• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.6°C / 11.9°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.6°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 4.0°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.5°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.6°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 10.4°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  76%

Αποδείξεις για το 20% του ετήσιου εισοδήματος θα κληθούν να καλύψουν (μόνο) με πλαστικό χρήμα το 2016 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ

ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Τελειώνει» η χάρτινη απόδειξη

 • A-
 • A+

Αυξάνεται από 10% σε 20% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με την αξία των αποδείξεων. Αυτό προβλέπει διάταξη του «μίνι» φορολογικού, το οποίο αποσυνδέθηκε από το πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και ως εκ τούτου θα πάει μόνο του τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Η αλλαγή αυτή θα ισχύει για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που θα αποκτηθούν το 2016, έτος κατά το οποίο μπαίνει οριστικό τέλος στη χάρτινη απόδειξη και πλέον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Μόνο με e–αποδείξεις θα μπορούν οι υπόχρεοι να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ).

Μένει να ξεκαθαριστεί με ποιες αποδείξεις θα «χτίζεται» το αφορολόγητο, εάν δηλαδή θα είναι οι κλασικές των προηγούμενων ετών (ένδυση, υπόδηση, εστιατόρια, καύσιμα, αγορές προϊόντων) ή το νέο σύστημα θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κάλυψη του ορίου του 20% οδηγώντας αρκετούς υπόχρεους στο γνωστό «πέναλτι».

Σε περίπτωση μη κάλυψης του προηγούμενου ορίου εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Ωστόσο, παραμένει θολό το τοπίο για το εάν θα παρασχεθεί αφορολόγητο, της τάξεως των 5.000 ευρώ, και στους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να μετάσχουν και αυτοί στο «παιχνίδι» με το πλαστικό χρήμα.

Ολα τα ζητήματα που αφορούν το θέμα της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα, πρόκειται να επιλυθούν τις επόμενες μέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος παράλληλα καλείται να ξεπεράσει και το αγκάθι που υπάρχει από την πλευρά των τραπεζών.

Αυτό αφορά τη δυσκολία που συναντούν οι τράπεζες για τη δημιουργία ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Λύση επίσης αναζητείται και για τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για τη χρήση POS, καθώς φτάνουν ακόμα και στο 3%, όταν η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει χρέωση 0,2%.

Σε ό,τι αφορά τα δύο νομοσχέδια για το «μαύρο χρήμα» και το νέο Περιουσιολόγιο αυτά θα έρθουν από το νέο έτος στη Βουλή μετά το «φρένο» των δανειστών.

Οι διατάξεις είχαν προχωρήσει αρκετά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων έστειλαν σήμα στην ελληνική πλευρά να κατεβάσει ταχύτητα… «Θέλουν να τις μελετήσουν περισσότερο» ανέφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια δεν ανατρέπονται αλλά η κατάθεσή τους μετατίθεται για το 2016.

Τα «φαβορί» για τη ΓΓΔΕ

Αντίθετα, με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η εύρεση του επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Η λίστα με τους 44 υποψηφίους είναι έτοιμη και σήμερα ξεκινούν οι προσωπικές συνεντεύξεις με την ειδική επιτροπή, η οποία θα καταλήξει στον επικρατέστερο πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποβάλει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του διευθυντή της Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Κομισιόν Αντώνη Καστρισιανάκη.

Ενός προσώπου με μεγάλη εμπειρία στα φορολογικά θέματα, η οποία απορρέει άλλωστε από τα 25 χρόνια της θητείας του στις Βρυξέλλες.

Αγνωστο παραμένει αν ο κ. Καστρισιανάκης υπέβαλε αίτηση με προτροπή των δανειστών ή απλώς θέλησε να εγκαταλείψει για χάρη της ΓΓΔΕ τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνείων της Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι από τις 44 υποψηφιότητες, οι περίπου 30 είναι από υπηρεσιακά στελέχη με μεγάλη εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Για τον ιδιωτικό τομέα, είναι σαφές ότι η θέση δεν ήταν μαγνήτης. Κανένα στέλεχος ή μάνατζερ του χώρου δεν θα εγκατέλειπε τη δουλειά του για να αναλάβει με λιγότερα από 3.000 ευρώ μια θέση η οποία είναι ηλεκτρική καρέκλα και συνδεδεμένη με τις αλλαγές των κυβερνήσεων.

Η διαδικασία επιλογής του νέου γραμματέα αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα
​Την τακτική του καρότου (απαλλαγή από διώξεις) και του μαστίγιου (φόρος τουλάχιστον 45%) θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για όσους απέκρυψαν εισοδήματα από την Εφορία και στη συνέχεια τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες...
Μαστίγιο και καρότο για κρυφά εισοδήματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις
Οριστικούς τίτλους τέλους στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής. Σχετική απόφαση, την οποία υπέγραψε χθες, αναφέρει ότι οι...
Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
Παράταση για τον Φεβρουάριο παίρνει το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες είναι υποχρεωμένοι από φέτος να «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το...
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
Με βαρύ λογαριασμό υποχρεώσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μας αποχαιρετά το 2016. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα,...
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές αγορές το αφορολόγητο του 2017
​Σε εφαρμογή μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων θα «χτίζεται» αποκλειστικά το αφορολόγητο ποσό, ενώ φόρο ακόμη και πάνω από 60% θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν...
Αποκλειστικά με ηλεκτρονικές αγορές το αφορολόγητο του 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
​Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα φέρει η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου...
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας