• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%

Οι εμποροβιοτέχνες εξήγγειλαν χθες κλιμάκωση και των δικών τους κινητοποιήσεων .

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Γιε μου, πού πας; Μάνα, θα πάω στη Βουλγαρία

 • A-
 • A+

Την απειλή της μετανάστευσης των επιχειρήσεων από την Ελλάδα κραδαίνουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπορικών εταιρειών και των βιοτεχνιών για να διεκδικήσουν καλύτερη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση στα φλέγοντα θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Χαρακτηριστικό είναι πως χθες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, επικαλέστηκε έρευνα που πρόκειται να παρουσιάσει η ΓΣΕΒΕΕ το επόμενο διάστημα και η οποία υποστηρίζει ότι την τελευταία διετία ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Βουλγαρία έχει αυξηθεί σε 5.000 έως 6.000 και ότι παράλληλα έχουν ανοιχθεί 60.000 ΑΦΜ και νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί στη γειτονική χώρα.

Ο Γ. Καββαθάς δεν διευκρίνισε αν οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν μέρος των χιλιάδων εικονικών εταιρειών και ΑΦΜ που έχουν ανοίξει στη Βουλγαρία Ελληνες πολίτες και επαγγελματίες για να αγοράσουν πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητα ή για να μεταφέρουν τραπεζικούς λογαριασμούς κατά την περίοδο των capital controls.

Οπότε, με δεδομένο ότι η παραφιλολογία της μαζικής μετανάστευσης μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών στη γείτονα αναπαράγεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες, πρωτοστατούντος και του βουλγαρικού ΣΕΒ, η επίσημη παρουσίαση της μελέτης της ΓΣΕΒΕΕ θα έχει πράγματι πολύ ενδιαφέρον για να μάθουμε τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου.

Οι εμποροβιοτέχνες, πάντως, εξήγγειλαν χθες κλιμάκωση και των δικών τους κινητοποιήσεων εν όψει της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, με κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στις πορείες.

«Οι επαγγελματοβιοτέχνες κινητοποιούνται μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες διότι η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση καταστρέφει και τα ελάχιστα πλέον υγιή κομμάτια της επιχειρηματικότητας», τόνισαν χθες οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα, πρέπει να μεταρρυθμιστεί αλλά καμία αναλογιστική μελέτη δεν είναι ασφαλής με 1,5 εκατ. ανέργους.

Επί του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων προτείνουν:

⚫ Μοίρασμα των ασφαλιστικών βαρών σε συνάρτηση με την εισφοροδοτική ικανότητα και με πλαφόν μέγιστης εισφοράς στο 20% του πενταπλάσιου του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

⚫ Σταθερό ποσό για την ασφάλιση υγείας (εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ).

⚫ Μεταβατική περίοδο εφαρμογής των αλλαγών. Παροχή της δυνατότητας στους ασφαλισμένους να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία για τα δύο επόμενα χρόνια, πληρώνοντας μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους.

⚫ Κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος. Ο επιτηδευματίας με ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη να βρίσκεται στην ελάσσονα κατηγορία ασφάλισης για σύνταξη και υγεία, δίχως να υπολογίζεται ένα τεκμαρτό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καλύπτεται από τις παρελθούσες αποταμιεύσεις.

⚫ Επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης των επαγγελματιών στην ενιαία προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

⚫ Φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το 50% του εισοδήματος από εργασία-επαγγελματική δραστηριότητα.

⚫ Ενεργοποίηση και διεύρυνση των παροχών που προβλέπονται στους Ειδικούς Λογαριασμούς του ΟΑΕΕ (Ανεργίας, Επαγγελματικής Εστίας). Εναλλακτικά αναστολή των σχετικών εισφορών μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίησή τους.

⚫ Πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με πάγωμα και μεταφορά οφειλών στο μέλλον ή απεριόριστο αριθμό χαμηλών δόσεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «φαντάσματα» της Βουλγαρίας
Φούσκα αποδεικνύεται το φαινόμενο της «μετανάστευσης» ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία είναι...
Τα «φαντάσματα» της Βουλγαρίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκαταλείπει τη Softex η Bolton
Λουκέτο στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία-Softex, τη μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες βιομηχανίες χάρτου στην Ελλάδα, βάζει η ιδιοκτήτρια εταιρεία Bolton Group, γνωστή από την εμπλοκή της σε σκάνδαλα φοροαποφυγής που...
Εγκαταλείπει τη Softex η Bolton
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαλκανικό παιχνίδι με τα capital controls
Δίχτυα σε φοβισμένους Ελληνες μικροεπιχειρηματίες και αγρότες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους, απλώνουν τα γνωστά «γραφεία προσέλκυσης επενδύσεων» της Βουλγαρίας αλλά και...
Βαλκανικό παιχνίδι με τα capital controls
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ: πούλησε την Telekom Albania έναντι 50 εκατ. ευρώ
Με τίμημα 50 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ προχωρά στην πώληση του συνόλου των μετοχών που διαθέτει στη θυγατρική του Telekom Albania, στη βουλγαρικών συμφερόντων εταιρεία Albania Telecom Invest AD, η οποία ελέγχεται από...
ΟΤΕ: πούλησε την Telekom Albania έναντι 50 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριστικό το πρόστιμο στο καρτέλ
Με πρόστιμα συνολικού ύψους 80,7 εκατ. ευρώ σε δεκαπέντε από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα κλείνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο βαρύς φάκελος του «καρτέλ των εργολάβων», ενώ σε...
Οριστικό το πρόστιμο στο καρτέλ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
​Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που ψηφίστηκε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης για τη διαχείριση των χρεών και θα έχει προκαθορισμένη ισχύ ώς το τέλος του 2018. Αυτό που επί της ουσίας ξεκινά...
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας