Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι τρεις απαιτήσεις της Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα θέσει από θέση ισχύος στον Αλ. Τσίπρα τα θέματα της εμπιστοσύνης, της αποδοχής των προτάσεών της για το ασφαλιστικό και της τήρησης των δεσμεύσεών μας για να συζητηθεί το χρέος

Οι τρεις απαιτήσεις της Λαγκάρντ

  • A-
  • A+

Μόνο διαπιστώσεις αλλά όχι λύσεις εισηγείται για ακόμα μία φορά το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Αφορμή η προσφυγική κρίση, για την οποία, αν και το Ταμείο παραδέχεται ότι το κόστος της για τη χώρα μας προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα στελέχη του σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που τους έθεσε η «Εφ.Συν.» αρνήθηκαν να απαντήσουν για το πώς θα πρέπει να βοηθηθεί η χώρα μας να τη διαχειριστεί.

Στελέχη του Ταμείου απαντώντας στην «Εφ.Συν.» είπαν ότι φυσικά το κόστος της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να παραβλεφθεί ούτε να υποτιμηθεί, όμως στο ερώτημα τι πρακτικά αυτό σημαίνει για τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιβάλλει το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, η απάντηση που έδωσαν ήταν ότι επί της ουσίας «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει», παρά το δυσβάσταχτο προσφυγικό βάρος που σηκώνει η Ελλάδα.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονός ότι το Ταμείο, ενώ κάνει τις διαπιστώσεις αυτές, την ίδια ακριβώς ώρα κλείνει τα μάτια του προσποιούμενο ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής ή χαλάρωσης των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας στη χώρα μας.

Η συνάντηση των δύο

Και όλα αυτά την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον Ελληνα πρωθυπουργό, σε ένα τετ α τετ στο οποίο η γενική διευθύντρια του Ταμείου προσέρχεται ούσα σε θέση ισχύος μετά την ευρωπαϊκή και αμερικανική στήριξη που απέσπασε το Ταμείο στη διένεξή του με την Αθήνα σχετικά με τον ρόλο και τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέα τελεσίγραφα που θα του θέσει η Κριστίν Λαγκάρντ, με την τελευταία να επισείει τη δαμόκλειο σπάθη ενός νέου αδιεξόδου το οποίο -όπως αναμένεται να πει στον Ελληνα πρωθυπουργό- εφόσον δημιουργηθεί θα είναι εις βάρος πρωτίστως της Αθήνας. Η συνάντηση θα γίνει σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα, το οποίο η πλευρά του Ταμείου χρεώνει στην ελληνική κυβέρνηση μετά και τις προσπάθειες της τελευταίας να απεμπλακεί από την επιτήρησή του.

Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα θέσει στον Αλέξη Τσίπρα τρία ζητήματα που το Ταμείο θεωρεί καίριας σημασίας: Το πρώτο έχει να κάνει με τη συνεργασία Ταμείου και Αθήνας, με την κ. Λαγκάρντ να ετοιμάζεται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Το επιχείρημα που θα επικαλεστεί φέρεται να είναι πως οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και θα υπογραμμίσει ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ για να βοηθήσει την Ελλάδα», ζητώντας από τον Ελληνα πρωθυπουργό να μη διαταράσσει η Αθήνα τη σχέση της με το Ταμείο. Φυσικά η πολιτική κάλυψη από Ευρώπη και Αμερική για τον ρόλο που πρέπει να έχει το ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, έχει δώσει στην κ. Λαγκάρντ την πρότερη διαπραγματευτική άνεση να παίξει μπάλα στο δικό της γήπεδο κατά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το δεύτερο καίριο ζήτημα που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», να θίξει η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ άπτεται της απαίτησής της η ελληνική πλευρά να δεχθεί τις αλλαγές που ζητάει το Ταμείο για τη μεταρρύθμιση σε ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό και να δεσμεύσει τον Αλέξη Τσίπρα ώστε αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει χωρίς αστερίσκους, με ψήφισή της και εφαρμογή της άμεση και όχι στο σύντομο μέλλον, ως τον μόνο δρόμο ώστε να απαλλαγεί κάποια στιγμή από τον «σταυρό του μαρτυρίου» της πρώτης αξιολόγησης.

Δυσαρεστημένο Ταμείο

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ Ταμείου και Αθήνας ότι το ΔΝΤ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο είναι από τις παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά, τις οποίες θέλει να δει να είναι βαθύτερες και πιο καταλυτικές, όπως θα τονίσει η κ. Λαγκάρντ.

Τέλος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και στο θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Αλλωστε έχει ετοιμαστεί να απαντήσει στις πιέσεις που ξέρει ότι θα της ασκήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός για ενεργότερη στήριξη του Ταμείου στο πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς γι’ αυτή την υπόθεση που παραμένει ανοιχτή από το 2013 μέχρι σήμερα.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να συνδράμει Βερολίνο και Ε.Ε. στο να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, η κ. Λαγκάρντ θα παραπέμψει τον Αλέξη Τσίπρα στη δέσμευσή του να διατηρήσει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε μετά την πρώτη αξιολόγηση να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Θα υπογραμμίσει ότι η θέση του ΔΝΤ είναι πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα διαβεβαιώσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το Ταμείο στηρίζει την ανάγκη μιας τέτοιας ελάφρυνσης με την προοπτική η χώρα να κάνει αυτά που της έχουν ζητηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι η συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ αναμένεται να είναι καταλυτικής σημασίας για τη συνέχιση της σχέσης των δύο πλευρών, με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου να αισθάνεται πολιτικά ισχυρή και ότι έχει το πάνω χέρι σε αυτή την κατά πρόσωπο συζήτηση που θα έχει σήμερα με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαγκάρντ: «Ο Τσίπρας δεν έπαιζε παιχνίδια»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν πάντα σοβαρός και δεν έπαιζε παιχνίδια, είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών,...
Λαγκάρντ: «Ο Τσίπρας δεν έπαιζε παιχνίδια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι Λαγκάρντ στον Σόιμπλε για το χρέος
Αλέξης Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησαν, κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, στην ανάγκη να υπάρξει τώρα η λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αν το Βερολίνο επιμείνει ότι δεν χρειάζεται...
Καμπανάκι Λαγκάρντ στον Σόιμπλε για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πειραματόζωο φταίει!
Οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο Ντομινίκ Στρος-Καν ευθύνονται για την αποτυχία των τόσων μνημονίων που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσπαθώντας να...
Το πειραματόζωο φταίει!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο συμμετοχής και με χρηματοδότηση αφήνει το ΔΝΤ
Την επιθυμία να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα εκφράζει τώρα το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος -φαινομενική τουλάχιστον- απροθυμία του να ρίξει κι άλλο ρευστό στο βαρέλι της ελληνικής...
Παράθυρο συμμετοχής και με χρηματοδότηση αφήνει το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ σε στάση... αναμονής
Ανώτατη πηγή παραδέχτηκε στην «Εφ.Συν» ότι στο πλαίσιο δεν περιλαμβάνονται απόλυτα οι προδιαγραφές που έθετε το Ταμείο για τη συμφωνία στο Eurogroup. Η Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Πολ...
ΔΝΤ σε στάση... αναμονής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας