• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.8°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.0°C
  4 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 30.6°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  47%

Από τις διατάξεις της τροπολογίας προκύπτει ότι θα πρέπει να παραιτηθούν άμεσα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο αντιπρόεδρος της και η γενική διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού

EUROKINISSI/ Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

«Στα κάγκελα» η Επιτροπή Ανταγωνισμού

 • A-
 • A+

Πολιτικό σάλο προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να ξηλώσει με φωτογραφική τροπολογία τη σημερινή διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ταυτόχρονα να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της Αρχής θεσπίζοντας ως πειθαρχικό παράπτωμα τη μη υπακοή στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης.

Η τροπολογία επιχειρήθηκε να περάσει «νύχτα» στο νομοσχέδιο για την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου και, ενώ αποσύρθηκε μετά τις αρχικές αντιδράσεις, κατατέθηκε εκ νέου από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη χωρίς να διαφοροποιηθεί στο παραμικρό η βασική της στόχευση: δηλαδή ο κυβερνητικός έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής, ο άμεσος εξοστρακισμός του προέδρου και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η σύντμηση της θητείας των γενικών διευθυντών προκειμένου άπαντες να αντικατασταθούν άμεσα.

Ενδεικτικές του φωτογραφικού χαρακτήρα της τροπολογίας, που πυροδότησε την αντίδραση της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι οι διατάξεις που θέτουν συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, εισάγουν μοναδικά ασυμβίβαστα, περιορίζουν τον χρόνο της θητείας των υφιστάμενων μελών και καθιστούν πειθαρχικό παράπτωμα τη μη συμμόρφωση σε εντολή υπουργού.

Από τις διατάξεις της προκύπτει ότι θα πρέπει να παραιτηθούν άμεσα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης, λόγω ηλικίας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Λουκάς, επειδή είναι σύζυγος εν ενεργεία βουλευτού, και η γενική διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η θητεία της οποίας μειώνεται σε τρία αντί για τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία μεταξύ άλλων θεσπίζεται:

➨ Ασύμβατο μέλους της Επιτροπής με συγγένεια έως δεύτερου βαθμού ή συζυγική σχέση με βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργούς.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αντιπρόεδρος είναι από το 2012 ο νομικός Δημήτρης Λουκάς (διορίστηκε το 2009), ο οποίος είναι σήμερα σύζυγος της βουλευτού της Ν.Δ., Νίκης Κεραμέως, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά το 2015 και σήμερα είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος. Με την τροπολογία είτε θα πρέπει να παραιτηθεί ο ίδιος, είτε η σύζυγός του.

➨ Οριο ηλικίας για αυτοδίκαιη αποχώρηση όλων των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο ορίζονται τα 73 έτη και για τα λοιπά μέλη τα 70 έτη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης (αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου), ο οποίος επελέγη το 2009, έχει ξεπεράσει σήμερα το 75ο έτος της ηλικίας του και εκτιμάται ότι η διάταξη είναι φωτογραφική για τον ίδιο, καθώς τον υποχρεώνει να παραιτηθεί άμεσα.

➨ Σύντμηση της θητείας του γενικού διευθυντή και των προϊσταμένων Διευθύνσεων από 4 σε 3 έτη. Η εν λόγω διάταξη αφορά κυρίως τη γενική διευθύντρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Διονυσία Ξηροκώστα, η οποία έχει ήδη συμπληρώσει 20 μήνες σε αυτή τη θέση. Στην αρχική μορφή της η τροπολογία μείωνε στα δύο χρόνια τη θητεία.

Πειθαρχικά

Γκρίζο σημείο στην τροπολογία με την οποία αλλάζει σε συγκεκριμένα σημεία ο νόμος 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού είναι κάποιες από τις ρυθμίσεις για τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ενώ πράγματι για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου το 2011 γίνεται προσπάθεια να τεθούν συγκεκριμένες πειθαρχικές διαδικασίες, τις οποίες είχαν «ξεχάσει» οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρότι προβλεπόταν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, επιχειρείται παράλληλα να παραχωρηθούν μεγάλες εξουσίες απευθείας στον εποπτεύοντα υπουργό Οικονομίας, ναρκοθετώντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ετσι, γίνεται πλέον πειθαρχικό παράπτωμα «η μη συμμόρφωση με απόφαση ή πράξη του αρμόδιου υπουργού στο πλαίσιο της εποπτείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού», με μια διάταξη η οποία αφήνει πολλά περιθώρια διασταλτικών ερμηνειών για τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του εκάστοτε υπουργού σε υποθέσεις που εξετάζονται από την Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, «η προτεινόμενη διάταξη ισοδυναμεί με πλήρη υποχώρηση της προσωπικής τους ανεξαρτησίας».

Επιπρόσθετα, η τροπολογία προβλέπει ότι πειθαρχική δίωξη κατά των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα μπορεί να κινεί απευθείας ο ίδιος ο υπουργός και όχι το υπουργικό συμβούλιο όπως προβλέπεται σήμερα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί επίσης αόριστη τη διάταξη που καθιστά πειθαρχικό παράπτωμα «την παραβίαση των αρχών της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας», επισημαίνοντας ότι ενέχει τον κίνδυνο οι αποφάσεις της Αρχής να επανεξετάζονται επί της ουσίας από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Αποσαφήνισης εκτιμά η Αρχή ότι χρήζει και η διάταξη που καθιστά πειθαρχικό παράπτωμα την «απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος του ίδιου του μέλους ή τρίτου προσώπου κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, «η αύξηση της τιμής μιας μετοχής στο Χρηματιστήριο μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της συγκέντρωσης μεταξύ δύο εταιρειών δύναται να θεωρηθεί προσπορισμός οφέλους από τρίτο πρόσωπο εξ αφορμής των καθηκόντων του μέλους».

Η κυβέρνηση διατείνεται πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο.

Επί της ουσίας, όμως, με τις επιμέρους διατάξεις δείχνει να επιδιώκει το αντίθετο και παράλληλα ότι στόχος της είναι να αντικαταστήσει την υφιστάμενη διοίκηση, που τοποθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με πρόσωπα της εμπιστοσύνης της.

Το γεγονός δε ότι κατέθεσε την τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, αγνοώντας τον ίδιο τον νόμο που προβλέπει ότι για κάθε αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα πρέπει να προηγείται διαβούλευση και να ζητείται η γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής, δείχνει ότι προσπάθησε να περάσει τις αλλαγές χωρίς να κάνει θόρυβο και να προκαλέσει.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε χθες επίσημα την απόσυρση της τροπολογίας για να γίνει αναλυτική συζήτηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι αντίκειται και στην κοινοτική νομοθεσία.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι:

◾ Πρόκειται για αναπροσανατολισμό του ελληνικού συστήματος προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού που πλήττει τον πυρήνα των εθνικών διατάξεων και συγκρούεται άμεσα με το Ενωσιακό Δίκαιο και την αρχή αποτελεσματικότητας.

◾ Θίγει σοβαρότατα τη θεσμική ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναιρεί σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο που έχει επιτελεστεί ως προς αυτό το νευραλγικό ζήτημα την τελευταία δεκαπενταετία.

◾ Στην πράξη, οδηγεί στην εκδίωξη των στελεχών που κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης εισάγοντας περιορισμούς που δεν προβλέπονται σε καμία άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ή άλλη Αρχή.

Κεραμέως: «Πολιτική δίωξη»

Με αιχμές για πολιτική δίωξη εναντίον της απάντησε χθες στη Βουλή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως στην πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει ειδικό ασυμβίβαστο για τη θέση του σημερινού αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Λουκά, ο οποίος είναι σύζυγός της.

«Με την τροπολογία καθαιρείται εν ενεργεία μέλος ανεξάρτητης αρχής εν μέσω θητείας. Για να με πείσετε ότι δεν πρόκειται για πολιτική δίωξη μια εβδομάδα αφότου τοποθετήθηκα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κάντε το για όλες τις ανεξάρτητες αρχές» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Η ίδια επισήμανε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική και αντιτίθεται στο άρθρο 14 της σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια
Απόλυτοι ρυθμιστές της επόμενης μέρας για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων γίνονται και στην Ελλάδα τα «distress funds» και οι ξένες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Με το πολυνομοσχέδιο που...
Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους
Ευκολότερες πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αλλά και δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που «πέφτουν έξω» προβλέπει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση...
Δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν οι διαδικασίες για τη «13η σύνταξη»
Προς το τέλος Δεκεμβρίου και πάντως μέσα στις γιορτές (γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα) θα δοθεί στο 1,6 εκατομμύριο δικαιούχους το έκτακτο βοήθημα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει 13η...
Τρέχουν οι διαδικασίες για τη «13η σύνταξη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόλεμος» για τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ
Κρούοντας χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας ενόψει του προαποφασισμένου σχεδίου συρρίκνωσης των μεριδίων της, όπως επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο, το...
«Πόλεμος» για τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή εξαίρεση δημόσιων έργων από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς
Ο Χρ. Σπίρτζης έχει την άποψη πως πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό θεσμικό πλαίσιο και ξεχωριστή πλατφόρμα για τους διαγωνισμούς που αφορούν δημόσια έργα και μελέτες έργων ενώ ο Γ. Σταθάκης εμμένει στη θέση ότι...
Προσωρινή εξαίρεση δημόσιων έργων από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μερική ιδιωτικοποίηση
Η πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, είναι να αποτιμηθεί η αξία του ΑΔΜΗΕ επί της αξίας της ΔΕΗ, να διασπαστούν οι μετοχές της επιχείρησης...
Μερική ιδιωτικοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας