• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 10.1°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.7°C
  8 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.1°C
  4 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  5 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  4 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  8 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.8°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.0°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  5 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.8°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  79%

Από το 2016, για να έχει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος αφορολόγητο όριο, θα πρέπει οι δαπάνες του να έχουν πραγματοποιηθεί με «πλαστικό χρήμα» ή γενικά μέσω τραπεζών. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών

Εκπτωση δαπανών μόνο με κάρτες

 • A-
 • A+

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα δύο νομοσχέδια, για το «μαύρο χρήμα» και το νέο Περιουσιολόγιο, να κατατεθούν το 2016 στη Βουλή, έτος κατά το οποίο δύει η χάρτινη απόδειξη και ανατέλλει η ηλεκτρονική μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016 η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει έκπτωση δαπάνης αν δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα.

Διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για να έχει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι δαπάνες του (δίδακτρα, αγορές αγαθών κ.ά.) να έχουν πραγματοποιηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Ετσι προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ) θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος με μέγιστο όριο τα 10.500 ευρώ.

Ενδεχομένως, το ποσοστό του 10% βάσει του οποίου αθροίζονται σήμερα οι φορολογικές δαπάνες να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο όριο που ακόμη δεν έχει «κλειδώσει».

Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουμε την άνοιξη του 2017 θα μετρούν οι πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί αυτές να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών.

Οπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών για το φορολογικό κομμάτι του πολυνομοσχεδίου, από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.

Ωστόσο, μεγάλο ζητούμενο είναι να κόβονται αποδείξεις από τους καταστηματάρχες. Στις περιπτώσεις που το υπουργείο διαπιστώσει ότι εκδίδονται ελάχιστες ηλεκτρονικές αποδείξεις, η υπόθεση θα αποκτά φορολογικό ενδιαφέρον και θα μπαίνει στην πρώτη γραμμή των ελέγχων.

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια για το αδήλωτο χρήμα και το νέο Περιουσιολόγιο ο Τρύφωνας Αλεξιάδης περιμένει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η κατάθεσή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για την ώρα, αυτό είναι ανέφικτο αφού η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών συνεχίζει να «χτενίζει» μία προς μία τις διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των «μαύρων» καταθέσεων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει σε επίπεδο Δικαιοσύνης.

Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις που δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη Δικαιοσύνη αλλά και να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.

Νομιμοποίηση κεφαλαίων

Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου. Οσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από «το στρώμα» στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.

Η ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης αποτελεί για το υπουργείο το «σκαλοπάτι» για το Περιουσιολόγιο, στο οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι διατάξεις που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες θα αποτυπώνουν τη συμφωνία με τους πιστωτές για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της νέας, πιο ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα νέα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και κατά της απάτης που λαμβάνει χώρα με τις τριγωνικές συναλλαγές (καρουσέλ).

Επίσης, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης για όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
«Φωτιά» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, καθώς οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένοι έως και 40%. Το στοιχείο αυτό...
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκόνταψε η επαναφορά αποδείξεων
Από την 1.1.2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών, για ένα ποσοστό του εισοδήματός...
Σκόνταψε η επαναφορά αποδείξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομοσχέδιο για «γκόλντεν μπόι», περιστασιακά απασχολούμενους και σακούλες
Γενναίες αυξήσεις στις αποδοχές του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή. Με το ίδιο...
Νομοσχέδιο για «γκόλντεν μπόι», περιστασιακά απασχολούμενους και σακούλες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
Παράταση για τον Φεβρουάριο παίρνει το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες είναι υποχρεωμένοι από φέτος να «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το...
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
​Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν επιστροφές φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οδήγησε σε πιστωτικό σημείωμα, αν δεν σπεύσουν στην Εφορία...
Σπεύσατε στη ΔΟΥ για συμψηφισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Πραγματική «κεραμίδα» θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «τρέχουν» ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του φόρου, ο οποίος, μετά...
«Κεραμίδα» τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας