• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  5 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.3°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  88%

Στο παρά ένα της πρώτης αξιολόγησης για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα να έχει πετύχει από τον Φεβρουάριο κιόλας τον ετήσιο στόχο για πρωτογενές «περίσσευμα» ύψους 1 δισ. ευρώ

Τελεσίγραφο για πλεόνασμα

 • A-
 • A+

Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση η νέα απαίτηση-πρόκληση των δανειστών, οι οποίοι στο παρά ένα της πρώτης αξιολόγησης για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ ζητούν από την Αθήνα να έχει πετύχει από τον Φεβρουάριο κιόλας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ, επικαλούμενοι την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού.

Για την επίτευξη αυτού του άθλου θα πρέπει στο τέλος του επόμενου μήνα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να μην είναι λιγότερα από 8,67 δισ. ευρώ και οι δαπάνες μεγαλύτερες από 9,2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε μετά την αφαίρεση των δαπανών για τόκους (1,68 δισ. ευρώ) η «πυξίδα» του πρωτογενούς πλεονάσματος να δείχνει αυτό το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Στο ίδιο τελεσίγραφο οι θεσμοί διαμηνύουν ακόμη ότι η θετική εικόνα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να διατηρηθεί και τον Μάρτιο, στο πρώτο ταμείο που θα γίνει για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικού «πακέτου» μέτρων το 2016.

Δυστυχώς για τα νοικοκυριά η πλάστιγγα γέρνει από τώρα προς αυτήν την πλευρά. Το κουαρτέτο, που πιθανότατα θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, θα μεταφέρει στις αποσκευές του και αιτήματα για πρόσθετες παρεμβάσεις 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ για φέτος.

Πάντως τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν από σήμερα να έρχονται στη χώρα μας ενώ στην αποστολή θα συμμετέχει και ειδικό γκρουπ εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Δύσκολες «στροφές»

Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που έχει μπροστά του πολλές δύσκολες «στροφές».

Οπως αυτή με το νέο «μαρτύριο της σταγόνας» που απειλεί την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου που υπολογίζει η ελληνική πλευρά.

Αυτή η «στροφή», αν συνδυαστεί με το ολισθηρό σημείο -τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα-, τότε μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές ανέρχονται για το πρώτο τρίμηνο σε 1,476 δισ. ευρώ και 6,091 δισ. ευρώ συνολικά για το 2016, πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα.

Αν στις πληρωμές του πρώτου τριμήνου προστεθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια που υπολογίζονται σε 2,430 δισ. ευρώ, τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισμού αυξάνουν στα 4 δισ. ευρώ ενώ για το σύνολο του έτους εκτοξεύονται στα 13,7 δισ. ευρώ από 29,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Για πρώτη φορά φέτος οι πληρωμές για τόκους συνιστούν τον μεγαλύτερο βραχνά για την κυβέρνηση αφού φτάνουν συνολικά τα 5,9 δισ. ευρώ, όταν οι οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ φτάνουν φέτος τα 3,78 δισ. ευρώ.

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με υποχρεώσεις 457 εκατ. ευρώ της χώρας προς το Ταμείο ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο θα πρέπει να καλυφθούν δόσεις 138 εκατ. ευρώ και 876 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ακολουθούν η δόση του Απριλίου ύψους 457 εκατ. ευρώ, του Μαΐου 119 εκατ. ευρώ και του Ιουνίου 305 εκατ. ευρώ.

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό. Το ύψος αυτού του «λογαριασμού» φτάνει τα 3,66 δισ. ευρώ καθώς εκτός των τόκων των 900 εκατ. ευρώ και ακόμη μιας δόσης που εκκρεμεί προς το ΔΝΤ η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει και το «ακούρευτο» ομόλογο των 2,3 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ και ωριμάζει τον συγκεκριμένο μήνα.

Τον Αύγουστο ο προϋπολογισμός πολιορκείται περισσότερο από τις πληρωμές για χρεολύσια που φτάνουν τα 186 εκατ. ευρώ και λιγότερο από τη δόση των 112 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Τον Σεπτέμβριο, συμβαίνει το αντίθετο (453 εκατ. ευρώ η νέα δόση προς το ΔΝΤ και 160 εκατ. ευρώ οι οφειλές για χρεολύσια).

Τον Οκτώβριο, η χώρα παίρνει την πρώτη «ανάσα» από τις πληρωμές προς το ΔΝΤ αλλά όχι και από τους τόκους που φτάνουν τα 360 εκατ. ευρώ.

Νοέμβριο και Δεκέμβριο παίρνει μπρος και πάλι η μηχανή με τις πληρωμές, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να εκταμιεύει άλλα 409 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό προκειμένου να ξεπληρώσει τη δανειακή βοήθεια που έλαβε η Αθήνα από τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Μπορεί ο όγκος των δανειακών υποχρεώσεων να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον περσινό, πλην όμως η χώρα προέρχεται ήδη από ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και εξουθενωμένη όπως είναι καλείται να ακολουθήσει κάτι ανάλογο.

Αλλωστε δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που επιτάσσουν οι δανειστές που ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα με το «καλημέρα» της χρονιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
Tο ΔΝΤ διαμηνύει: «Νέα μέτρα εσείς, λεφτά εμείς», εκτιμώντας ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα -0,24% του ΑΕΠ ή στα 418 εκατ. ευρώ, εκτός και αν η ύφεση το 2015 δεν είναι 2,3% αλλά πολύ...
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βαρόμετρο» η έκθεση του ΔΝΤ
Με τα μάτια στραμμένα στην Ουάσινγκτον όπου συνεδρίαζε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου... ξενύχτησε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκεί κρίνεται όχι μόνο η αναγνώριση της μη βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και...
«Βαρόμετρο» η έκθεση του ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας