• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.4°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  0 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.7°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  95%

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράκαμψη των πολυδαίδαλων συστημάτων εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες που ανεβάζουν υπερβολικά το κόστος λόγω των ενδιάμεσων χρεώσεων που επιβάλλονται

«Δαγκώνουν» οι καρτο-προμήθειες

 • A-
 • A+

Η δημιουργία συστήματος «ΔΙΑΣ» για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες είναι ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να προκαλέσει μείωση των υπέρογκων τραπεζικών προμηθειών έως και 3% που επιβαρύνουν τις συναλλαγές επιχειρήσεων και καταναλωτών και παράλληλα αποφέρουν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο τρίμηνο μετά την επιβολή των capital controls τα έσοδα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών από προμήθειες ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία τους.

Στις έκτακτες αυτές συνθήκες τα περισσότερα έσοδα από προμήθειες εισέπραξε για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου η Εθνική με 86 εκατ. ευρώ, ακολουθούν η Eurobank με 76 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς με 73 εκατ. ευρώ και, τέλος, η Alpha Bank με 69,3 εκατ. ευρώ.

Το επίμαχο τρίμηνο μάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς από το 2011 και μετά, παρά την κάθετη πτώση των τραπεζικών δραστηριοτήτων, τα έσοδα των τραπεζών από τις προμήθειες δεν έχουν υποστεί την ανάλογη μείωση.

Μείωση χρεώσεων

Το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων που οι τράπεζες επιβάλλουν τόσο στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα όσο και στις μεταφορές χρημάτων (εμβάσματα κ.λπ.) έχει θέσει σε κινητοποίηση το υπουργείο Ανάπτυξης, που βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με το υπουργείο Οικονομικών όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να βρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους των τραπεζικών συναλλαγών.

Μέσα στην εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης θα καλέσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά να προχωρήσει σε μειώσεις των χρεώσεων, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο τη μείωση του ποσοστού επιβάρυνσης στο 0,6% με 0,8%, όπως λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Παρά τις επανειλημμένες «παραινέσεις» και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματικών φορέων, οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε μειώσεις, επικαλούμενες τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Η πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση των προμηθειών διατραπεζικών συναλλαγών ελάχιστα επηρέασε την πολιτική των υψηλών προμηθειών των τραπεζών, καθώς υπολογίζεται ότι το κόστος μειώθηκε μόλις κατά 0,2%, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η παράκαμψη των πολυδαίδαλων συστημάτων εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες που ανεβάζουν υπερβολικά το κόστος λόγω των ενδιάμεσων χρεώσεων που επιβάλλονται.

Το αποτέλεσμα είναι οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλό κόστος για να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους, ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει πλέον την ευρεία χρήση των καρτών από τους καταναλωτές επί ποινή στέρησης του αφορολογήτου.

Το σενάριο επιβολής τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού (σ.σ. δεν αναμένεται τελικά να υλοποιηθεί λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης στην οικονομία) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους τραπεζίτες το προηγούμενο διάστημα.

Είναι ωστόσο οι ίδιες οι τράπεζες που κάθε χρόνο ενθυλακώνουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από προμήθειες, χαρατσώνοντας τους πελάτες τους για τις πιο απίθανες υπηρεσίες.

Ακόμη και μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το περασμένο καλοκαίρι, οπότε αναγκαστικά ένα πλήθος τραπεζικών εργασιών μόνο ηλεκτρονικά ή διατραπεζικά μπορούσαν πλέον να εκτελεστούν, η πρακτική χρέωσης των προμηθειών στις πράξεις αυτές συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό.

Επιπροσθέτως η αναγκαστική χρήση πλαστικού χρήματος αύξησε σημαντικά τα έσοδα από τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες στα πάσης φύσεως καταστήματα.

Ετσι, στο τρίτο τρίμηνο του έτους οι εισπράξεις των τεσσάρων τραπεζών από προμήθειες έφτασαν τα 305 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις αυτές προήλθαν από μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρουν οι τράπεζες στους συναλλασσόμενους, οι οποίες, όπως προκύπτει από τον σχετικό κατάλογο που είναι αναρτημένος στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της Τραπέζης της Ελλάδος, χρεώνονται πανάκριβα.

Πολλές από τις υπηρεσίες αυτές οι πελάτες των τραπεζών ήταν αναγκασμένοι να τις χρησιμοποιήσουν μετά την επιβολή των capital controls λόγω των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών.

Ετσι, για παράδειγμα, η μεταφορά χρημάτων από τη μία τράπεζα στην άλλη μέσω ebanking μπορεί να στοιχίσει ακόμη και 20 ευρώ.

Για ανάληψη μετρητών με χρέωση αποταμιευτικού λογαριασμού μέσω του δικτύου άλλων τραπεζών ο πελάτης μπορεί να επιβαρυνθεί ώς 5 τοις χιλίοις επί του ποσού, πέραν του παγίου που κυμαίνεται έως και 2,20 ευρώ για μία και μοναδική ανάληψη.

Υψηλό κόστος (0,15-0,30 ευρώ) επιβαρύνει τους καταναλωτές όταν απευθύνουν ερωτήσεις υπολοίπου μέσω δικτύου άλλων τραπεζών, ενώ για τις πληρωμές εντολών στο εσωτερικό από μια τράπεζα σε άλλη οι επιβαρύνσεις μπορεί να φτάσουν και το 10%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσπάθεια να μειωθούν οι προμήθειες στις κάρτες
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι προμήθειες που κερδίζουν οι τράπεζες από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, εν όψει της επέκτασης χρήσης του πλαστικού χρήματος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών...
Προσπάθεια να μειωθούν οι προμήθειες στις κάρτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
Στο συρτάρι, λόγω διαφωνίας των δανειστών να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕΣΠΑ, υποχρεώθηκε να βάλει η κυβέρνηση το προεκλογικό της σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε...
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Προκαταρκτικά» με... διαχείριση
Η κυβέρνηση επέτρεψε πλέον στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ που είχαν εξαιρεθεί, ενώ απελευθέρωσε πλήρως και χωρίς...
«Προκαταρκτικά» με... διαχείριση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
Αυξάνεται από 10% σε 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με την αξία των αποδείξεων. Αυτό προβλέπει διάταξη του «μίνι» φορολογικού, το οποίο αποσυνδέθηκε από το...
«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίρονται τα capital controls για το Χρηματιστήριο
Ελεύθερη είναι από σήμερα η χρήση τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα για την αγορά μετοχών, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων και όλων των επενδυτικών προϊόντων που είναι διαπραγματεύσιμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά...
Αίρονται τα capital controls για το Χρηματιστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς μερική άρση των capital controls στο Χρηματιστήριο
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν συμφωνήσει σε κοινό σχέδιο για τη μερική άρση των capital controls στο Χρηματιστήριο, το οποίο έχουν θέσει υπόψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη...
Προς μερική άρση των capital controls στο Χρηματιστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας