• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.4°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 10.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  3 BF
  58%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 13.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 6.8°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 16.6°C
  3 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.5°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 14.4°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  83%

Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις προγραμματικές δηλώσεις τής τότε κυβέρνησης λέει ο Δημήτρης Στρατούλης

«Η ενοποίηση σε ένα ταμείο θα προκαλέσει λειτουργικό χάος»

 • A-
 • A+

Με την πεποίθηση ότι η επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας περνάει μέσα από τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλης επιτίθεται στην κυβέρνηση και για τις επιλογές της στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά του, δηλώνει ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης στην «Εφ.Συν.».

• Πόσο κοντά βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με όσα πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης που ήσασταν αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης;

Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις προγραμματικές δηλώσεις τής τότε κυβέρνησης, ότι θα σταματήσει τις μειώσεις των συντάξεων, θα αυξήσει τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης και θα αποκαταστήσει τον δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα της.

Η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛΛ. δεν εφαρμόζει πλέον εκείνες τις δεσμεύσεις της στον λαό, αλλά αυτές του 3ου Μνημονίου για νέες σφαγιαστικές περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ως αρμόδιος υπουργός έφερα τότε και ψηφίστηκαν στη Βουλή 96 νομοθετικές διατάξεις, με τις οποίες καταργήθηκαν πολλές μνημονιακές αντιασφαλιστικές αδικίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛΛ., όμως, εν συνεχεία δεσμεύτηκε στο τρίτο Μνημόνιο ότι θα τις καταργήσει. Κατάργησε ήδη 14 από αυτές και ακολουθούν κι άλλες.

• Τελικά η περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι μονόδρομος για να σωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις;

Η κυβέρνηση προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων, όχι για να τις σώσει, γιατί αυτό αποδείχτηκε με τις 11 προηγούμενες μειώσεις ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της από το 3ο Μνημόνιο για αφαίρεση 1,8 δισ. ευρώ, το 2016, για να τα δώσει στους δανειστές της χώρας.

Η κοινωνική ασφάλιση δεν έχει προβλήματα υψηλών δαπανών, αφού οι συντάξεις μειώθηκαν 35-50% τα χρόνια των μνημονίων, αλλά μείωσης των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας.

Επομένως μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της.

Δηλαδή, εάν: Μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία, ώστε να εξοικονομηθούν 8 δισ. ευρώ ετησίως.

Αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση.

Ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί, η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία.

Αξιοποιηθεί με ασφάλεια και όχι με ρίσκο ή τζόγο η εναπομείνασα κινητή και ακίνητη περιουσία της. Γίνει βαθιά διαγραφή του δημοσίου χρέους, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για τη χρηματοδότησή της.

• Η άμεση ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις συναλλαγές και ειδικά στην απονομή συντάξεων;

Η δημιουργία άμεσα ενός υπερ–Ταμείου κύριων συντάξεων, με συμπίεση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θα προκαλέσει λειτουργικό χάος, οργανωτική παραλυσία και ταλαιπωρία έως βασανισμό των υπαλλήλων και των ασφαλισμένων του. Θα αυξήσει τον χρόνο αναμονής για τη χορήγηση συντάξεων, θα χειροτερεύσει το επίπεδό τους.

Η διάχυση ελλειμμάτων των πιο «προβληματικών» ασφαλιστικών Ταμείων θα έχει δραματικές συνέπειες για όλες τις συντάξεις. Τέτοιας έκτασης οργανωτικές αλλαγές στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται με μεταβατική περίοδο 3 έως και 10 ετών και έπειτα από διάλογο με τους φορείς των ασφαλισμένων, που εδώ δεν υπήρξε.

• Τελικά ισχύει ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν μειώνει τις συντάξεις των χαμηλόμισθων αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφεται και μικρή αύξηση;

Η κυβερνητική πρόταση δεν είναι εξισωτική, αλλά κατεδαφιστική. Δεν καταγράφει αυξήσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αντίθετα τους φτωχοποιεί ακόμα περισσότερο.

Μέχρι 31/12/2019 καταργεί, σταδιακά, το ΕΚΑΣ για όλους τους 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους του, οδηγώντας τους κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση του μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

Συνολικά πλήττει όλο τον λαό και τη νεολαία και γι’ αυτό οι κοινωνικές αντιστάσεις θα πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα και θα επισπεύσουν πολιτικές εξελίξεις.

• Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξατε σύντροφοι μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Σήμερα, παράγοντες της ΛΑ.Ε. αποκαλούν τον Τσίπρα προδότη, πιστεύουν ότι έχει ποινικές ευθύνες για ορισμένες από τις επιλογές του και πρέπει να λογοδοτήσει, κάνουν λόγο για «μνημονιακή χούντα». Τελικώς η Αριστερά δεν μπορεί να γλιτώσει από τους εμφυλίους;

Η ΛΑ.Ε. δεν βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο με κανέναν. Βρίσκεται σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με τα μνημόνια της λιτότητας, την ταπεινωτική κηδεμονία των δανειστών και με τις κυβερνήσεις που τα εφαρμόζουν, ανεξάρτητα από το πώς αυτές αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά.

Η αντιπαράθεσή μας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. γίνεται από τη σκοπιά του αγώνα, για να μη συνεχιστεί η εφαρμογή των καταστροφικών μνημονίων.

Κυρίως όμως από τη σκοπιά ότι υπάρχει άλλος δρόμος με την εφαρμογή μιας εναλλακτικής πολιτικής ακύρωσης των μνημονίων, βαθιάς διαγραφής του δημοσίου χρέους και προώθησης σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

• Προσωπικά πιστεύετε ότι ο Τσίπρας πρόδωσε ή έδωσε μάχη, ηττήθηκε και συνθηκολόγησε;

Η πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού να συνεχίσει, και όχι να ανατρέψει, όπως είχε δεσμευτεί, τα μνημόνια μετατρέποντας το περήφανο «όχι» του λαού και της νεολαίας στο δημοψήφισμα σε ταπεινωτικό «ναι» θεωρούμε ότι είναι καταστροφική για τον λαό και τη χώρα, αλλά κυρίως συκοφαντική για την Αριστερά, στο όνομα της οποίας η κυβέρνηση περικόπτει συντάξεις, επιβάλλει φορομπηχτικές πολιτικές και ξεπουλά δημόσιες υποδομές και περιουσία.

• Εχετε υποσχεθεί ότι θα καταθέσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, το περίφημο Plan B. Πότε θα είναι έτοιμο;

Αποδείχτηκε πλέον ότι μέσα στην ευρωζώνη δεν μας αφήνουν να εφαρμόσουμε ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα.

Θα μας εκβιάσουν, με εργαλείο την ΕΚΤ, με πιστωτική ασφυξία. Για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε, πρέπει η Ελλάδα να φύγει από αυτήν.

Για να επιβιώσει ο λαός μας χρειάζεται εθνικό νόμισμα ως εργαλείο, για να αποκτήσουμε ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, με την οποία:

Να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε τις κοινωνικές πολιτικές. Να ενισχύσουμε τις εξαγωγές. Να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές με εγχώρια προϊόντα. Να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η μετάβαση θα έχει δυσκολίες, αλλά δεν θα είναι καταστροφή, όπως ισχυρίζονται πολιτικοί αντίπαλοί μας. Καταστροφή είναι η συνέχιση των μνημονίων. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑ.Ε. το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε ακόμα πιο ολοκληρωμένα την εναλλακτική πρότασή μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
Με την πρόθεση να εξαρτήσει τις σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό με την αναδιάρθρωση του χρέους, πηγαίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την...
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρύ το «πακέτο» που ξεκλειδώνει τα 2 δισ. ευρώ
To πρώτο «πακέτο» των προαπαιτούμενων, με το οποίο θα ξεκλειδώσει την υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ και έχει συμφωνήσει η χώρα μας με τους δανειστές, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το...
Βαρύ το «πακέτο» που ξεκλειδώνει τα 2 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
Τη σύνταξη του βουλευτή ο κ. Κατρούγκαλος φρόντισε να μην την ακουμπήσει. Με το πρόσχημα ότι είναι συντάξεις κατ’ απονομή και συνεπώς δεν καταβάλλονται εισφορές και άρα δεν είναι ανταποδοτικές ο υπουργός...
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινητοποιήσεις από ΠΟΠΟΚΠ & ΠΟΣΕ-ΙΚΑ
Χθες τα Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου από τις 12.30...
Κινητοποιήσεις από ΠΟΠΟΚΠ & ΠΟΣΕ-ΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπουναμάδες για τις συντάξεις
Μπορεί η επίλυση του ασφαλιστικού να βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη της αντιπαράθεσης δανειστών και κυβέρνησης, όμως ο νέος χρόνος έχει αλλαγές που επηρεάζουν πολλές κατηγορίες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ακόμη και...
Μπουναμάδες για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργασιακές σχέσεις ξανά στο προσκήνιο
Υστερα από 5 χρόνια, που ο κοινωνικός διάλογος είχε υποβαθμιστεί σε επίπεδο κυβερνητικών ανακοινώσεων για το τι θέλουν οι δανειστές, φαίνεται ότι ξεκινά μια νέα εποχή που θα δώσει ουσία στις συναντήσεις των...
Οι εργασιακές σχέσεις ξανά στο προσκήνιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας