• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  94%

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα κερδοσκοπικά εργαλεία αμερικανικής εμπνεύσεως δεν έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα μέσω επίσημων δικτύων, υπάρχουν όμως υποψίες ότι έγιναν προσπάθειες να πουληθούν εκτός οργανωμένων αγορών

Ο θάνατός σου... κέρδος μου

 • A-
 • A+

Περισσότερο προληπτικός παρά πραγματικός είναι ο συναγερμός που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα περιβόητα «ομόλογα θανάτου», που αποτελούν δομημένα προϊόντα πάνω σε ασφάλειες ζωής από τα οποία στην πράξη κερδίζει κανείς με τον θάνατο του άλλου.

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», τα μακάβρια αυτά κερδοσκοπικά εργαλεία αμερικανικής εμπνεύσεως, τα οποία έχουν εξοβελιστεί από τις περισσότερες αγορές παγκοσμίως αλλά συνεχίζουν ακόμη να κυκλοφορούν εξωχρηματιστηριακά, δεν έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα μέσω επίσημων δικτύων, υπάρχουν όμως υποψίες ότι έγιναν προσπάθειες να πουληθούν με over the counter συναλλαγές (εκτός οργανωμένων αγορών) σε επενδυτές.

Η κινητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε μετά από σχετικές προειδοποιήσεις που εξέδωσε πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) και έχει σκοπό να προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι αφενός τέτοια προϊόντα, τα οποία κατά πληροφορίες της προωθούνται από τα Aurora Defined Benefits Funds με έδρα τα νησιά Καϊμάν, είναι παράνομα, καθώς δεν έχουν λάβει σχετική άδεια, και αφετέρου ότι ως δομημένα προϊόντα ενέχουν μεγάλους κινδύνους απώλειας κεφαλαίων.

Τα αποκαλούμενα «ομόλογα θανάτου» -επισήμως traded life policies- αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που πωλούνται για λόγους ρευστότητας από τους αρχικούς ασφαλισμένους στο 30-40% της αξίας τους σε funds τα οποία εν συνεχεία επιβαρύνονται μεν με τα ασφάλιστρα, αλλά κερδίζουν από το ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου του αρχικού ασφαλισμένου, καθώς εισπράττουν την αποζημίωση που προβλέπεται στο συμβόλαιο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν μηχανισμό που στηρίζεται στην πρόωρη λύση ασφαλειών ζωής και στην τιτλοποίηση των ασφαλιστικών συμβολαίων και το ερώτημα είναι αν οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται πλέον και στην Ελλάδα σε συνεργασία με funds και ασφαλιστικές εταιρείες.

Μακάβρια επένδυση

Συγκεντρώνοντας έναν σημαντικό αριθμό τέτοιων συμβολαίων, ο αγοραστής εκδίδει ομόλογα τα οποία πουλά σε άλλους επενδυτές με επιτόκιο 7-9%.

Ως εκ τούτου, πέραν της μακάβριας διάστασής τους που δείχνουν μέχρι πού έχει φτάσει ο καζινο-καπιταλισμός, τα death bonds ενέχουν τεράστιο ρίσκο λόγω των περίπλοκων επενδυτικών στρατηγικών που ακολουθούν και οι οποίες βασίζονται σε υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.

Τα ομόλογα θανάτου πρωτοεμφανίστηκαν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στην ανάγκη των ασθενών με HIV να αποκτήσουν ρευστό για να καλύψουν τα έξοδα των θεραπειών τους.

Οι απανωτές χρεοκοπίες τέτοιων funds αλλά και η κακή φήμη τους, συνέβαλαν ώστε να εξοστρακιστούν από τις περισσότερες αγορές.

Αποδεικνύεται, ωστόσο, πως δεν εξαφανίστηκαν αλλά συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο παραχρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης σε όλο τον κόσμο και ειδικά εκεί όπου σαρώνει η οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
Από την απαξιωτική αντιμετώπιση και την προεκλογική κινδυνολογία, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει τώρα να θριαμβολογούν για το «φαινόμενο Τσίπρα» στην Ελλάδα και να καλλιεργούν...
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στον Πρίνο
Στα ρωσικά ρούβλια ποντάρει η κυβέρνηση για να κινητοποιήσει μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, τα αμερικανικά πετροδολάρια είναι όμως τα μόνα που εξακολουθούν να «πέφτουν» σταθερά στην έρευνα και...
Τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στον Πρίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγοράζουν κοψοχρονιά ελληνικό «φόβο» στο Χ.Α.
Επί 26 συνεχόμενους μήνες οι ξένοι επενδυτές, και κυρίως τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια, αγοράζουν συστηματικά μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, συμβάλλοντας -με τη διαρκώς διευρυνόμενη έκθεσή τους στην Ελλάδα-...
Αγοράζουν κοψοχρονιά ελληνικό «φόβο» στο Χ.Α.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική στήριξη σε start up και ΜμΕ
Τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας υπογράμμισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος...
Αμερικανική στήριξη σε start up και ΜμΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Attica Bank αναζητεί ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές
Στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές αναζητά η Attica Bank ώστε να διατεθεί σημαντικό ποσοστό που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην τράπεζα. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης...
Η Attica Bank αναζητεί ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε αναζήτηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα ο Χαρίτσης
Τετ α τετ και με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Βασικό θέμα της συζήτησης...
Σε αναζήτηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα ο Χαρίτσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας