• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 9.0°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  86%

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του ετοιμάζει την ίδρυση φορέα αξιοποίησης της παραγωγικής γης που θα ενοικιάζει έναντι χαμηλού αντιτίμου αγροτικά ακίνητα (ακόμη κι ιδιωτικά) σε παραγωγούς

EUROKINISSI

Φτηνή αγροτική γη σε καλλιεργητές

 • A-
 • A+

Το Δημόσιο ετοιμάζεται να... μοιράσει τον κλήρο του! Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αξιοποίηση παραγωγικών ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του, με την ενοικίασή τους, έναντι χαμηλού αντιτίμου, σε νέους αγρότες, οργανώσεις παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Οι βασικοί στόχοι που τίθενται με τη μίσθωση σχολαζουσών γαιών, πέραν της στήριξης της αγροτικής δραστηριότητας, είναι να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις με τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να εισαχθεί -στον πρωτογενή τομέα- μια κουλτούρα συνεκμεταλλεύσεων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου επιδιώκεται:

● Να δίνονται οι εκτάσεις σε παραγωγούς με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης

● Να καλλιεργούνται για ζωοτροφές, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής

● Να μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, και

● Να υπάρξει λύση για τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, έναντι αποζημίωσης του Δημοσίου (θα υπάρξει συνεργασία με την Κτηματολόγιο Α.Ε.).

Οι τιμές ενοικίασης θα είναι χαμηλότερες από τις υφιστάμενες τιμές της κτηματαγοράς.

Επιπλέον, το υπουργείο -προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων κεφαλαιούχων- δεν θα επιλέξει την παραχώρηση εκτάσεων με πλειστηριασμό, όπως κατηγορηματικά τονίζουν στελέχη του στην «Εφ.Συν.».

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές προσεχώς.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε:

■ Πάνω από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων (το υπουργείο εκτιμά ότι θα φτάσουν το 1.000.000 στρέμματα)

■ 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων (η αξιοποίηση αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Οικονομικών)

■ 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων (αναμένεται να αξιοποιηθούν ως βοσκότοποι).

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής το υπουργείο θα προχωρήσει στην ίδρυση φορέα αξιοποίησης της παραγωγικής γης.

Ο φορέας αυτός θα έχει την επωνυμία «Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων» (ΔΙΑΓΕΠ).

Η σύστασή του προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το οποίο έχει ολοκληρώσει το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και υπολογίζεται να οδηγηθεί προς ψήφιση στα τέλη Φλεβάρη.

Το υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο σχήμα που θα λάβει ο φορέας, ωστόσο φαίνεται να προκρίνεται η μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (άρθρο 40), η ΔΙΑΓΕΠ θα μπορεί να διαχειρίζεται και ιδιωτική γη κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν και όσοι κάτοχοι αγροτικών ακινήτων επιθυμούν, μέσω της ΔΙΑΓΕΠ, να νοικιάζουν εκτάσεις σε παραγωγούς ή σε αξιόπιστα συνεταιριστικά εγχειρήματα.

Ετσι, π.χ. ένας ιδιοκτήτης αγροτικού ακινήτου που κατοικεί μόνιμα σε κάποιο αστικό κέντρο θα μπορεί να αποκομίζει οικονομικά οφέλη ενοικιάζοντας το ακίνητό του, ενώ ο παραγωγός ή η ομάδα παραγωγών που θα το νοικιάζει θα μπορεί να αυξήσει την έκταση που καλλιεργεί. Ταυτόχρονα, διευκολύνονται συνέργειες μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων, με αμφίπλευρα οφέλη από την καλλιέργεια ζωοτροφών.

Επαφές με ΟΤΑ, Εκκλησία

Ακόμη, πέραν του υπουργείου Οικονομικών, η ΔΙΑΓΕΠ θα έχει επαφές και με άλλους φορείς που πιθανόν κατέχουν αγροτικές εκτάσεις, όπως ΟΤΑ, Εκκλησία κ.λπ.

Στη ΔΙΑΓΕΠ προβλέπεται να μισθωθούν και παραγωγικές εγκαταστάσεις, κινητές και ακίνητες που θα προκύψουν από εκκαθαρίσεις αγροτικών συνεταιρισμών, εφόσον, προηγουμένως, δεν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλους βιώσιμους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η ιδέα της ενοικίασης δημόσιας γης θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόσφορη και για νέους που θέλουν να επιστρέψουν από τις πόλεις στην ύπαιθρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά τον πρωτογενή τομέα, για να διασφαλίσει ένας νέος αστός την επιτυχία μιας τέτοιας επιλογής, θα πρέπει να πληροί επαρκώς τρεις προϋποθέσεις:

α) κατάλληλη αγροτική έκταση

β) κεφάλαιο

γ) εκπαίδευση - η κυριότερη, ίσως, των προϋποθέσεων.

Επομένως, το σχέδιο ενοικίασης δημόσιας παραγωγικής γης φαίνεται πιο ελκυστικό για τον κόσμο της υπαίθρου· για όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον πρωτογενή τομέα ή για εκείνους τους παραγωγούς που θέλουν να επεκτείνουν την έκταση της καλλιεργήσιμης γης τους.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα που αναμένονται με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, με τη διατήρηση των νέων της υπαίθρου στον τόπο καταγωγής τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
Στην... εκπνοή της χρονικής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι παραγωγοί, η θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών. Η σχετική τροπολογία...
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα
Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη θητεία της περιέγραψε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, με τον υπουργό Στ....
Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
«Μπλόκο» στην καθυστέρηση των πληρωμών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από τους εμπόρους βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προωθώντας ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε...
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
«Στροφή στα ποιοτικά προϊόντα» κηρύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατευθύνοντας 443 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στο πλαίσιο του σχετικού Μέτρου (υπ' αριθμόν...
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
49 προγράμματα τοπικής ανάπτυξης
Το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση 49 προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης CLLD/LEADER έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υπουργό Β. Αποστόλου να υπογράφει την απόφαση για την έγκρισή τους...
49 προγράμματα τοπικής ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mισθώσεις γης για στήριξη της αγροτικής οικονομίας
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την παραχώρηση δημόσιας αγροτικής γης με μακροχρόνια ενοικίαση έναντι χαμηλού αντιτίμου σε ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς,...
Mισθώσεις γης για στήριξη της αγροτικής οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας