• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.6°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.7°C / 22.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 22.8°C
  0 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  76%

Θα χρειαστούν μήνες για να περάσει το λιμάνι του Πειραιά οριστικά στα χέρια της CΟSCO, καθώς πρέπει να προηγηθούν έγκριση του φακέλου του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκλήρωση της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ και ψήφισή της από

EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εχει... μέλλον η πώληση του ΟΛΠ

 • A-
 • A+

Μπορεί η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρώθηκε και η κινέζικη COSCO -η μοναδική διεκδικήτρια έτσι κι αλλιώς- να είναι αυτή που αποκτά το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο του ΟΛΠ, ωστόσο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι το λιμάνι του Πειραιά να περάσει οριστικά στα χέρια των Κινέζων.

Και αυτό γιατί θα προηγηθούν διαδικασίες χρονοβόρες, όπως η έγκριση του φακέλου του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά κι η ολοκλήρωση της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ που ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, καθώς και το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος. Μετά την ολοκλήρωσή της θα οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Η καθυστέρηση απ΄ ό,τι φαίνεται θα είναι σημαντική, αφού το Δ.Σ. του ΟΛΠ λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι αποδέχεται τη βελτιωτική προσφορά της COSCO, σε συνεδρίασή του ζήτησε την εκ νέου σύσταση επιτροπής (ΟΛΠ-υπουργείο Ναυτιλίας και υπουργείο Οικονομίας) προκειμένου να ξεκινήσει διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης βάσει του άρθρου 15 της ισχύουσας Σύμβασης Παραχώρησης, καθώς όπως αποφάσισαν τα 11 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. δεν είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αυτή δεν έχει καν συσταθεί.

Επίσης θα πρέπει να ιδρυθεί η Δημόσια Αρχή Λιμένος (ΔΑΛ), η οποία θα υποδεχτεί όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (διοικητικές και εποπτικές αρμοδιότητες) του λιμανιού του Πειραιά, που σήμερα έχει υπό την εποπτεία του ο ΟΛΠ και για την οποία πολλές φορές έχει μιλήσει και έχει δεσμευτεί ο υπουργός Ναυτιλίας.

Αγνωστο όμως είναι εάν η ίδρυση της ΔΑΛ θα γίνει πριν από τη σύνταξη του κυρωτικού νόμου για τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ ή μετά.

Να σημειωθεί ότι μετά τις εξελίξεις και εφόσον το 51% των μετοχών του ΟΛΠ περάσει οριστικά στην κατοχή των Κινέζων το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει το 23% και τρεις θέσεις στο Δ.Σ., ενώ όταν οι Κινέζοι πάρουν και το υπόλοιπο 16% στο Ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει το 7% και μια θέση στο Δ.Σ.

Το θετικό είναι ότι το Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο σε περίπτωση αποχώρησης της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών και μεταφοράς της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδας όπως επίσης και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση κρίνει πως είναι σε παράβαση της Σύμβασης.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πώληση του ΟΛΠ στους Κινέζους, τόσο για την ίδια τη συμφωνία, όσο και για το τίμημα αυτής. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι λόγω της θέσης του λιμανιού και του κομβικού του ρόλου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερο τίμημα.

Για «ευτελές τίμημα για την απόκτηση της κυριότητας του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO», το οποίο συνιστά πραγματική πρόκληση, έκανε λόγο ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για πώληση, αλλά για όσο-όσο εκποίηση».

Πρόσθεσε επίσης πως «η κατάθεση μίας και μόνο προσφοράς για τον ΟΛΠ αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια προσυμφωνημένη, αδιαφανή και “φωτογραφική” παραχώρηση» και προειδοποίησε ότι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα μνημονιακά-κυβερνητικά τετελεσμένα και γι΄ αυτό θα συνεχίσει τον αγώνα για να μπλοκαριστεί η εκποίηση του ΟΛΠ.

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή του προέδρου του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Κων. Γιαννίδη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Κίνα και η COSCO δίνουν σταθερά ψήφο επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Ανέφερε ότι θα δείξουν μηδενική ανοχή σε όποια κέντρα δεν επιθυμούν ελληνικές και ξένες επενδύσεις και ανάπτυξη και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά τιμώντας την Ιστορία της και διδασκόμενη από συμπεριφορές του παρελθόντος, οι οποίες και μας οδήγησαν στο σήμερα της φτώχειας και της ανεργίας του 27%.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η σύμβαση της Cosco «καίει» τους Κινέζους
Η σύμβαση παραχώρησης της Cosco, η εκμετάλλευση δηλαδή των δύο προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, που έχει συναφθεί ανάμεσα στον ΟΛΠ και τη ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) για 35 χρόνια είναι αυτό που...
Η σύμβαση της Cosco «καίει» τους Κινέζους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχίζουν τα έργα για να έρθει στο Πέραμα η πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ-Cosco
Πολύ σύντομα απ’ ό,τι φαίνεται θα λειτουργήσει η νέα πλωτή δεξαμενή στο νότιο μέτωπο της δυτικής προβλήτας στο Πέραμα που θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων μέχρι 80.000 τόνων, καθώς τις επόμενες ημέρες...
Αρχίζουν τα έργα για να έρθει στο Πέραμα η πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ-Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
Για έξοδο της ναυπηγοεπισκευής από τον μαρασμό έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην επίσκεψη-ξενάγηση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που διοργάνωσε ο ΟΛΠ και στην οποία...
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
Οι Κινέζοι είναι από χθες οι νέοι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, καθώς το 51% των μετοχών του ΟΛΠ πέρασε και επίσημα στην Cosco Shipping, η οποία καταβάλλοντας 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε...
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμο το πολυσυζητημένο νέο master plan του ΟΛΠ
Κατατέθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας το πολυσυζητημένο νέο βελτιωμένο master plan του ΟΛΠ, καθώς ξεπεράστηκαν διάφορες δυσκολίες που είχαν προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Cosco.
Ετοιμο το πολυσυζητημένο νέο master plan του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο, διορθωμένο επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε ο ΟΛΠ
Νέο master plan, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει συμπληρωματικά στοιχεία, αποσαφηνίσεις και διορθώσεις, που προτείνει η COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, κατέθεσε χθες ο ΟΛΠ στην Επιτροπή...
Νέο, διορθωμένο επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε ο ΟΛΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας