Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα δίνουν όλα στους Κινέζους

Οι συνδικαλιστές υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ότι για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο έπρεπε προηγουμένως να προκηρυχθεί διαγωνισμός

PHASMA/ M.KARAGIANNIS

Τα δίνουν όλα στους Κινέζους

  • A-
  • A+

Την κυριαρχία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας αποκτούν οι Κινέζοι, αφού η κυβέρνηση φρόντισε προηγουμένως να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ αναμένεται να εγκρίνει τον «Φιλικό Διακανονισμό» ΟΛΠ - Cosco, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην κινεζική εταιρεία, με τους όρους που επιθυμούσε εκείνη, να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ.

Η σημερινή απόφαση των μετόχων του Οργανισμού είναι αναμενόμενη και δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, αφού χθες σε μια θυελλώδη συνεδρίαση το Δ.Σ. του ΟΛΠ ενέκρινε το τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου του «Φιλικού Διακανονισμού», ξεπερνώντας τους «σκοπέλους» που έθεσε στην πρόσφατη απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο με διάφορα... τερτίπια.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο έφτασε η επιχειρηματική συμφωνία που έκλεισε ο ΟΛΠ με τη ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco), έθετε δύο όρους-προϋποθέσεις προκειμένου να υπογραφεί το κείμενο του «Φιλικού Διακανονισμού» από τις δυο πλευρές. Ο ένας αφορούσε το ενοίκιο που καταβάλλει η ΣΕΠ Α.Ε. στον ΟΛΠ και το δικαστήριο έλεγε ότι αυτό πρέπει να επεκταθεί για ολόκληρη την προβλήτα ΙΙΙ, και ο δεύτερος την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος, που σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου αυτό μπορεί να «παγώσει» το ανώτερο για 7 χρόνια.

Οι Κινέζοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τον πρώτο όρο και από την αρχή τον αποδέχτηκαν, διαφωνούσαν όμως κάθετα με τον δεύτερο και η πάγια θέση τους ήταν ότι το εγγυημένο αντάλλαγμα πρέπει να «παγώσει» μέχρι το ΑΕΠ να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008. Θέση η οποία έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, της αντιπολίτευσης αλλά και φορέων. Προκειμένου λοιπόν να ξεπεραστεί το «αγκάθι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και να ικανοποιηθεί η κινεζική πλευρά, έγινε μια διατύπωση στο αναθεωρημένο κείμενο της σύμβασης, σύμφωνα με την οποία «αναστέλλεται η καταβολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι τουλάχιστον το 2021» και από το 2022 θα καταβάλλεται με όρους.

Τροποποιημένο συμφωνητικό

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στο Δ.Σ. του ΟΛΠ ο πρόεδρός του Γιώργος Ανωμερίτης, η σχετική διατύπωση στο τροποποιημένο συμφωνητικό θα είναι η εξής:

«Από το 2022 η καταβολή του εγγυημένου ανταλλάγματος, εφόσον ανακύψει περίπτωση καταβολής του, αναστέλλεται για κάθε έτος κατά το οποίο το ΑΕΠ της χώρας σε σταθερές τιμές 2005 (όπως ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ) είναι χαμηλότερο από το ΑΕΠ για το ίδιο έτος [ΑΕΠ 2008 σε σταθερές τιμές 2005 (€ 210.443 εκατ.) πλέον 2% ετησίως]».

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ υπήρξε έντονη αντίδραση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου κατήγγειλαν το κείμενο, θέτοντας θέμα νομιμότητας της απόφασης και αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού προηγουμένως το καταψήφισαν. Οι συνδικαλιστές υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ότι για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο έπρεπε προηγουμένως να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Μετά την αναμενόμενη σημερινή έγκριση του «Φιλικού Διακανονισμού» από τους μετόχους του ΟΛΠ, αυτό θα σταλεί στον υπουργό Ναυτιλίας προκειμένου πλέον ως σχέδιο νόμου να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Χθες εξάλλου προέκυψε κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, όταν ο πρώτος αναφέρθηκε στην απόφαση που πήρε την περασμένη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, λέγοντας ότι αυτή «αντιβαίνει στη λογική». Ο Γιώργος Γαβρίλης απάντησε ότι «η κυβέρνηση και ο υπουργός Ναυτιλίας εξαφανίζουν μια δημόσια επιχείρηση, κερδοφόρα, όπως είναι ο ΟΛΠ, και βάζουν στη θέση της ένα ιδιωτικό μονοπώλιο παραβιάζοντας τον κεντρικό πυρήνα της νεοφιλελεύθερης άποψης την οποία υπηρετούν».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους Κινέζους
Το νέο master plan που πρόκειται να καταθέσει ο ΟΛΠ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας μονοπωλεί τις συζητήσεις στους ναυτιλιακούς κύκλους τις τελευταίες μέρες.
Περιμένοντας τους Κινέζους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το λιμάνι του Πειραιά, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης θεωρεί ότι η συμβολή του ΟΛΠ είναι καθοριστική, καθώς οι επενδύσεις κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει επιπλέον 800 εκατ....
Το λιμάνι του Πειραιά, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο, διορθωμένο επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε ο ΟΛΠ
Νέο master plan, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει συμπληρωματικά στοιχεία, αποσαφηνίσεις και διορθώσεις, που προτείνει η COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, κατέθεσε χθες ο ΟΛΠ στην Επιτροπή...
Νέο, διορθωμένο επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε ο ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχίζουν τα έργα για να έρθει στο Πέραμα η πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ-Cosco
Πολύ σύντομα απ’ ό,τι φαίνεται θα λειτουργήσει η νέα πλωτή δεξαμενή στο νότιο μέτωπο της δυτικής προβλήτας στο Πέραμα που θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων μέχρι 80.000 τόνων, καθώς τις επόμενες ημέρες...
Αρχίζουν τα έργα για να έρθει στο Πέραμα η πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ-Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
Οι Κινέζοι είναι από χθες οι νέοι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, καθώς το 51% των μετοχών του ΟΛΠ πέρασε και επίσημα στην Cosco Shipping, η οποία καταβάλλοντας 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε...
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
COSCO: Πληρώνει τα 280,5 εκατ. και αναλαμβάνει τη διαχείριση
Στα χέρια της κινεζικής COSCO περνά αύριο οριστικά το μάνατζμεντ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Στην Κίνα η έδρα του νέου προέδρου. Με τηλεδιάσκεψη θα λειτουργεί το Δ.Σ., στο οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει 3 μέλη....
COSCO: Πληρώνει τα 280,5 εκατ. και αναλαμβάνει τη διαχείριση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας