώ, αλλά το 2014 μειώθηκαν στα 9,2 εκατ. ευρώ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβαρύνσεις και «δώρα» φέρνουν οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
«Τέλος χρόνου» από 1η Ιουλίου για κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις, ενώ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες αρχίζει η προσαύξηση του προστίμου ● Τα «μπόνους» για ξενοδοχεία
Επιβαρύνσεις και «δώρα» φέρνουν οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυθαίρετα: παρατείνεται η νομιμοποίηση
Τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες από οκτώ βουλευτές του για να ενταχθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Αυθαίρετα: παρατείνεται η νομιμοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράθυρο» διατήρησης δασικών οικισμών
Παράταση ζωής για 25 έως και 40 χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής, τσουχτερά πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις έως και 70% προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα που έχουν...
«Παράθυρο» διατήρησης δασικών οικισμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 525 εκατ. ευρώ οι πόροι για την «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»
Πόροι που αγγίζουν τα 525 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την...
Στα 525 εκατ. ευρώ οι πόροι για την «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα
Διψήφια αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα, για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών παρουσίασε αύξηση 13,3% σε σχέση με...
Αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
Αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 5% έως και 10% περιλαμβάνεται στο πακέτο των κινήτρων που προωθεί το υπ. Περιβάλλοντος, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο...
Πακέτο κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας