• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.1°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μειώσεις ώς και 34% υπολογίζει η ΑΔΕΔΥ

 • A-
 • A+

Μειώσεις από 7% έως και 34% φέρνει στις συντάξιμες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΑΔΕΔΥ, το νέο ασφαλιστικό.

Ενα νομοσχέδιο «κακέκτυπο των νόμων Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (3863/2010), αλλά προς το χειρότερο», που «διαλύει ό,τι έμεινε όρθιο από το δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό, με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλαιοποιητικό» και προοπτική «να αντέξει 2-3 χρόνια», ώστε να «πάμε σε νέο επαναϋπολογισμό συντάξεων και περικοπές, στο όνομα της βιωσιμότητάς του», όπως, μεταξύ άλλων, ανέφεραν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και άλλες ομάδες εργαζομένων, ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν συνδικαλιστές δείχνουν ότι η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της 4ης Φλεβάρη θα αποδειχθεί από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών.

Σε νέα συνεδρίαση, το πιθανότερο τη Δευτέρα, η ΑΔΕΔΥ θα εξετάσει τη μορφή και τον χρόνο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

«Το νομοσχέδιο θίγει τους πάντες», υπογραμμίζει η ΑΔΕΔΥ, «τσακίζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά η οποία, εξαιτίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δραματικά μειωμένων αποδοχών, είναι αμφίβολο αν και πότε θα πάρει σύνταξη».

Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων δηλώνει βέβαιο ότι το τελικό νομοθέτημα θα είναι χειρότερο από την κυβερνητική πρόταση, καθώς μεσολαβεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Δεν είναι μία ακόμη περικοπή. Είναι μια κατεδάφιση», σχολίασε για το προωθούμενο νομοσχέδιο ο προεδρεύων την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, Στ. Κουτσιουμπέλης.

Κατηγόρησε δε τη σημερινή κυβέρνηση ότι «είναι ήδη κυβέρνηση εθνικού σκοπού, με αποστολή να τελειώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά δικαιώματα μετά τα προηγούμενα μνημόνια».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να απειλεί με έξοδο από την ευρωζώνη και να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους εργαζομένους», τόνισε ο Γρ. Καλομοίρης, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, συμπληρώνοντας:

Στο δίλημμα ή μέτρα ή δεν θα έχουμε να πληρώνουμε συντάξεις ή κίνδυνος Grexit, οφείλουμε να απαντήσουμε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής οδηγεί σε ισοπέδωση προς τα κάτω και σε κοινωνική βαρβαρότητα». Θύμισε δε παλαιότερη θέση του πρωθυπουργού: «Καμία θυσία για το ευρώ».

Εναλλακτικές προτάσεις για τη διάσωση της Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας αυξήσεις και πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας.

Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν

◼ Μείωση της ανεργίας και κατάργηση των μνημονίων λιτότητας

◼ Πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, ώστε να αποδοθούν στην Ασφάλιση μέχρι 8 δισ. ευρώ πρόσθετοι πόροι.

◼ Αύξηση μισθών με την αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων

◼ Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012 (14 δισ. ευρώ ετησίως)

◼ Ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, προερχόμενους από τη φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου.

Υπουργείο Εργασίας: «Λαθροχειρίες»

Για τρεις λαθροχειρίες κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στην ΑΔΕΔΥ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

◈ Η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση), αλλά με τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). "Δικαιολογία" του συντάκτη του δελτίου Τύπου: "Ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί".

◈ Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό, της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

◈ Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
Με δεδομένο ότι το δάνειο «χτιζόταν» πάνω σε βεβαίωση του μισθού, υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι το ίδιο το Δημόσιο, με τον διττό ρόλο του εργοδότη και του δανειστή, έχει προσβάλει τη σύμβαση μονομερώς. Μηδενικό...
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στα κάγκελα» η ΑΔΕΔΥ για 13ο-14ο μισθό και αναδρομικά
Νέες συντονισμένες αγωνιστικές δράσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και συνταξιούχων για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και την καταβολή των αναδρομικών προαναγγέλλει η ΑΔΕΔΥ
«Στα κάγκελα» η ΑΔΕΔΥ για 13ο-14ο μισθό και αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταλήψεις δημοτικών υπηρεσιών από ΠΟΕ-ΟΤΑ
Tετράωρες καταλήψεις όλων των δημαρχείων, καθώς και άλλων δημοτικών υπηρεσιών (γκαράζ, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για την ερχόμενη Πέμπτη 28 Γενάρη. Οι εργαζόμενοι...
Καταλήψεις δημοτικών υπηρεσιών από ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικό Δημόσιο: πέντε χρόνια μισθολογικής καθίζησης
Από το 2009 μέχρι το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καταγράφηκαν μεσοσταθμικές μειώσεις από 25% έως 38% στις αποδοχές των δημόσιων πολιτικών υπαλλήλων, ενώ στα ειδικά...
Ελληνικό Δημόσιο: πέντε χρόνια μισθολογικής καθίζησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΔΕΔΥ: Ασπιρίνη η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
«Κοροϊδία» χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ την εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023, αποδομώντας τη «μεγάλη οικονομική ανάσα» που υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΑΔΕΔΥ: Ασπιρίνη η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανασκευάζει τα περί «Δώρου Πάσχα» o Τάσος Πετρόπουλος
Με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης περί «υπαρκτού δημοσιονομικού χώρου» για καταβολή εκτάκτου επιδόματος το Πάσχα, ο Τάσος Πετρόπουλος, έσπευσε να διευκρινίσει πως...
Ανασκευάζει τα περί «Δώρου Πάσχα» o Τάσος Πετρόπουλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας