Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γ. Βαρουφάκης: Το plan x δεν ήταν ένα σχέδιο για διπλό νόμισμα

«Δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Γ. Βαρουφάκης: Το plan x δεν ήταν ένα σχέδιο για διπλό νόμισμα

  • A-
  • A+

Τα σχέδια που επεξεργαζόταν η ελληνική κυβέρνηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο, με την ονομασία plan x, στην περίπτωση που προσπαθούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να μας «εκπαραθυρώσουν από το ευρώ», αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε χθες βράδυ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε (ΣΚΑΪ) πως στο plan x δεν υπήρχε σχέδιο για διπλό νόμισμα και αποκάλυψε σχέδιο «κουρέματος» των ευρωπαϊκών ομολόγων που κατείχε η χώρα μας και ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών.  

«Αυτό ήταν το πλάνο στην περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και άλλοι, όπως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, που συνεχώς απειλούσαν με εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, όχι μόνο εμάς, και τον κ. Βενιζέλο, αν ρωτήσετε, φαντάζομαι έτσι θα σας πει. Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x», ανέφερε ο πρώην υπουργός, αναφερόμενος στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτώμενος αν το plan x ξεκινούσε μια περίοδο διπλού νομίσματος, απάντησε:

«Όχι, δεν είναι διπλό νόμισμα. Και θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος, να σας πω ακριβώς αυτά που έλεγα έξι μήνες πριν κερδίσουμε τις εκλογές στον πρωθυπουργό, στον κ. Δραγασάκη, όταν μου έθεταν το ερώτημα πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ για να μπορέσουμε να πετύχουμε μία έντιμη συμφωνία.

Αυτό είναι το ερώτημα. Η απάντηση ήταν με δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο ήταν τα ομόλογα S&P, του προγράμματος S&P που συνέχισε να κατέχει ο κ. Ντράγκι.

Το βλέπαμε απ’ την αρχή ότι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας και της προσπάθειας να συνθηκολογήσουμε μέσα στην απειλή του κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε.

Εάν μια κεντρική τράπεζα έρθει να σου κλείσει τις τράπεζες, ξέρετε γιατί δημιουργήθηκαν οι κεντρικές τράπεζες; Για να κρατάνε τις τράπεζες ανοιχτές, όχι για να τις κλείνουν, ιδίως όταν τις θεωρούν ότι είναι φερέγγυες οι ίδιες.

Εάν λοιπόν έρθει για να σου κλείσει τις τράπεζες για να δεχθείς ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προπληρώνουν 100% του φόρου του 2016 το 2015, έχεις κάθε δικαίωμα, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε αυτό, σ’ αυτήν την απίστευτη επιθετική κίνηση λέγοντας ότι "κοίταξε να δεις, εσύ μου’ κλεισες τις τράπεζες, εγώ δεν μπορώ όμως να αποπληρώσω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ, είναι ελληνικού δικαίου, θα κάνω μία αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, δεν θα τα κουρέψω"».

Και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042» χαρακτηρίζοντας το ως «το μεγάλο όπλο».

Και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε; ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε, στην οποία απάντησε:

«Είχαμε μια συμφωνία στην ομάδα (6-7 άτομα που χάραζαν την καθημερινή στρατηγική) ομόφωνα ότι αν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση των ομολόγων. Όταν έγινε αυτό μειοψήφησα, και τελικά προφανώς ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη τη στιγμή εκεί πέρα ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε και για ένα «δεύτερο όπλο» που δεν ήταν το διπλό νόμισμα αλλά ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

«Δεν διανοήθηκα 2ο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το '13-'14, όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών και να σας δώσω ένα παράδειγμα πώς δουλεύει.

Έστω πως το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην εταιρία σας100.000 ευρώ. Επειδή το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί 12-18 μήνες, εσείς τα ξέρετε καλύτερα, για να σας αποπληρώσει, σε περίπτωση που σας χρωστάει, φανταστείτε ένα σύστημα που σου δίνει την επιλογή είτε να περιμένεις για να πάρεις το χρήμα σε ρευστό ή σου δημιουργεί ένα reserveaccount, έναν λογαριασμό μέσα στο taxisnet, ο οποίος κρέμεται κάτω από το afmsaw. Και σου δίνει και ένα pin και τη δυνατότητα εάν χρωστάς σε εμένα 5.000 ευρώ, γιατί είμαι εργαζόμενός σου, έχω παράσχει υπηρεσίες, με ένα pιν μπορείτε να μεταφέρετε υπηρεσίες μέσα από το taxisnet και εγώ μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να αποσβέσω φόρους στο κράτος ή να πληρώσω έναν τρίτο - τέταρτο.

Ένα τέτοιο σύστημα πληρωμών νομίζω θα ήταν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Όχι μόνο για την Ελλάδα, γενικότερα, να υπάρχει στις χώρες της περιφέρειας που υπάρχει δημοσιονομική στενότητα. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εξελιχθεί σε σύστημα συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτός ήταν ο στόχος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Κίνα για παροχή κεφαλαίων, αλλά αυτή ακυρώθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου, ενώ αναφέρεται στη νύχτα του δημοψηφίσματος περιγράφοντας μια «ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά την αρχική περίοδο της υπουργίας ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς, εκτός από την ακολουθία της λύσης (αναδιάρθρωση χρέους και ταυτόχρονα χαμηλά πλεονάσματα) και περιέγραψε τα ασφυκτικά περιθώρια υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα την εποχή εκείνη αρκούσαν για λιγότερο από δύο εβδομάδες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρουφάκης: «Πλήρως εξαρτημένοι Ντράγκι και ΕΚΤ»
Επανέρχεται στο αίτημά του για δημοσιοποίηση της γνωμοδότης βάσει της οποίας επιβλήθηκαν τα capital controls στην Ελλάδα ο Γ. Βαρουφάκης. Σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή του Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι ζητούν...
Βαρουφάκης: «Πλήρως εξαρτημένοι Ντράγκι και ΕΚΤ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιάνης εναντίον Γιάννη
Δεν άργησε να έρθει η απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο συνονόματό του, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που μίλησε για σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο και σχέδια δημιουργίας...
Γιάνης εναντίον Γιάννη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το «σημαντικό όπλο» που... σπαταλήθηκε
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε σε εκδήλωση της εφημερίδας Guardian και αναφέρθηκε στα «όπλα» που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα στην πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τα οποία όμως...
Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το «σημαντικό όπλο» που... σπαταλήθηκε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέκλεισε κούρεμα καταθέσεων ο Γ. Βαρουφάκης
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC πως αν επικρατήσει το “Ναι” , «τότε θα είναι μια κακή συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν βγει το “Όχι”, θα έχουμε μια άλλη...
Απέκλεισε κούρεμα καταθέσεων ο Γ. Βαρουφάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θα παραιτηθώ αν υπερισχύσει το «Ναι»
Τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών και εξέφρασε την άποψη ότι εάν θέλει η ΕΚΤ μπορεί εύκολα να αυξήσει τον ELA. «Καλύτερα να μου κοπεί το χέρι», απάντησε σε...
«Θα παραιτηθώ αν υπερισχύσει το «Ναι»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ στις πολιτικές εξελίξεις
Ο πρόεδρος του Εurogroup ανακοινώνοντας τον τερματισμό της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα και υπερβαίνοντας το θεσμικό του ρόλο «νουθετεί» τους Έλληνες βουλευτές, επιχειρώντας να προκαταβάλει την ψήφο...
Ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ στις πολιτικές εξελίξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας