• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.5°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 30.0°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 33.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  79%

Ο υπουργός Οικονομικών με τον Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Eurogroup με ασφαλιστικό και ΔΝΤ στο μενού

 • A-
 • A+

Σύντομη ήταν η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο σημερινό Eurogroup.

«Συμφωνεί και η Ελλάδα για ΔΝΤ»

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

«Θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για τη δουλειά που έκαναν τους τελευταίους μήνες» είπε και, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι και o Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποδεχθεί ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τη χαρακτήρισε «σοβαρή», ωστόσο είπε ότι «πρέπει να δούμε αν είναι οικονομικά βιώσιμη».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη θέση του ότι η αξιολόγηση καθυστερεί. Όπως είπε, το μόνο που είναι γνωστό αυτήν τη στιγμή είναι η «σειρά των γεγονότων» και επανέλαβε ότι μιλάμε περισσότερο για «μήνες» και όχι για «εβδομάδες». Πάντως δήλωσε «ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει».

Συμπλήρωσε, δε, πως μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο θεσμών τότε θα ξεκινήσει και ο «πολιτικός διάλογος» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγχαρητήρια, αλλά και σκεπτικισμός

Δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους στο Eurogroup έκαναν τόσο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και τόνισε: «Η δουλειά συνεχίζεται. Είμαστε συγκεντρωμένοι στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».

Χαρακτήρισε τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση «καλή» και τόνισε πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος.

«Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του προγράμματος» και κάλεσε τη Λευκωσία να διευκολύνει τη θετική κατάληξη των τελευταίων αξιολογήσεων.

«Ευήκοα ώτα» συνάντησε ο Τσακαλώτος

Θετική αποτίμηση των συναντήσεών του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του έκανε o Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε υπήρξε κατανόηση και ενδιαφέρον για λύσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Επισκέφθηκα έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συναντήθηκα με έξι υπουργούς Οικονομικών με τους οποίους συζητήσαμε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οικονομικού και μη περιεχομένου.

Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και δεν αρέσκονταν σε υποσχέσεις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ομολόγους τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει μια πρώτη κουβέντα πάνω στην ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία χθες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «φιλόδοξη».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο, στον βαθμό που που προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων, αποτελεί «μεγάλο βήμα μπροστά».

Επιπλέον, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σόιμπλε: Σημαντικές οι ελληνικές προσπάθειες

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες.

Όπως εξήγησε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Όσον αφορά τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Επίσης, εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.

 

«Παρών» ο Πολ Τόμσεν

Στο σημερινό Eurogroup έδωσε το «παρών» και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του Ταμείου για την ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4. 

Σύμφωνα με παράγοντα της ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.

Εν τω μεταξύ, ερωτήματα προκάλεσε η χθεσινή απρόσμενη επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε.

Μολονότι Αθήνα και Βερολίνο διέψευσαν ότι ο Πολ Τόμσεν ήταν παρών στις συζητήσεις, η αιφνιδιαστική παρουσία του συνδέεται με τη συζήτηση για το χρέος.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, το πιθανότερο είναι ότι ο Πολ Τόμσεν ήταν η επόμενη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τον κ. Τσακαλώτο, καθώς σήμερα υπάρχει η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το σίγουρο είναι ωστόσο πως το ΔΝΤ παραμένει, όχι μόνο γιατί το θέλουν οι Γερμανοί, αλλά επειδή και η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει πως είναι μέρος της συμφωνίας η συμμετοχή του και θεωρεί πως είναι χάσιμο πολιτικού κεφαλαίου η συνέχιση της συζήτησης.

Εξάλλου, ο κ. Σόιμπλε εξήγησε χθες στο Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί, για να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια συζήτηση για το χρέος.

Την ίδια ώρα, ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον λένε ότι η επίσκεψη Τόμσεν στο Βερολίνο σχετίζεται μεταξύ άλλων με δύο θέματα που αφορούν την Ελλάδα, ένα εκ των οποίων συνδέεται άμεσα με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Τόμσεν, Σόιμπλε και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρονται να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας λύσεων σε ένα πλαίσιο χορήγησης κάποιας ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, τέτοιας που θα μπορεί να ικανοποιήσει τεχνικά το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και πολιτικά το γερμανικό και τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο ακόμα αν ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις υψηλές προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η Αθήνα.

Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο καμία πτυχή του σχεδίου αυτού δεν πρόκειται αποτελέσει επίσημα αντικείμενο συζήτησης μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση στην Ελλάδα.

Το Βερολίνο φέρεται να θέλει να επιβραδύνει τις διαδικασίες, με το ΔΝΤ να συνηγορεί σε αυτήν την προσπάθεια βοηθώντας έτσι την Ευρώπη να κερδίσει πολιτικά χρόνο.

Το δεύτερο θέμα αφορά το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Και οι δύο πλευρές συντείνουν στην άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος χρονικής πίεσης για να κλείσει η αξιολόγηση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οπότε και λήγει τυπικά το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ολοκλήρωση της κρίσιμης αξιολόγησης έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δανειστών να μετατεθεί χρονικά για μετά τον Μάρτιο τουλάχιστον, ώστε στη διάρκεια των μηνών που μεσολαβούν να τεθούν στο τραπέζι και άλλα προαπαιτούμενα εκ μέρους ΔΝΤ και Ευρώπης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαραθώνιος» διαβουλεύσεων μέχρι το Eurogroup
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Με Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ επικοινώνησε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνάντηση Σόιμπλε - Γούνκερ...
«Μαραθώνιος» διαβουλεύσεων μέχρι το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα τεχνικά κλιμάκια η σκυτάλη
Μετά την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα νομοθετηθούν τόσο τα μέτρα όσο και τα...
Στα τεχνικά κλιμάκια η σκυτάλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλές προσδοκίες από το Eurogroup
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνέρχονται στις Βρυξέλλες (και) για το ελληνικό ζήτημα. Αν και η πιθανότητα για τελική συμφωνία είναι μικρή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει από τους ομολόγους του...
Χαμηλές προσδοκίες από το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SZ: Δεν δέχεται «πάγωμα» επιτοκίων ο Σόιμπλε
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, οι προτάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος («πάγωμα» των ελληνικών δανείων έως το 2040 και σταδιακή αποπληρωμή τους από το 2040 έως το 2060 με σταθερό επιτόκιο...
SZ: Δεν δέχεται «πάγωμα» επιτοκίων ο Σόιμπλε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ευρωπαϊκά χέρια το θέμα του χρέους;
Το διαζύγιο της Ε.Ε. με το ΔΝΤ μοιάζει οριστικό και πλέον στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να παρθεί απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα προσφέρει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές...
Σε ευρωπαϊκά χέρια το θέμα του χρέους;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας