• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%

Είναι ένα πρόγραμμα «φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο», που σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χ. Κασίμη, συνιστά την τελευταία ευκαιρία γι' αυτήν την παραγωγική στροφή

EUROKINISSI/ ILIALINE.GR/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Στροφή σε ποιοτική γεωργία

 • A-
 • A+

Μεταστροφή από τη συμβατικού τύπου γεωργία στη γεωργία ποιότητας. Αυτός είναι ο βασικός στόχος που θέτει το αρμόδιο υπουργείο μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Ενα πρόγραμμα «φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο», που σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χ. Κασίμη, συνιστά την τελευταία ευκαιρία γι' αυτήν την παραγωγική στροφή.

«Μόνο έτσι η χώρα μπορεί να είναι ανταγωνιστική», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις που υπολογίζουν την αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα ταυτότητας σε 40%-50%, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα επόμενα χρόνια.

Οι πρώτες προσκλήσεις στο πλαίσιο του νέου ΠΑΑ (σχέδια βελτίωσης, leader κ.ά.) «ελπίζουμε να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2016. Θα δούμε πώς εξελίσσονται τα προαπαιτούμενα», είπε ο κ. Κασίμης.

Από τα 5,8 δισ. δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ, τα 4,7 δισ. αποτελούν κοινοτικούς πόρους. Μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή, η συνολική κινητοποίηση πόρων εκτιμάται σε 7 δισ. ευρώ. Το 37% πόρων και αρμοδιοτήτων θα εκχωρηθεί στις 13 Περιφέρειες.

«Η αποκέντρωση των πόρων γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, «όχι μόνο γιατί πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση, αλλά και γιατί με τη συνεργασία αυτή θα επιτευχθεί μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων».

Προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (επιπλέον 20%, συγκριτικά με άλλους γεωργούς) για την υλοποίηση επενδύσεων, καθώς δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία, θα έχουν οι νέοι αγρότες, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Εξι είναι οι βασικές προτεραιότητες των δράσεων του νέου ΠΑΑ (ποσά κοινοτικών πόρων):

1. Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στον γεωργικό τομέα με κατανομή 292 εκατ. ευρώ (6,2% της κοινοτικής συμμετοχής).

2. Ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, προώθηση καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και βιώσιμη διαχείριση των δασών με κατανομή 713 εκατ. ευρώ (15,11%).

3. Προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή 347,7 εκατ. ευρώ (7,4%).

4. Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία με κατανομή 1.825 εκατ. ευρώ (38,7%).

5. Προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με κατανομή 897 εκατ. ευρώ (19,01%).

6. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με κατανομή 584,3 εκατ. ευρώ (12,4%).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
«Μπλόκο» στην καθυστέρηση των πληρωμών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από τους εμπόρους βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προωθώντας ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε...
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενταση σε ημερίδα για την ΚΑΠ
Βάρος στην αιγοπροβατοτροφία και στους νεοεισερχόμενους αγρότες θέλει να ρίξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την πρότασή του στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής...
Ενταση σε ημερίδα για την ΚΑΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν οι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων
«Την Τετάρτη αναρτάται ο πίνακας με τα δικαιώματα, ανά ΑΦΜ, και την Παρασκευή ξεκινάει η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης χωρίς καθυστέρηση, παρ’ ότι είναι η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ», ενημέρωσε ο υπουργός...
Ξεκινούν οι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στην κανονικότητα ζητούν οι λαϊκές αγορές
Νέα επιστολή απεύθυναν στον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, 8 ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα, ζητώντας να επανέλθουν άμεσα στην κανονικότητα οι λαϊκές, ώστε να αποφευχθούν...
Επιστροφή στην κανονικότητα ζητούν οι λαϊκές αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Θέλουν συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το εμπάργκο από Ρωσία και ΗΠΑ, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τα προβλήματα από την έλλειψη εργατών λόγω της πανδημίας.
Στήριξη ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας
Οι φορείς του κλάδου φαίνεται ότι βρήκαν τη «χρυσή τομή» κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ στη Βουλή προωθείται το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Συμφωνία για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας