Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  1 BF
  39%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.4°C / 17.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.2°C / 13.0°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 17.0°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.3°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 20.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  1 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 15.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  31%
Στη δίνη του κυκλώνα οι εγγυητές «κόκκινων» δανείων

Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να μετατραπούν πολλοί εγγυητές σε ισόβιους οφειλέτες δανείων που δεν έλαβαν, φορείς της αγοράς έχουν προτείνει διάφορες ρυθμίσεις

Στη δίνη του κυκλώνα οι εγγυητές «κόκκινων» δανείων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Φόβους ότι στη δίνη του κυκλώνα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε funds θα βρεθούν πλέον και εκατοντάδες χιλιάδες εγγυητές, που ως συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ή συνεργάτες έβαλαν την υπογραφή τους σε στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, εκφράζουν καταναλωτικές οργανώσεις και νομικοί.

Στη νέα φάση ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος να βρεθούν υπόλογοι οι εγγυητές και να μεταφερθούν σε φίλους ή συγγενείς τα βάρη των δανείων, καθώς ενώ μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέφευγαν να κινήσουν τις διαδικασίες για να διεκδικήσουν τις οφειλές από τους ανθρώπους που είχαν συμφωνήσει να διασφαλίσουν τόσο την τράπεζα όσο και τον δανειολήπτη αν κάτι δεν πάει καλά, οι νέου τύπου εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης δανείων εκτιμάται ότι δεν θα έχουν τέτοιες αναστολές και θα προχωρούν με μεγαλύτερη ευκολία σε κατασχέσεις.

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται δέκτες προειδοποιήσεων για τις κοινωνικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει το συγκεκριμένο θέμα και εξετάζονται τρόποι ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο προστασίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία εμπλεκομένων με τα «κόκκινα» δάνεια.

Αν το θέμα τελικά αντιμετωπιστεί, αυτό θα γίνει πιθανότατα στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα ληφθούν τον Φεβρουάριο και θα ρυθμίζουν τα κριτήρια πώλησης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας καθώς και των μικρών επαγγελματικών και επιχειρηματικών δανείων.

Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να μετατραπούν πολλοί εγγυητές σε ισόβιους οφειλέτες δανείων που δεν έλαβαν, φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομίας να θεσπίσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η υποχρέωση του εγγυητή να περιορίζεται πλέον στο ποσό της διαφοράς μεταξύ της ενυπόθηκης εξασφάλισης και του ανεξόφλητου μέρους του δανείου.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Αχαΐας, με τον τρόπο αυτόν το δικαίωμα του πιστωτή να εισπράξει από τον εγγυητή περιορίζεται στο ποσό της διαφοράς και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου είναι μικρότερο από την αξία της ενυπόθηκης περιουσίας, τότε οι εγγυητές θα απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους.

Στην περίπτωση που το δάνειο δεν καλύπτεται από ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, όπως συμβαίνει στα καταναλωτικά κ.ά., προτείνεται οι εγγυητές να ευθύνονται για την οφειλή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσής τους και η αποπληρωμή του χρέους να περιορίζεται στο ποσό που δεν μπορεί να καλύψει ο πρωτοοφειλέτης και όχι για το σύνολο της οφειλής.

Προτείνουν παραγραφή

Εχει προταθεί επίσης ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες ή τα funds δεν θα μπορούν να στραφούν με αγωγή εναντίον του εγγυητή έπειτα από δύο χρόνια από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αποπληρωμής και οποιοδήποτε δικαίωμα του πιστωτή έναντι του εγγυητή θα παραγράφεται.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που προβλέπει το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε για την πώληση δανείων σε τρίτους είναι ότι 12 μήνες πριν από την προσφορά προς πώληση των απαιτήσεων, η τράπεζα θα πρέπει να έχει προτείνει, τόσο στον δανειολήπτη όσο και στον εγγυητή, με εξώδικη πρόσκληση τη ρύθμιση του δανείου ώστε αυτό να αρχίσει να εξυπηρετείται πάλι.

Προβλέπεται επίσης ρητά στον νόμο η απαγόρευση της χειροτέρευσης της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή, τόσο από ουσιαστική όσο και από δικονομική άποψη, ως συνέπεια της πώλησης ή της μεταβίβασης του «κόκκινου» δανείου.

Πρόκειται, όμως, για ρυθμίσεις που δεν παρέχουν καμία προστασία στους εγγυητές για το τι είδους διεκδικήσεις θα μπορούσε να εγείρει η τράπεζα ή το fund που θα αγοράσει το δάνειο, αν αυτό τελικά δεν ρυθμιστεί.

Βάσει του νόμου και των συμβάσεων που υπογράφονται με τις τράπεζες, οι εγγυητές του δανείου ευθύνονται για όλο το ποσό που έχουν εγγυηθεί, ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο μέσω του νόμου Κατσέλη και εξασφαλίσει μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση, η τράπεζα ή το fund θα μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει από τους εγγυητές τη ζημιά που θα υποστεί.

Για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο ο εγγυητής θα πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να προφυλαχτεί, ωστόσο προϋπόθεση είναι να πληροί τα κριτήρια του νόμου που είναι αυστηρά σε ό,τι αφορά τα εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου χιλιάδες επαγγελματίες έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια τους και μικρούς εργασιακούς χώρους για να δανειστούν κεφάλαια από τις τράπεζες, ενώ και σ' αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των εγγυητών είναι πολύ μεγάλος μεταξύ συγγενικών και φιλικών προσώπων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους (120 δόσεις) τα χρέη τους και να κουρέψουν πρόστιμα και πανωτόκια του Δημοσίου δίνει σε χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το νομοσχέδιο...
Η «βιωσιμότητα» ξεκλειδώνει τη ρύθμιση χρεών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχισε η δωρεάν υποστήριξη δανειοληπτών
Ανοιξε χθες επίσημα τις πύλες του το πρώτο από τα 120 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που σταδιακά θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα με στόχο να συνδράμουν την προσπάθεια ρύθμισης των χρεών...
Αρχισε η δωρεάν υποστήριξη δανειοληπτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούν συμφωνία εξυγίανσης
Το σχέδιο για την αποτροπή της χρεοκοπίας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, εφόσον υπάρξει συμφωνία πιστωτών, περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων του Δημοσίου, των τραπεζικών δανείων και των...
Αναζητούν συμφωνία εξυγίανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια
Απόλυτοι ρυθμιστές της επόμενης μέρας για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων γίνονται και στην Ελλάδα τα «distress funds» και οι ξένες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Με το πολυνομοσχέδιο που...
Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται οι «γύπες» των αγορών
Θα εξαιρεθούν της πώλησης σε funds τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία, είτε αυτά αφορούν νοικοκυριά που έλαβαν στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας είτε ελεύθερους επαγγελματίες και...
Ερχονται οι «γύπες» των αγορών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αγώνας δρόμου για παράταση στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων
Τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια να τεθεί εκτός της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα η άμεση (εντός Δεκεμβρίου) ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων...
«Αγώνας δρόμου για παράταση στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας