• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.3°C
  0 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 22.8°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 24.3°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 20.1°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.8°C / 25.4°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.1°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.8°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  24%

Οι δύο βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 2016 είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,53% του ΑΕΠ, δηλαδή 919 εκατ. ευρώ

ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Με το σταγονόμετρο οι πιστώσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,53% του ΑΕΠ, δηλαδή 919 εκατ. ευρώ, είναι οι δύο βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 2016.

Τους στόχους αυτούς περιγράφει η εγκύκλιος για την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού, η οποία θα δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα και την υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Με την εγκύκλιο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη δημοσιονομική στρατηγική του 2016, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του καλοκαιριού (Μνημόνιο 3) που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους ενώ εκκρεμεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο αυτό πρόγραμμα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τίθενται σε όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό σαφείς περιορισμοί για τη διάθεση των κρατικών πιστώσεων.

«Καμία δαπάνη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» διαμηνύει σε υπουργεία, υπηρεσίες, Αρχές και Νομικά Πρόσωπα εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης το Γενικό Λογιστήριο και επισημαίνει τις δρακόντειες ποινές που έχουν νομοθετηθεί για τους φορείς που δεν ευθυγραμμίζονται με τη λιτότητα του Μνημονίου.

Ετσι, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους (άνω του 10%) θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα (διοικητικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες) για την άμεση διόρθωσή τους.

Εμφαση θα δοθεί στα ληξιπρόθεσμα χρέη και δη στη σταδιακή εξόφληση οφειλών 5,9 δισ. ευρώ που έχει το κράτος προς τους ιδιώτες προμηθευτές.

Τα χρέη αυτά πρόκειται να καλυφθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2016, ενώ μεγάλο κομμάτι αυτών των οφειλών θα πληρώσει το Δημόσιο με τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που θα λάβει μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές.

Σημαντικό για το Γενικό Λογιστήριο είναι οι φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, θα πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις αναφορικά με την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και την έγκαιρη αποστολή των οικονομικών τους στοιχείων, διαφορετικά θα διακόπτεται η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Φρένο» στα μισθώματα

Προσοχή θα πρέπει να δείξουν όλοι οι φορείς και στις δαπάνες για τη στέγαση των υπηρεσιών τους.

Μισθώματα που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση θεωρούνται απαγορευτικά και θα εγκρίνονται μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, αυτά πλέον μεταφέρονται στον μεγάλο - ενιαίο λογαριασμό που έχει ανοίξει το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος στον οποίο συγκεντρώνεται όλο το ρευστό των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Επί της ουσίας, με τη δημιουργία του λογαριασμού αυτού το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί, με τα χρήματα των άλλων, να κλείνει «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Κεντρική θέση για την επίτευξη των στόχων του νέου Μνημονίου έχουν τα έσοδα. Οι φόροι το 2016 είναι αυξημένοι κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία θα δίνει μάχη προκειμένου να βγει από την ύφεση (σ.σ. εκτιμάται στο 0,7%) όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 883 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν επιφέρει οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ.

Επιπλέον, το επόμενο έτος, πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 795 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματά τους, εξαιτίας των αυξήσεων στους συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της προκαταβολής του φόρου και της νέας κλίμακας των ενοικίων που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος του προϋπολογισμού ορίζει ότι:

1. Με τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί καθορίζονται όρια δαπανών και όχι ύψος κονδυλίων προς ανάλωση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιχειρηθεί από τους φορείς του Δημοσίου να συγκρατηθούν οι δαπάνες κάτω από τα όρια των εγκεκριμένων πιστώσεων.

2. Η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δεν είναι δεδομένη.

Η αποδέσμευσή τους θα εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για τον λόγο αυτό είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων δαπανών για ορισμένες κατηγορίες εξόδων.

3. Μετατάξεις, αποσπάσεις ή μεταφορά προσωπικού από μια υπηρεσία στην άλλη θα γίνονται μόνο εφόσον υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις στην υπηρεσία που μετατάσσονται οι υπάλληλοι.

4. Ολοι οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν τη μηνιαία πορεία παρακολούθησης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους έτσι ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τις αποκλίσεις από τους στόχους και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα.

5. Θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεχής παρακολούθηση των δαπανών και η αποφυγή συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

6. Ολες οι δημόσιες υπηρεσίες που εντοπίζουν περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο, μη φορολογικού χαρακτήρα, οι οποίες προκύπτουν από συμβάσεις ή άλλα δικαιώματα του Δημοσίου και δεν έχουν αποδοθεί από τους υπόχρεους, πρέπει να προβαίνουν άμεσα στη βεβαίωσή τους στην αρμόδια Εφορία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση και τεχνική συμφωνία
Την όρεξη των δανειστών για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις άνοιξε το υπερπλεόνασμα του 2016, το οποίο σύμφωνα με την Eurostat ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ. Οι δανειστές ήρθαν χθες στην Αθήνα...
Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση και τεχνική συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουσκώνει το «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού
Οι φόροι του τρίτου μνημονίου έχουν ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία, αφού το χρήμα που αντλήθηκε από τους φορολογούμενους αλλά και από την αγορά ήταν αυξημένο κατά 2,32 δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου –...
Φουσκώνει το «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα έσοδα τραβούν την κατηφόρα
​Κρίσιμος μήνας για την πορεία του προϋπολογισμού θεωρείται ο Σεπτέμβριος, καθώς από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία -τα οποία στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου παρουσιάζουν υστέρηση 316 εκατ. ευρώ-...
Τα έσοδα τραβούν την κατηφόρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσθετα έσοδα 1,6 δισ. λόγω ΦΠΑ
Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο του έτους πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,467 δισ. ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις 3 δόσεις φόρου...
Πρόσθετα έσοδα 1,6 δισ. λόγω ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι
Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τους απλήρωτους φόρους των Ελλήνων. Λίγο πριν από την καταιγίδα των νέων πληρωμών που θα ξεκινήσει με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου...
Μισό ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές
Tο ΔΝΤ διαμηνύει: «Νέα μέτρα εσείς, λεφτά εμείς», εκτιμώντας ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει τον φετινό στόχο για πλεόνασμα -0,24% του ΑΕΠ ή στα 418 εκατ. ευρώ, εκτός και αν η ύφεση το 2015 δεν είναι 2,3% αλλά πολύ...
Μέτρα η κυβέρνηση, λεφτά οι δανειστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας