Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τους δανειστές, στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εταίρους, αποφασίστηκε να αποσχιστεί ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ και να μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετόχων (το 51%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (49%) θα διατεθεί αφενός σε στρατηγικό επενδυτή (που θα είναι μία αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία) και αφετέρου στο Χρηματιστήριο.
Επίσης, για το θέμα του μάνατζμεντ, φέρεται να αποφασίστηκε πως το δ.σ. θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Αυτό που μένει πλέον είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου.
Αντίθετα, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα με τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα πιθανότατα θα μετατεθεί στην πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή θα πάρει παράταση για τις αρχές του νέου έτους.
Τη σπουδαιότητα -αλλά ταυτόχρονα, και τη διάσταση απόψεων κυβέρνησης και δανειστών- είχε εκφράσει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Είμαστε εν μέσω της διαπραγμάτευσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αφορούν και φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και επιχειρηματικά. Αφορούν μια γκάμα πολλών ανθρώπων και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό στο πώς θα γίνει η διαχείριση αυτών των δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι συνεχείς. Το βράδυ της Πέμπτη, βρίσκονταν σε εξέλιξη νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, αντίστοιχα, με τους δανειστές, για το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ στο επίκεντρο της συνομιλίας θα ήταν και το ζήτημα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Οι επαφές αναμένονται να συνεχιστούν και την Παρασκευή, προκειμένου να κλειδώσουν τα μέτρα του νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και να ψηφιστεί ως τις 18 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκλειδώσει η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
«Μικρό καλάθι για το ασφαλιστικό»
Όσο για τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλου με τους δανειστές, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης και είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός σε δηλώσεις του, τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για προστασία των συντάξεων από μειώσεις. «Ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην γίνουν μειώσεις στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε χαρακτηριστικά ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών «τον άκουσαν χωρίς να τον απορρίψουν». Σημειώνεται πως προσερχόμενος στον χώρο της συνάντησης, ο κ. Κατρούγκαλος είχε υπογραμμίσει ότι στη συζήτηση δεν θα τεθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων.
Μπορεί το ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πιερ Μοσκοβισί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες να έγινε σε καλό κλίμα, όμως στο υπουργείο κρατούν μικρό καλάθι αφού σήμερα στη συνάντηση με τους δανειστές η απόσταση που πρέπει να διανυθεί στο θέμα του ασφαλιστικού χαρακτηρίζεται δυσθεώρητη.
Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες για τα επόμενα 3 χρόνια, παρά τις έντονες αντιδράσεις εργοδοτικών φορέων και δανειστών, ώστε να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ταυτόχρονα, αναμένεται να επιμείνει στην καταβολή εθνικής σύνταξης για όλους με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, η οποία θα προέρχεται από φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλεόνασμα σε ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ αποτελεί μεταξύ άλλων το σχέδιο αναδίπλωσης της κυβέρνησης, ώστε αν δεν γίνει τελικά δεκτή από τους δανειστές η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών να καταστεί εφικτή η διατήρηση στα ίδια επίπεδα των κύριων συντάξεων. Δηλαδή, μέσω αυτού του πλεονάσματος και της μεγαλύτερης μείωσης των επικουρικών συντάξεων στόχος είναι να υπάρξει η κατάλληλη επικοινωνιακή ανάσα για την κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού, που απειλεί να κάψει την κυβερνητική πλειοψηφία.
Για το νέο μισθολόγιο του δημοσίου
Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να καλείται να το θέσει σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Η πάγια επιμονή των δανειστών στην απόδοση μπόνους προς όσους δημόσιους υπαλλήλους ή δομές καταγράφουν θετικά αποτελέσματα στην αξιολόγηση δημιουργεί ένα «φόντο» διαφωνίας.
Οι πιστωτές προτίθενται να συνδέσουν των μισθών Δ.Υ. με την αποδοτικότητα των υπαλλήλων, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει να αποσυνδέσει το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο. Επίσης, το κουαρτέτο ζητάει να «ανοίξει» το προς συγκρότηση Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου -μέσω του οποίου θα στελεχώνονται θέσεις αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο, ώς και γενικοί γραμματείς υπουργείων- και για ιδιώτες.
«Κόκκινα» και στην επαφή με Στουρνάρα
Το νομοσχέδιο για την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρίες ή funds βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με τον υπουργό Οικονομίας Γίωργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Κώδικα Δεοντολογίας τον οποίον είχε αναθεωρησει πρόσφατα η ΤτΕ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας