• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.3°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  81%

Το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει τους επιπλέον φόρους σε όσους αγόρασαν ακίνητα ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά, αλλά δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015

Οριζόντιο κούρεμα στις αντικειμενικές

 • A-
 • A+

«Κούρεμα» 20% κατά μέσο όρο στις αντικειμενικές αξίες όλης της χώρας εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η επιτροπή που συστάθηκε γι' αυτόν τον σκοπό.

Οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων αφορούν όλες τις περιοχές από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο.

Ακόμη και αυτές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης είναι μικρότερες από τις εμπορικές. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε πολύ λίγα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, αφού σε όλα τα άλλα ισχύει το αντίθετο.

Η οικονομική κρίση «πάγωσε» την κτηματαγορά και απομείωσε τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Ετσι οι αντικειμενικές έφτασαν να είναι υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 40%.

Ωστόσο, ύστερα από δεύτερες σκέψεις και συζητήσεις που έγιναν εντός και εκτός της επιτροπής, αποφασίστηκε το ποσοστό της μείωσης των τιμών να μην υπερβεί το 20% προκειμένου να μη θιγούν τα έσοδα και πληγεί ο προϋπολογισμός.

Από τη στιγμή που όλοι οι φόροι και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, μια μεσοσταθμική μείωσή τους κατά 40% θα αποτελούσε πλήγμα για τις εισπράξεις.

Οι νέες τιμές θα τεθούν από τις 21 Μαΐου 2015 σε ισχύ, όπως διατάσσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει τους επιπλέον φόρους σε όσους αγόρασαν ακίνητα ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά, ενώ δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015 ο οποίος έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 1ης Ιανουαρίου 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του φαίνεται διατεθειμένο να κάνει αποδεκτό το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής και να μειώσει τις αντικειμενικές κατά 20% μεσοσταθμικά από αυτή την ημερομηνία.

Οκτώ ζώνες

Στο πόρισμά της, η επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης.

Ετσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και τα μέλη της επιτροπής σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:

•600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.

•1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.

•1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.

•2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.

•2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.

•3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.

•3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.

•4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω.

Μειώσεις 5% έως 20%

Στις δύο πρώτες ζώνες ή διαφορετικά στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές της Αττικής η μείωση που προτείνεται είναι της τάξης του 5-10%.

Στις «μεσαίες» περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές όπου το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 3.000 η επιτροπή εισηγείται μείωση 15-20%. Στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.

Πάντως οι νέες τιμές που προτείνονται από την επιτροπή δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων.

Αντίθετα οι στρεβλώσεις διατηρούνται καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως στα ακριβά προάστια του Λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%.

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της αγοράς, δεδομένου ότι οι πράξεις-αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες.

Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός της επιτροπής προέβλεπε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20-30%.

Αντίστοιχες προτάσεις με μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% έχουν κάνει τα μέλη της επιτροπής για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι συνολικά οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την Ελλάδα θα κυμανθούν σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή στο 20%.

Αν περάσουν οι εισηγήσεις της επιτροπής, ένα διαμέρισμα στο Χαϊδάρι με σημερινή αντικειμενική αξία 108.000 ευρώ, θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 102.600, ενώ για 100 τετραγωνικά στην Ηλιούπολη η σημερινή αντικειμενική αξία των 190.000 ευρώ μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και στα 152.000 ευρώ.

Βέβαια οι τιμές αυτές θα ισχύσουν για ορισμένους μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το σημερινό αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων να αντικατασταθεί από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών.

Ερχεται νέος ΕΝΦΙΑ

Οι νέες αντικειμενικές θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ, όπως το ύψος του αφορολόγητου ορίου (εξετάζεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 20.000-50.000 ευρώ) και οι νέοι συντελεστές της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογιστεί ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Για να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση που προβλέπει την είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ και το 2016, το υπουργείο θα πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που προκαλεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών με την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ακινήτων.

Οσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη στα «ρετιρέ» του ΕΝΦΙΑ.

Μέλη της επιτροπής προβληματίζονται για το πώς θα επηρεαστούν και οι υπόλοιποι φόροι ακινήτων, ήτοι τα αφορολόγητα για τις πάσης φύσεως μεταβιβάσεις (αγορά πρώτης κατοικίας, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές), ενώ κάθε αλλαγή στις τιμές ζώνης θα συμπαρασύρει και τα όρια προστασίας για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περάσαμε τις συμπληγάδες, αλλά παραμένουν δυσκολίες
Με μια εξαιρετικά πολιτική δήλωση στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει το δικό του μήνυμα για τη νέα χρονιά. Η επιλογή του υπουργού να μιλήσει με τέτοιο τρόπο σηματοδοτεί την...
Περάσαμε τις συμπληγάδες, αλλά παραμένουν δυσκολίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Μεγαλύτερο κονδύλι για τη χρηματοδότηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης την τρέχουσα περίοδο και εξαγορά μέρους των ακριβών δανείων που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης...
Ενισχύεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών
​Το τηλεφώνημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το άτυπο Eurogroup της Βιέννης, περιμένει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα εξαγγελιών του στη ΔΕΘ. Ο υπ. Οικονομικών θα ενημερώσει για το...
Κλειδώνει μέσω Βιέννης το πακέτο των εξαγγελιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες
«Ωρα μηδέν» για τις νέες αντικειμενικές αξίες που αποτελούσαν ένα από τα πιο βασικά προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν...
Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόταση για διπλές αντικειμενικές αξίες στο τραπέζι
Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια για τις τιμές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ καθώς στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για την εφαρμογή ακόμη και διπλών αντικειμενικών αξιών. Δηλαδή άλλη τιμή ζώνης να...
Πρόταση για διπλές αντικειμενικές αξίες στο τραπέζι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας