Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επεκτείνει το δίκτυό της η ΔΕΠΑ

Στόχος είναι το φυσικό αέριο να φτάσει μέχρι το 2018 σε μεγάλες αστικές και βιομηχανικές περιοχές, όπως η Λαμία, η Αταλάντη, η Χαλκίδα κ.ά.

EUROKINISSI

Επεκτείνει το δίκτυό της η ΔΕΠΑ

  • A-
  • A+

Φυσικό αέριο στην Kεντρική και Βόρεια Ελλάδα θέλει να φέρει η ΔΕΠΑ μέσα στην επόμενη τριετία.

Η κρατική εταιρεία αερίου αλλάζει επιχειρηματικό προσανατολισμό και θέτει πλέον ως κορυφαία της προτεραιότητα την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα φαραωνικά και χρονοβόρα σχέδια με άξονα τις διεθνείς διασυνδέσεις αγωγών φυσικού αερίου, τα οποία μονοπωλούσαν μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον της.

Σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ, Θόδωρο Κιτσάκο, ο νέος σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται σε συνεργασία με τρεις μεγάλες περιφέρειες οι οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν, σε κοινοπραξία με τη ΔΕΠΑ, μέρος του κόστους μέσω της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων, περιφερειακών προγραμμάτων κ.λπ.

Οι περιφέρειες αυτές είναι της Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος είναι το φυσικό αέριο να φτάσει μέχρι το 2018 σε μεγάλες αστικές και βιομηχανικές περιοχές όπως η Λαμία, η Αταλάντη, η Χαλκίδα κ.ά. είτε μέσω επέκτασης του υφιστάμενου εθνικού δικτύου, είτε διά της μεταφοράς του σε υγροποιημένη (LNG) ή αέρια μορφή (CNG), ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των περιοχών και τις υποδομές που θα δημιουργηθούν.

Το είδος των επιχειρηματικών σχημάτων, τα οποία θα «τρέξουν» το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, αν δηλαδή θα είναι απευθείας μέσω της ΔΕΠΑ ή μέσω Εταιρειών Παροχής Αερίου ή των Εταιρειών Διανομής Αερίου, θα αποσαφηνιστεί στο πλαίσιο του νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού της δραστηριότητας διαχείρισης των δικτύων διανομής Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.

Η ανάγκη για αναπροσανατολισμό της ΔΕΠΑ προς την εσωτερική αγορά δεν εκπορεύεται μόνο από το «εθνικό συμφέρον» να γίνουν δημόσιες επενδύσεις τις οποίες δεν θέλουν να κάνουν ιδιώτες, αλλά και από το καθαρά επιχειρηματικό.

Εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς, η εταιρεία χάνει διαρκώς μερίδια και μεγάλους πελάτες (σ.σ. το 2015 κατέγραψε μείωση εσόδων στα 900 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη περίπου 60 εκατ. ευρώ) και αναζητά τρόπους να αναπληρώσει τις απώλειες εν όψει και των σχεδίων να εισαχθεί η ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο μελλοντικά.

Ανεξόφλητα χρέη

Ακόμη δύο σημαντικές προκλήσεις για τη ΔΕΠΑ αποτελούν τα ανεξόφλητα χρέη άνω των 190 εκατ. ευρώ μεγάλων επιχειρηματικών πελατών της, τα οποία έχουν πάψει να εξυπηρετούνται και παράλληλα οι διεκδικήσεις που εγείρουν τόσο η ρωσική Gazprom όσο και η τουρκική Botas στο πλαίσιο των συμφωνιών προμήθειας που έχουν υπογράψει με την εταιρεία.

Μεγαλύτεροι οφειλέτες της ΔΕΠΑ είναι αυτή τη στιγμή η ELLFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) η οποία χρωστά 90 εκατ. ευρώ, η Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.) με χρέη 23 εκατ. ευρώ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με 10 εκατ. ευρώ.

Και οι τρεις εταιρείες αποτελούν «πολιτικά ευαίσθητες» περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να χρειάζεται εμπλοκή της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ κατέβαλε προ ημερών στη ρωσική Gazprom την πρώτη από τις δύο δόσεις της ποινής (take or pay) για την απορρόφηση χαμηλότερων ποσοτήτων από τις συμφωνηθείσες του 2014 που συνολικά φτάνει τα 40 εκατ. δολάρια. Το κόστος θα μετακυληθεί στους καταναλωτές.

Παράλληλα, η εταιρεία αναμένει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο την έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου για τη διαφορά που έχει προκύψει από το 2008 με την τουρκική Botas σε ό,τι αφορά την προμήθεια αζερικού αερίου.

Η υπόθεση είναι αρκετά σοβαρή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αποζημίωση 150-170 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως σημείωσε ο Θ. Κιτσάκος, «δεν αποτελεί καυτή πατάτα για τη ΔΕΠΑ λόγω της ισχυρής χρηματοοικονομικής θέσης της».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τυράκι στα ενεργειακά προσφέρει ο Νταβούτογλου
Πολλαπλώς σοβαρό γεωπολιτικό και ενεργειακό ενδιαφέρον για τη χώρα μας στο τομέα του φυσικού αερίου είχε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου. Αναβαθμίζεται η θέση της Τουρκίας που ήδη έλαβε το...
Τυράκι στα ενεργειακά προσφέρει ο Νταβούτογλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόμβος... Logistics η Ελλάδα
Με δύο μικτά βιομηχανικά πάρκα, στα Οινόφυτα και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει λύση στο θεσμικό πρόβλημα που υπάρχει από δεκαετίες στη λειτουργία των Logistics, τον κλάδο της...
Κόμβος... Logistics η Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
​Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που ψηφίστηκε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης για τη διαχείριση των χρεών και θα έχει προκαθορισμένη ισχύ ώς το τέλος του 2018. Αυτό που επί της ουσίας ξεκινά...
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Κυριακές αλλάζουν τον χάρτη του εμπορίου
Η επταήμερη λειτουργία καταστημάτων δημιουργεί αγορά δύο ταχυτήτων, με «ευνοημένους» και «μουντζούρηδες». Οι εμποροϋπάλληλοι ετοιμάζονται να προσφύγουν πρώτοι στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείεται την υπουργική απόφαση...
Οι Κυριακές αλλάζουν τον χάρτη του εμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απελπισμένοι δανειολήπτες
Ενώ χρωστάμε αναλογικά πολύ λιγότερα στις τράπεζες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η εξυπηρέτηση των δανείων είναι πραγματικός Γολγοθάς και η αποταμίευση άπιαστο όνειρο λόγω της κατάρρευσης των...
Απελπισμένοι δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ συνεχίζει και το 2017 τους διακανονισμούς
Διπλό στοίχημα για την αύξηση των εσόδων της από ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω «συναινετικών» συνταξιοδοτήσεων βάζει για το 2017 ο όμιλος της ΔΕΗ. Χθες η εταιρεία αποφάσισε...
Η ΔΕΗ συνεχίζει και το 2017 τους διακανονισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας