• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.2°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  2°C 1.9°C / 2.2°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 7.7°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.9°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  85%

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πολυνομοσχεδίου που θα έρθει μετά το ασφαλιστικό, στο οποίο θα περιληφθεί μια τεράστια «γκάμα» υποχρεώσεων

ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πακέτο-μαμούθ για να κλείσει η αξιολόγηση

 • A-
 • A+

Εφάπαξ και όχι τμηματικά θα επιδιώξει η κυβέρνηση να πάρει τη δεύτερη δόση από το πρόγραμμα βοήθειας του ESM ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να αποφύγει το μαρτύριο της σταγόνας και να επισπεύσει τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι οποίες, με βάση το χρονοδιάγραμμα των εταίρων που θα «παραδώσουν» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο αυριανό Eurogroup, τοποθετούνται για τον Μάιο.

Ετσι, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πολυνομοσχεδίου που θα έρθει μετά το ασφαλιστικό, στο οποίο θα περιληφθεί μια τεράστια «γκάμα» υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο, για τις οποίες οι δανειστές «γκρινιάζουν» ότι έχουν μείνει πίσω, ενώ με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε κανονικά να είχαν ήδη νομοθετηθεί.

Πρόκειται για το πιο μεγάλο «πακέτο» προαπαιτούμενων δράσεων που έχει ποτέ συνταχθεί στα πέτρινα αυτά χρόνια, εντός του οποίου θα βρίσκονται από τα «κόκκινα» δάνεια, τις προϋποθέσεις πώλησης στεγαστικών, επιχειρηματικών-καταναλωτικών δανείων σε distress funds ή εταιρείες διαχείρισης και τον «χάρτη» με τις αλλαγές στο φορολογικό και τη νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια μέχρι τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και το νέο ταμείο πλούτου με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ.

Κεντρική θέση στο πολυνομοσχέδιο-γίγαντα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καθαρίσει «μια κι έξω» με τις εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις θα έχει η ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων που θα εποπτεύει τη ροή των εισπράξεων από τα τέλη και τους φόρους του κράτους και θα είναι ο «δίδυμος πύργος» μετά τη νέα ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

«Μαύρη» λίστα

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η κατάρτιση και η δημοσιοποίηση λίστας με όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Οσοι δηλαδή χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους δημοσιευμένα στη «μαύρη» αυτή λίστα που θα λειτουργεί σαν συναγερμός για την αγορά.

Η Εφορία θα διατηρήσει τις άγριες διαθέσεις απέναντί τους, ενώ με τις νέες υπερεξουσίες που θα αποκτήσει θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και στα σπίτια των φορολογουμένων.

Από το νέο φορολογικό «μπουρίνι» εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελέσουν οι αγρότες, για τους οποίους έρχεται «ραβασάκι» αύξησης του φόρου εισοδήματος από το 13% στο 20% για φέτος και στο 26% για το 2017.

Το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα παραμείνει σε ισχύ το «πλέγμα» των φοροαπαλλαγών, ενώ θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και θα αλλάξουν επί τα χείρω τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

Νέες αντικειμενικές

Με το πολυνομοσχέδιο το οικονομικό επιτελείο θα δεσμεύεται ότι από τον Ιανουάριο του 2017 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές τιμές, που σε πρώτη φάση θα «κουρευτούν» σε ποσοστό 20% κατά μέσο όρο, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 θα έχουν εξισωθεί πλήρως με τις σημερινές εμπορικές αξίες.

Ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί και τα βασικά χαρακτηριστικά του, όπως το ύψος του αφορολόγητου ορίου (εξετάζεται να τοποθετηθεί στα επίπεδα των 20.000-50.000 ευρώ), θα διαμορφωθούν με βάση τις νέες αξίες.

Για να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση που προβλέπει την είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών θα αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που θα προκαλέσει η μείωση των αντικειμενικών αξιών με την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ακινήτων.

Οσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα.

Πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη στα «ρετιρέ» του ΕΝΦΙΑ.

Με τον νέο Αρμαγεδδώνα των μέτρων που θα πλήξει τα νοικοκυριά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές για πολύμηνη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα έχει ορίζοντα ώς τον Μάιο.

Εφόσον ισχύσει αυτό το σενάριο τότε οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσουν σημαντικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για το νέο πακέτο προαπαιτουμένων
Πίστωση χρόνου μόνο για τις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογία και όχι για το δεύτερο «σετ» προαπαιτουμένων, που πρέπει να έχει ψηφιστεί ώς τις 15 Δεκεμβρίου, έλαβε και επίσημα χθες η...
Παζάρι για το νέο πακέτο προαπαιτουμένων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
Αφορολόγητο, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου μπαίνουν από την ερχόμενη Τρίτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ από τις υποχωρήσεις που θα γίνουν θα καθοριστεί και το εύρος των...
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
Με βαρύ λογαριασμό υποχρεώσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μας αποχαιρετά το 2016. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα,...
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
​Δύο μέρες πριν ξεκινήσουν σε πολιτικό επίπεδο τα «ραντεβού» με τους επικεφαλής των δανειστών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, και η κυβέρνηση κλιμακώνει τις πιέσεις στο θέμα των...
Πιέσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
​Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα φέρει η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου...
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας