• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.8°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 18.7°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.5°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  85%

Στόχος της τράπεζας είναι να αναδιαρθρώσει μερικές από τις υποχρεώσεις της και κατευθύνει από νέα βάση πόρους προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ αποκτά η Εθνική

 • A-
 • A+

Η Εθνική είναι η ισχυρότερη βάσει κεφαλαίων ελληνική τράπεζα, μετά την πώληση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank στην Qatar National Bank (QNB) που της δίνει ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα διοχετευθεί για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Επειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίστηκε η πώληση στην QNB του 99,81% της Finansbank έναντι τιμήματος 2,750 δισ. ευρώ, ενώ θα αποπληρώσει και χρέος της Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα, ύψους 910 εκατ. δολαρίων.

Εκτιμάται ότι το αργότερο σε τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή καθώς θα πρέπει να δοθούν οι σχετικές άδειες από τις τουρκικές εποπτικές αρχές.

«Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Αναδιάρθρωση

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των Cocos (μετατρέψιμες ομολογίες) ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ετήσιο όφελος περίπου 150 εκατ. ευρώ, και θα δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» μη καλυμμένων ομολογιών με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (Pillar 2 bonds).

Eπιπρόσθετα, θα αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ακριβό ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την Εθνική, με άμεσο ετήσιο όφελος 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα.

Η πώληση της Finansbank έδωσε στη Ν.Δ την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, σε ένα διάλειμμα από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου, κάνει λόγο για εγκληματικούς χειρισμούς της συγκυβέρνησης που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησής τους, επέβαλαν και την εκπόνηση νέων σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών με εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας υποχρεώθηκε να πουλήσει τη θυγατρική της Finansbank στην Τουρκία.

Η πώληση αυτή, με πολύ χαμηλό τίμημα, μιας θυγατρικής που απέφερε περίπου το 40% των κερδών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, συρρικνώνει την παρουσία της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συνιστά πλήγμα στην εξωστρέφεια της χώρας. Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για το σημερινό αποτέλεσμα. Και έχουν ονοματεπώνυμο».

Είναι ωστόσο γνωστό -αλλά φαίνεται ότι στη Ν.Δ. υπάρχει κενό μνήμης- ότι η πώληση της Finasbank προβλεπόταν ρητά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης 2012-2013 της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα η ΕΤΕ αναλάμβανε τη δέσμευση να πουλήσει το 40% της θυγατρικής της στην Τουρκία μέχρι τις 31.12.2015.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αποφάσισε από κοινού με τη διοίκηση της Εθνικής να προχωρήσουν στην πώληση της Finansbank.

Τον Φεβρουάριο και ενώ το μέλλον του στο τιμόνι της Εθνικής ήταν αβέβαιο, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έσπευσε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να λάβει την έγκριση για την πώληση του 40%.

Ωστόσο, ορισμένα από τα μέλη του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ είχαν την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση να πουληθεί ολόκληρη η Finansbank.

Ετσι, η σχετική συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ αναβλήθηκε προκειμένου να ερευνηθεί από τη Lazard, σύμβουλο του ΤΧΣ, τι επιπτώσεις θα έχει η πώληση του 100%.

Η Lazard απεφάνθη ότι η Εθνική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε αποεπένδυση στην Τουρκία και να πωλήσει το 100%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εμφανιζόταν ιδιαίτερα χολωμένος με αυτή την εξέλιξη, καθώς δεν πρόλαβε να πωληθεί το 40%.

Η Lazard, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην έκθεση της έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική αστάθεια που επικρατούσε στην Τουρκία, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη την οικονομία της γειτονικής χώρας και φυσικά το νόμισμά της.

Ετσι, μπήκε «φρένο» και αναβλήθηκε η πώληση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Eυρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) να πιέζει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με δεδομένη την αδράνεια που υπήρχε λόγω των διοικητικών αλλαγών στην Εθνική. Οταν τελικά ο Αλ. Τουρκολιάς αντικαταστάθηκε από τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, η DGComp ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος καθώς και οι οικονομικοί σύμβουλοι συναλλαγής (Goldman Sachs International και η Morgan Stanley) εισηγήθηκαν την πώληση του 100%. Κι αυτό για δύο επιπλέον λόγους, πέραν των μεγάλων διακυμάνσεων της τουρκικής λίρας.

Πρώτον, το 40% των κερδών της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να προέρχονται από τη θυγατρική της στην Τουρκία, ωστόσο έχουν κυρίως «λογιστική» βαρύτητα. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να εξαχθούν στην Ελλάδα.

Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα ως μητρική εταιρεία οφείλει να χρηματοδοτεί τη θυγατρική της η οποία δίνει δάνεια σε τουρκικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τους κινδύνους ωστόσο τους αναλάμβανε η μητρική τράπεζα, την ώρα που οι κρουνοί της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας παραμένουν κλειστοί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόλυτοι ρυθμιστές στις τράπεζες οι ιδιώτες
Σε δραματική συρρίκνωση θα οδηγηθεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες μετά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, παρότι οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που επί τρία συνεχόμενα χρόνια...
Απόλυτοι ρυθμιστές στις τράπεζες οι ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέσσερις μνηστήρες για τη Finansbank
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Εθνική προχωρούν οι διαδικασίες πώλησης...
Τέσσερις μνηστήρες για τη Finansbank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν μεταξύ 2,5%-4%, καθώς οι καλές επιδόσεις του 2021 έδωσαν ισχυρή δυναμική που θα διατηρηθεί.
Τραπεζίτες: Μικρότερη ανάπτυξη, διατήρηση δυναμικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πώς θα αξιολογούνται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ● Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για την έγκριση, με τη διαμεσολάβηση ανεξάρτητου αξιολογητή ● Στο τέλος Απριλίου αναμένεται η...
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας